Ugrás a tartalomra

Tavaszi programsorozatot indít a Magyar Művészeti Akadémia

Tavaszi programsorozatot indít a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete, a június közepéig tartó rendezvények alkalmával között többek között animációs estek, könyvbemutatók, konferenciák, valamint beszélgetések várják a nagyközönséget - közölte a köztestület szombaton az MTI-vel.

    Folytatódik az intézet Esték a Hild-villában című sorozata, amelynek keretében Wesselényi-Garay Andor építész, építészettörténész, egyetemi tanár és vendégei - Smiló Dávid, Vasáros Zsolt, Szederkényi Lukács, Hámori Péter és Erhardt Gábor - arra keresik a választ, hogy létezik-e generációs különbség az építészetben, illetve felruházható-e tartalmi jellemzőkkel a "fiatal építészet" fogalma. A műsor havonta jelentkezik az MMA MMKI online csatornáin.
    Az Animációs esték - Hagyomány és haladás című sorozat következő estjét április 22-én tartják, a rendezvény az intézet online felületein követhető. A rendezvény moderátora Kollarik Tamás producer, jogász, egyetemi oktató, filmrendező, akinek Orosz Anna Ida, Fülöp József, Jankovics Marcell, Bucsi Réka, Rófusz Ferenc, Vácz Péter, Ternovszky Béla, Andrasew Nadja, Varsányi Ferenc és Gelley Bálint lesznek a beszélgetőpartnerei.
    A Cziffra György-emlékév alkalmából, március 22-én, második alkalommal rendezik meg a zongoraművész munkásságát feldolgozó műhelytalálkozót zenetörténészek és tudósok közreműködésével. A rendezvény a járványügyi korlátozások miatt csak online követhető az MMA MMKI YouTube-csatornáján és a Cziffra Fesztivál honlapján keresztül.
    A programsorozat része lesz Windhager Ákos művelődéstörténész, az MMA MMKI tudományos munkatársa Utód, de aki ős is - Mihalovich Ödön pályaképe című kötetének online bemutatója, a könyvet a Fundamenta Profunda sorozat részeként adták ki. A bemutató időpontját később ismertetik - olvasható a közleményben.
    Június 1-jén a Pesti Vigadóban rendezik meg A művészet közege, Alkotáselmélet, elméletalkotás a vírus idején című konferenciát.
    Az utolsó garabonciások címmel május 3-án műhelytalálkozót szerveznek az 1960 és 2010 közötti időszak jellegzetes alternatív alakjairól. A találkozón Vujisics Tihamér, Latinovits Zoltán, Hajnóczy Péter, Bódy Gábor, Szabados György, Cseh Tamás, Kobzos Kiss Tamás, Sebő Ferenc és Szörényi Levente munkásságát elemzik az előadók.  
    A közlemény emlékeztet: a Magyar Művészeti Akadémia idén is három évre szóló, havi bruttó 200.000 forint összegű művészeti ösztöndíj elnyerésére hirdetett pályázatot 100 fő részére. Az ösztöndíjprogram célja programszerű, három évre szóló, alkotó és előadóművészeti, valamint művészetelméleti tevékenységek támogatása, magas színvonalú művészi és művészetelméleti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtése. A pályázatra március 22. éjfélig lehet jelentkezni - áll az összegzésben.

Forrás: MTI