Ugrás a tartalomra

Vajdasági magyar kulturális elismeréseket adtak át

MTI/Molnár Edvárd

Mindig voltak olyan magyarok, akik éltették, formálták és alakították a kultúrát, és ezáltal az fenn tudott maradni, így továbbadható gyermekeinknek és unokáinknak – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár pénteken Zentán, a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségén, amelyen elismeréseket adtak át a vajdasági magyar kulturális élet kiemelkedő személyiségeinek.

    "A kultúránk, magyarságunk megtartása ma is a helytállásunk kérdése. Sorsunk a mi kezünkben van. Megtanítjuk-e gyermekeinket a magyar szóra? Össze tudunk-e fogni iskoláink megtartásáért? Ragaszkodunk-e a ránk jellemző dallamainkhoz, hagyományainkhoz és ízeinkhez?" – tette fel a kérdést a politikus az ünnepségen.
    Mint rámutatott, hagyománnyá vált, hogy ezen az évfordulón a Kárpát-medencei magyar kulturális szervezetek képviselői összegyűlnek Zentán, hogy együtt vitassák meg a magyarság helyzetét, együtt gondolkodjanak a közös jövőről. "Ez a minden szempontból egyedülálló rendezvény üzen még valamit: magyar kultúra ma nincs, és soha nem is lesz minélkülünk" – hangsúlyozta. "Mi, magyarok jól tudjuk, mert a történelem viharos évszázadaiban megtanulhattuk, hogy a magyarság megmaradása nem magától értetődő, szükségszerű fejlemény, nem szerencse dolga, hanem vállalások és cselekedetek eredménye" – mondta Potápi Árpád János.
    Kiemelte, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság 2019-ben is folytatja azt a munkát, amellyel minden magyar családnak segíthet. "2019 a külhoni magyar gyerekek éve. Ennek a programnak a keretében továbbra is minden erőnkkel támogatjuk, hogy a gyermekeket nevelő családok biztonságban, szülőföldjükön boldoguljanak" – fogalmazott az államtitkár.
    A pénteki rendezvényen átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által alapított életmű- és pályadíjakat. Magyar Életfa Díjjal ismerték el Németh Mátyás fotóművész, Vendel Gyöngyi karnagy, Beszédes Margit nyugalmazott zenetanár, kórusvezető, valamint Kónya Sándor néprajzkutató, versénekes munkásságát.
    A szövetség plakettjével jutalmazták N. Czirok Ferenc költő-írót, Pásztor József színjátszó-rendezőt, Tóth Ugyonka Frigyest, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület művészeti vezetőjét, Szabó József helytörténészt és Varga Ernő művelődésszervezőt. A VMMSZ legrangosabb elismerését, az Aranyplakettet Németh István népzenekutatónak ítélték oda. (MTI)

 


Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) elnöke beszédet mond a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségén Zentán 
MTI/Molnár Edvárd