Ugrás a tartalomra

A Ványa bácsi 150. előadását ünnepli a kolozsvári színház

Fotó: Bíró István

Január 6-án, vasárnap este 7 órától százötvenedik alkalommal játssza Csehov Ványa bácsi című előadását a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata. A 2007-ben bemutatott, Andrei Șerban által rendezett nagysikerű előadás tizenegyedik éve van műsoron.

Az előadás címszerepét Viola Gábor alakítja, további szerepekben Bíró József, Kézdi Imola, Györgyjakab Enikő, Pethő Anikó, Albert Csilla, Kató Emőke, Csutak Réka, Viola Gábor, Bogdán Zsolt, Orbán Attila, Sinkó Ferenc és Varga Csilla látható. Az előadás szövegét Paul Schmidt angol nyelvű változata alapján Koros Fekete Zsuzsánna fordította magyarra. Rendezőasszisztens: Keresztes Attila, dramaturg: Kelemen Kinga, díszlet- és jelmeztervező: Carmencita Brojboiu.

Andrei Șerban rendező így vallott a századik előadás után: „Minden rendezés szerencsejáték. Sose tudni előre, mi lesz a végeredmény. A Ványa bácsit három alkalommal rendeztem meg: New Yorkban, Kolozsváron és Szentpéterváron, mindig másképp. Az előadást mindenhol jól fogadták, de úgy sehol, mint Kolozsváron.”

A Budapesten és a bukaresti  Országos Színházi
Fesztiválon (FNT)  is bemutatott előadásról Oltiţa Cântec írta a Teatrul Azi hasábjain: „Egy minden szempontból kiemelkedő előadás: a színpadi tér ötletes kihasználása, a csehovi szöveg újító olvasata, az alakok eredeti, teljes mértékben jogos újradimenzionálása, hibátlan színészi alakítás. Elsősorban az a megható, ahogy Andrei Şerban alkotó módon megzabolázta a színházi teret, a színpad struktúráját és a színpadtechnikát. A színészek mindenütt játszanak, a nézőtér terének minden dimenziója ki van használva. Semmi sincs úgy, ahogy elvárnánk, a felkínált megoldások minden pillanatban meglepetést okoznak.”

A Ványa bácsi elnyerte a 2007-es év Legjobb előadása, Legjobb rendezéső (Andrei Şerban) és Legjobb férfi alakítás (Hatházi András) UNITER (Román Színházi Szövetség) díját, valamint a 2007/2008-as évad Legjobb előadásának járó Színikritikusok díját is elnyerte.

Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint a www.biletmaster.ro weboldalon.