Ugrás a tartalomra

Úton a Harag György-kiállítás

A Magyar Művészeti Akadémia által Harag György születésének 95., halálának 35. évfordulója kapcsán meghirdetett emlékév programsorozata a Partiumban folytatódott. A korszakos színházrendező szülővárosában, a Bihar-megyei Margittán a Horváth János Líceumban nyílt meg a róla szóló emlékkiállítás 2021. június 25-én. A megnyitón Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának képviseletében Demeter Stefánia Katalin konzul, Tőtős Norbert, a Berettyó-menti és Érmelléki Közművelődési Egyesület elnöke, Nagy Gabriella, a Horváth János Líceum igazgatója, valamint a művész özvegye, Harag Ilona köszöntötte a résztvevőket. A kiállítást az MMA Nemzetközi és Határon Túli Ügyek Főosztályának vezetője, Komlóssy Ágnes nyitotta meg.

A megnyitót követően Kovács Örs Levente, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének munkatársa mutatta be a Harag Györgyről szóló, Át akarta ölelni az egész világot, és az Egy európai Kolozsváron című köteteket, amelyek az MMA Kiadó gondozásában jelentek meg. A programon Meleg Vilmos, a nagyváradi Szigligeti Színház művésze közreműködött.

A kiállítás Harag György termékeny pályafutásának legfontosabb állomásait villantja fel színházi bemutatókon és próbákon készült fényképeken keresztül, melyek nagy részét Harag Ilona gyűjtötte és rendszerezte. A több mint negyven tablóból, közel kétszáz fotóból álló életmű-emlékkiállítást a pályatársak, kritikusok, színháztörténészek háromnyelvű (magyar, angol, román) szövegeivel, valamint Harag György saját beszámolóival egészítették ki.

A kiállítást 2021. július 9-ig tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat ezt követően mindazokra a helyszínekre eljut, ahol Harag György rendezőként alkotott: először Szatmárnémetibe, majd Marosvásárhelyre, Kolozsvárra, Bukarestbe s végül Szabadkára.

Forrás: MTI