Ugrás a tartalomra

Térey János: Asztalizene - online színházi közvetítés

"Ironikus közhelyparádé, líraian áthevített örök és időszakos emberi ócskaság, valamint fád jelenünk gunyoros koturnusra állítása a Radnóti színpadán. Az Asztalizene előadása ritka mulatság.
A budai White Box nevezetű evő-ivóhely kiglancolt közegében zajlik /.../ Megannyi jellegzetes figura: a diadalmas és öntömjénező tulaj, az asztrológiába bódult pincérnő, egy válófélben lévő, zilált kedélyű férj és társaik.
A leghálásabb, s mint tudjuk, személyre írt szerep Csányi Sándornak jutott, ám ő közörömre nem éri be az “újgazdag vállalkozó” túlságig bejáratott kliséjének újrázásával. A Csányi által megformált Győző nem szimplán az élet ordenáré (s hozzá a szemünk láttára lenullázódó) császára: egyszerre tenyérbe mászó és nosztalgikusan merengő, gyermeteg és filozofikus, szenvedelmes kujon és kispályás szalonintrikus. Nagy Ervin a házasságát elizélő, s emiatt világfájdalmas baleseti sebész (s egyszersmind nyakas kálvinista) szerepében tán kevésbé távolodik el a rá kirótt sablontól és saját ismerős színészi eszközeitől, ám színpadi jelenléte így is mindvégig roppant intenzív. /.../
a színikritikus topis és borissza, az operaénekesnő kiállhatatlan és kikapós, a pincérnő erősen szőke, s a belsőépítész távolról sem heteroszexuális. A szerző alkalmasint nagyonis átgondoltan ironizált. /.../
Schneider Zoltán teljes sikerrel ölti magára s eleveníti meg az Erdélyből áttelepült operakritikus enyhén belterjes humorú szerepét. Magányos elbúsultában egyszerre képes felidézni egy jellegzetesen magyar értelmiségi figurát, egy alkoholgőzben pácolt típust, s hozzá - gavalléros ráadásképp - egy félreismerhetetlenül tragikus sorsot.

Három felvonást húz le egyvégtében társulat és közönség az Asztalizene előadásán. Nem kétséges, ilyen egy okosan eltöltött este."
Részlet László Ferenc kritikájából

Felhívjuk figyelmüket, hogy a felvétel 10 éves, nem HD minőségben készült, enyhén szemcsés. A felvétel ettől függetlenül abszolút élvezhető.

Szereposztás:
GYŐZŐ, A WHITE BOX ÉTTEREM TULAJDONOSA...... Csányi Sándor
KÁLMÁN, BALESETI SEBÉSZ A SZENT JÁNOS KÓRHÁZBAN..... Nagy Ervin
ALMA, KÁLMÁN FELESÉGE, ÜGYVÉD..... Wéber Kata
MARIANN, GYŐZŐ FELESÉGE, KOZMETIKUS..... Szávai Viktória
DELFIN, SZOPRÁN, AZ OPERAHÁZ MAGÁNÉNEKESNŐJE..... Kovács Patrícia
KRISZTIÁN, BELSŐÉPÍTÉSZ, DÍSZLETTERVEZŐ..... Karalyos Gábor
HENRIK, OPERAKRITIKUS..... Schneider Zoltán
ZSUZSI, PINCÉRNŐ A WHITE BOX-BAN..... Marjai Virág
ROLAND, PINCÉR A WHITE BOX-BAN..... Adorjáni Bálint 

Online esemény.

Időpont:

2020. december 29. kedd, 20:00

https://eszinhaz.hu/eloadasok/elo/asztalizene-202012292000