Ugrás a tartalomra

Zukor Adolfra emlékezik a Magyar Hollywood Tanács

Zukor Adolf-emléknappá nyilvánította január 7-ét, a magyar származású egykori hollywoodi producer születésnapját a Magyar Hollywood Tanács – közölte az MTI-vel Bokor Balázs, a szervezet elnöke.

    Zukor Adolf (Adolph Zukor), a Paramount Pictures filmvállalat alapítója, a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozója 1873. január 7-én született a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricsén. Mátészalkán elvégzett négy polgári iskolát, majd Abaújszántóra került inasnak Blau Herman vegyeskereskedésébe.
    Szüleit korán elveszítette, így 1888-ban kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba, ahol New Yorkban és Chicagóban prémkereskedők boltjában dolgozott, majd saját szűcsműhelyt nyitott. 1904-ben betársult egy filléres bódéba, ahol háromperces mozidarabokat lehetett megtekinteni egy pennyért. Később Marcus Loewvel, a későbbi mozimogullal szövetkezve hálózatot épített ki. Megvásárolta a Sarah Bernhardt főszereplésével készült Erzsébet királynő című francia film forgalmazási jogát, és ezzel 1912-ben óriási nyereségre tett szert – olvasható a szervezet közleményében.
    Ugyanabban az évben megalapította a Famous Players in Famous Plays Company-t és kiváló alkotókat szerződtetett igényes regények és színdarabok vászonra viteléhez. Többek között Edwin S. Porter rendezett számára, de vele dolgozott Mary Pickford Oscar-díjas amerikai színésznő is.
    1914-ben már évi 30 film készítésére képes csapatot hozott össze, valamint megnyílt a Broadway-n 3500 személyes mozipalotája, a Standard is. Hollywoodban kibérelte egy narancsfarm gazdasági épületét, ott rendezte be az első stúdiót.
    Később az ő "istállójából" került ki Douglas Fairbanks, John Barrymore, Pola Negri, Gloria Swanson, Clara Bow, Adolphe Menjou, Rudolph Valentino és Gary Cooper is. Bevezette a kizárólagosságot is: színészei más cégek számára nem dolgozhattak.
    Cége 1916-ban egyesült Jesse L. Lasky Feature Film Company nevű gyárával, amelynek Zukor lett az elnöke. Felajánlotta a fúziót az akkor a legtöbb mozidarab vetítési jogával rendelkező William Hodkinsonnak, de miután elutasította az ajánlatot, Zukor megbuktatta vetélytársát. Így kezdődött 1916-ban a Paramount Pictures krónikája.
    A vállalat uralta a filmszakmát egészen 1932-ig, amikor 21 millió dolláros deficit keletkezett. A hosszabb szünet utáni újjászervezéstől kezdve a cég a Paramount Pictures Inc. nevet viselte és Barney Balaban lett az új vezető, az alapító pedig az igazgatótanács elnökeként tevékenykedhetett tovább. Az 1940-es évek végén a televíziót akarta az ellenőrzése alá vonni, ezért szövetkezett az ABC (American Broadcasting Company) tévétársasággal, majd 1966-ban a stúdió a Gulf and Western Industries nevű konszernbe olvadt.
    Adolph Zukor 1949-ben életművéért Oscar-díjat kapott, századik születésnapját óriási külsőségek között ünnepelték meg. Munkásságának elismerése, hogy egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a Hollywoodi hírességek sétányán - emlékeztet a közlemény.
    A hollywoodi filmgyártás egyik alapítója 103 éves korában halt meg Los Angelesben. Emlékét őrzi szülőfalujában az Zukor Adolf Művelődési Ház és a Zukor Csárda. A Magyar Hollywood Tanács közreműködésével 2016-ban avatták fel emléktábláját Ricsén, 2017-ben pedig Mátészalkán.  (MTI)