Ugrás a tartalomra

 

Vigyázat, hamisítják Radnóti dedikációját!

Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész évek óta foglalkozik Radnóti Miklós dedikációinak gyűjtésével, amelyekről számos tanulmánya született. Most ehhez a munkájához kapcsolódó Facebook-oldalán leplezett le egy állítása szerint hamis Radnóti-kézjegyet.

Az irodalomtörténész vagy oldalának üzemeltetője a következőképpen nyilatkozott az illusztrációként látható dedikációról:

„Ez a dedikáció nekem nem kicsit gyanús. A legfontosabb: az íráskép nem jellemző Radnótira. Vagy nagyon-nagyon zaklatott állapotban volt, vagy úgy írt, ahogy nem szokott, ráadásul a nevét is rosszul, ékezet nélkül.

Megfejtés: Radnóti 1930. március 4-én nem volt zaklatott állapotban. Ezt nagyon jól tanúsítja az ezen a napon írt többi ajánlása. Az mind szép, letisztázott, és mindenki tudja, hogy a neve: Miklós.

Minden hamisítás motivációja: minél kevesebb befektetéssel minél nagyobb nyereségre szert tenni. Mivel a Radnóti-dedikációhamisítás csak úgy képzelhető el, ha első kiadásba írják a talmi kézjegyet, mindenképp kell egy első kiadás. Ezért szokták leggyakrabban az Orpheus nyomában c. 1943-as műfordításkötetet hamisítani, mert az olcsó, akár egy ezresért is meg lehet venni az antikváriumokban, lehet próbálgatni a hamisítást, nem nagy befektetés. (Meg aztán az Orpheusból amúgy is sok igazi dedikált példány van, a gyakoriság pedig kissé már mintha legalizálná is a tételt.) Ez a Pogány köszöntő meg annyira rossz állapotú, hogy az első kiadást csak befektetéssel (restaurálással) lehetne eladni, de akkor meg kisebb a nyereség. Írjunk bele inkább egy dedikációt, és sajnálkozzunk, hogy milyen kár, hogy szakadt... de legalább Radnóti írt bele!”