Ugrás a tartalomra

Tarr Béla filmjével nyílik a szarajevói filmfesztivál játékfilmes versenye

Tarr Béla A torinói ló című filmjének díszbemutatójával nyílik meg szombaton a szarajevói filmfesztivál játékfilmes versenye, és a rendező mesterkurzust is tart a filmmustrán - közölte szerdán a Magyar Filmunió sajtóirodája.

    A július 22. és 30. között zajló 17. Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon a bosnyák főváros Nemzeti Színházában versenyen kívüli gálavetítésen mutatják be Tarr Béla rendezői búcsúját, A torinói ló című, Berlinben a zsűri nagydíjával és a nemzetközi kritikusok díjával kitüntetett alkotást. A rendező nemcsak a vetítésre érkezik a fesztiválra, hanem mesterkurzust is tart a Talent Campus program keretében.
    A Szarajevó Szíve díjért folyó versenyben 17 játékfilm indul. Többek között szerepel Nejc Gazvoda szlovén rendező filmje, az Izlet (Egy utazás), a Kirik Midyeler (Törött kagylók) című török alkotás, a horvát Aldo Tardozzi filmje, a Fleke (Foltok), az Amnesztia című albán-görög-francia koprodukció, az Avé című bolgár alkotás, az Atmen (Légzés) Ausztriából, a Loverboy című román-svéd film, illetve az Elvesztegetett ifjúság című alkotás Görögországból.
    A rövidfilmes versenyprogramba Till Attila Csicska című alkotását és Zomborácz Virág Valami kék című rendezését is beválogatták. A dokumentumfilmes mezőnyben Sós Ágnes Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek című portréfilmjét mutatják be.
    A CineLinken, a fesztivál koprodukciós fórumán a magyar alkotók közül Horváth Lili és Nemes Gyula ismerteti filmterveit.
    A boszniai filmes seregszemle nemzetközi zsűrijét idén Ari Folman izraeli rendező vezeti.
    A szarajevói filmfesztivált a délszláv háború idején alapították, azóta - a Filmunió megfogalmazása szerint - "a térség megkerülhetetlen seregszemléjévé nőtte ki magát". (MTI)