Ugrás a tartalomra

Új kortárs szerzők a KMI12 programban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatósága a kortárs magyar szépirodalom és az olvasás népszerűsítését tűzte ki céljául határon innen és túl. Az égiszük alatt indult KMI12 Program 2020-ban startolt el, 2023-ban pedig újfent 12 elismert és pályakezdő kortárs szerző csatlakozott a jelenleg már harmadik évadába lépő kezdeményezéshez.

 

A KMI12 Program elismert és pályakezdő szerzők műveit és írói munkásságát hivatott népszerűsíteni. A Programhoz idén is több neves szerző csatlakozott. Talán senkinek sem kell bemutatni a kortárs irodalom kiemelkedő alakjait, Temesi Ferencet vagy Zalán Tibort. Temesi Ferenc Kossuth-díjas író, forgatókönyvíró, Zalán Tibor Magyarország Babérkoszorúja-díjas költő, drámaíró, akit költészete mellett színházi jelenléte és gyermekprodukciói által is ismerünk és elismerünk. Vagy akár büszkeséggel említhetnénk a székely származású Csender Levente József Attila-díjas író, pedagógust is, aki a tehetséggondozás elkötelezett híve, s erre - valljuk be - manapság óriási szükség van.

A kortárs magyar irodalom sokszínűségének hirdetése, a minél szélesebb körben való terjesztése a KMI12 legfontosabb célkitűzése, melyet fesztiválszereplésekkel, könyvvásárokon és különféle irodalmi kapcsolódású rendezvényeken való megjelenésekkel igyekszik elérni. A résztvevőkről bemutatkozó portréfilmek készülnek, a prózaírók novelláiból hangosfilmek születnek, a költők versei pedig az Eleven Költők Társasága jóvoltából kerülnek megzenésítésre. Az Eleven Költők Társasága zenei-irodalmi és filmes produkció, akik kortárs költők verseit dolgozzák fel. 2021-ben többek közt a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztiválon Regős Mátyás Az érchegységbeliek című művével versfilm kategóriában fődíjat nyertek. A tavalyi év során pedig újabb sikerként könyvelhető el, hogy a XIII. Bujtor István Filmszemlén, Szálinger Balázs két verséből (Nyolcadik hónap, Ez a hajó, mire fölér) készült Családregény című zenés versfilmjük vizuális világért járó különdíjban részesülhetett. A filmhez stock videókat, rajzokat, az animációs részekhez kartonból készített figurákat használtak.  A filmes hátteret saját rajzok, montázsok adják. A versfilm az élet kezdetét és végét, a születés és a halál fájdalmát meséli el.

„Amikor év végén megvontuk a mérleget, magunk is megörültünk, de beszéljenek a számok: csaknem 70 programot szerveztünk fesztiválokra, ezek nagyobbik része határon túl zajlott; több mint 110 rendezvényt delegáltunk a Petőfi-klubokba szerte az országban; félszáz egyéb találkozót (író-olvasó találkozót, könyvbemutatót) segítettünk a megvalósulásban, összesen tehát közel 240 rendezvényt koordinált programigazgatóságunk Kárpát-medence-szerte, ezek sorában ugyanúgy megtalálhatók voltak az irodalmi beszélgetések és a rendhagyó irodalomórák, mint a versszínházi produkciók vagy a zenei verskoncertek.” – foglalta össze Szentmártoni János programigazgató az előző évi eredményeket.

Az első két évad alkotói voltak: Bék Timur, Berta Zsolt, Bene Zoltán, Farkas Wellmann Éva, Fekete Vince, Hász Róbert, Iancu Laura, Izer Janka, Jánoki-Kis Viktória, Király Farkas, Kopriva Nikolett, Kürti László, Lőrincz P. Gabriella, Lövétei Lázár László, Majoros Sándor, Marcsák Gergely, Nagy Lea, Nagy Zsuka, Regős Mátyás, Szálinger Balázs, Száraz Miklós György, Vörös István, Vöröskéry Dóra és Zsille Gábor.

Az idei évben a szerzők sorát erősíti Bánki Éva író, irodalomtörténész is, akinek versei számos irodalmi folyóiratban jelentek meg. 2004-ben Esőváros címmel látott napvilágot első prózai műve, mely Szépirodalmi Figyelő-díjat nyert el. Át címmel jelent meg legutóbbi, 2022-ben publikált verseskötete.

Győrffy Ákos József Attila-díjas magyar költő munkásságát írók és irodalomkritikusok is elismerik, több irodalmi díjban részesült már. Legutóbbi, A távolodásban című verseskötete 2021-ben jelent meg.

 Márton Evelin Kolozsváron született magyar író, rádiós és irodalmi szerkesztő. 2002 óta publikál, első novelláskötete Bonjour Leibowitz címmel 2008-ban jelent meg, azóta összesen hat könyve látott napvilágot, legutóbb a 2022-es, Farkashab című archív napló.

 Szőllösi Mátyás költő, író, fotóriporter. 2004 óta publikál különböző folyóiratokban.  2010-ben jelent meg első, Aktív kórterem című verseskötete, legutóbbi műve a 2022-es, Szabad című verseskönyv, Fóbia című regénye pedig jelenleg már kiadás előtt áll2008-tól rendszeresen közöl kritikákat kortárs irodalmi szerzők műveiről, illetve komolyzenei koncertekről is.

Fehér Csenge 2019 óta publikál rendszeresen,2021-ben jelent meg első novelláskötete, A kibomló test címmel.

Fehér Csenge mellett ugyancsak a Magyar Írószövetség legutóbbi Debüt-díjasai voltak Gál János – a 2021-ben megjelent Az eltűnt hírnév nyomában című verseskötet szerzőjeként, valamint a verseit 2022-ben Sziszüphé címmel megjelentető Szeder Réka.

A kárpátaljai Shrek Tímea 2014-től publikál, novelláskötete Halott föld ez címmel 2019-ben látott napvilágot.

Sándor Zoltán vajdasági író, újságíró. 2003-tól 2004-ig a Képes Ifjúság, 2004-től a Magyar Szó újságírója. 2004-ben főszerkesztőként N. Czirok Ferenccel és Tóth Bélával elindította a Sikoly irodalmi és művészeti folyóiratot. A Sikoly-művek című sorozat szerkesztője. Első könyve a 2002-es Sár című verseskötet volt, szépprózai műve – A gonosz átváltozása című novelláskötet – 2018-ban jelent meg, míg legutóbbi könyve, a Korunk lenyomata – Könyv az olvasásról című esszé-, kritika- és tanulmánykötet 2020-ban látott napvilágot.

A programról bővebben: