Ugrás a tartalomra

Vetélkedő Orbán Balázs halálának 131. évfordulója kapcsán

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
 gimnazisták, középiskolás diákok számára Orbán Balázs halálának 131. évfordulója alkalmából
 ... egész életem küzdelem volt a jóért, az igazért, a haza üdvéért”
                                    
Kedves kollégák, Kedves Diákok!   
Az Erdélyi Szövetség (Budapest) és az Orbán Balázs Alapítvány  (Székelylengyelfalva) Kráter Műhely Egyesület és Könyvkiadó báró lengyelfalvi Orbán Balázs (1829 – Budapest, 1890.) a Székelyföld első leírója, néprajzi gyűjtő, fotográfus, országgyűlési képviselő, Szejkefürdő kiépítője munkásságával és a székelység történetével kapcsolatosan választhatóan két versenyt hirdetünk meg:
1)    Szellemi vetélkedőt hirdetünk on-line formában, egymást követő 3 írásbeli fordulóval egyéni jelentkezők részére 2021.áprilisáig, ez otthon a karantén alatt kitölthető.  A feladatlapot kitöltő első nyolc egyéni versenyzőt könyvekkel, a tanáraik munkáját könyvekkel, az első három erdélyi diákot 6 napos magyarországi; az első három magyarországit erdélyi pihenéssel jutalmazzuk 2021 vagy 2022. évben. 
2)    Csapatversenyt hirdetünk iskolai, könyvtári, közösségi megemlékezésre – 2021.április-májusára, bízva abban, hogy a karantén enyhül, és ez megvalósulhat: A Székelyföld leírása című munkájából részleteket olvasnak fel a diákok tanáraik vezetésével egy tanóra vagy egy közös együttlét alkalmával, melyről a beszámolót és a telefonnal felvett videót számunkra megküldik kiértékelésre május 30-ig. Orbán Balázs munkásságát ismertesse egy diák a többiek számára. A székely versenyzőknek javasoljuk, hogy lakhelyük, vagy ahhoz közel eső térség leírását vitassák meg. A résztvevők könyvjutalomban részesülnek.

Kérjük, hogy a részvételt az iskolák jelezzék drótpostában (erdelyiszovetseg@gmail.com) számunkra. (Várjuk a szervező nevét, elérhetőségeit az egyeztetés miatt.) 
A 18 éven felüli magyarországi résztvevők jelentkezhetnek az erdélyi fiatalokkal együtt töltött nyári kaláka munkára és pihenésre (járványmentes időszakra).
  AJÁNLOTT OLVASMÁNY:
•    Orbán Balázs: A Székelyföld (rövidített kiadás a 6 kötetes főműből) Bp., Európa, 1982. Ha nem érhető el a könyv, akkor megtalálható a teljes kiadás az interneten:
•    Orbán Balázs: A Székelyföld leírása (mek.oszk.hu/04800/04804/html/)

A felhívás részletei az Erdélyi Szövetség honlapján: 
http://erdelyi-szovetseg.hupont.hu 

Forrás: Erdélyi Szövetség