Ugrás a tartalomra

Jelige: APALALA – Karácsony a XXI. században

A konyha ablakán kirévedő meleg, barna szeméből hirtelen futással indult el egy könnycsepp. A nagy fenyőt nézte, amit fia és menye ültetett, amikor összeházasodtak. Jaj, de messze vannak! Régen megözvegyült, a fiáék is elköltöztek, de amióta a hetvenet betöltötte, és ingyen utazhatott, minden hétvégén az unokákkal volt. De most, több száz kilométerre vannak!

 

Karácsony a XXI. században

 

A piszkosszürke ég már régen derengett, de csak most lehetett felfedezni valami halvány narancssárga foltot a házak felett. Bizony ez a Nap. Az életadó, ami a mai napon 7.28-kor kelt, és már 15.55-kor le is nyugszik. Sötétben kelünk, sötétben fekszünk. December derekánál tart az idő számítása. Egy bő hét, és itt a Karácsony. Ehhez képest lehetne ünnepélyesebb is az időjárás. Hó még nem esett, igaz eső sem. Lánykoromban már vidáman szánkóztunk, korcsolyáztunk ilyenkor. Édesanyám töltött almát sütött. A házat belengte a fahéj, méz, sülő alma édes illata. Édesapám ilyenkor fát fűrészelt, hasogatott, majd megmosdott, felöltöztünk és indultunk a templomba. A Szentmise után milyen jólesett az a pár korty forralt bor, amit ilyen kivételes alkalmakkor mi is ihattunk. Édesanyám meggyújtotta a következő gyertyát az adventi koszorún. A megváltó várásának ünnepe a régi rendszerben sem maradt abba. Az idei Karácsony milyen lesz?
A hetvenkét éves Erőss Ágostné Mariska néni gondolatai voltak ezek. A konyha ablakán kirévedő meleg, barna szeméből hirtelen futással indult el egy könnycsepp. A nagy fenyőt nézte, amit fia és menye ültetett, amikor összeházasodtak. Jaj, de messze vannak! Régen megözvegyült, a fiáék is elköltöztek, de amióta a hetvenet betöltötte, és ingyen utazhatott, minden hétvégén az unokákkal volt. De most, több száz kilométerre vannak! Elég az önsajnálatból, Mariska! – mondta magának, majd zsebkendőt vett elő, megtörölte szemét és egyenesre húzott derékkal, fürgén indult mindennapi teendői után.

A szomszédos házban Síró Gyurka, aki már közelebb állt az ötvenhez, mint a negyvenhez, tehát sokaknak már Gyurka bácsi, éppen ebben a pillanatban kérdezte feleségét:
– Katám! Láttad mostanában Mariska nénit?
– Miért kérded?
– Örök Éva! Asszonyok gyöngye! Miért kell neked azonnal visszakérdezni ahelyett, hogy válaszolnál? – nevetett Gyuri. – Különben azért, mert régen láttam, mert hiányzik, és azért hiányzik, mert szeretem, mert érdekel, hogy mi van vele, mert fontos nekem. Nos?
– Nem láttam – felelt az asszony ajkai sarkán bujkáló mosollyal.
– Ahhoz képest, hogy menyit udvaroltam, elég lakonikus választ kaptam – mondta megnyúlt képpel György.
Kati nem bírta tovább. Lehúzta a lángról az edényt, és nevetve karolta át testes férjét.
– Valahogy fel kell hívnom magamra a figyelmedet, vén morgós medve!
– Öreg medve, nem vén medve. De válaszoljon végre egyenesen, kedvesem, mi van Mariska nénivel?
– Tegnap este panaszolta el, hogy Sári és az unokák is Istvánhoz utaztak Németországba. Egy jó bérlőt is találtak a lakásukba. Sári januártól István cégénél dolgozik, a gyerekek germán iskolába járnak. Eléggé el van keseredve a kisöreg – foglalta össze Kata asszony.
– Egyedül lesz karácsonykor? – kérdezte komoram a férje.
– Bizony egyedül. Az idén még nem tudják kiutaztatni Istvánék az ünnepekre.
A házaspár összeölelkezve állt a konyhában. Komoly tekintetük mintha egymás gondolataiban kutatott volna. György homloka redőkbe gyűrődött, tekintete messze nézővé vált, majd mély lélegzetet vett.
– Ajaj! – gondolta az asszony, aki már tudta mi következik.
– Lááányok!
A feldübörgő baritontól nem csak a poharak csilingeltek az üveges szekrényben, de még a konyhaajtó is riadtan koppant a tokjához. A két lányfej szinte azonnal feltűnt az ajtóban:
– Tessék, édesapám!
– Figyeljetek jól, mert kisütöttem valamit!
Negyedóra múltán stratégiai pontosságú terv bontakozott ki a Síró család rögtönzött haditanácsán. Kipirult, izgatott arccal, csillogó szemekkel osztották el egymás között a feladatokat.
– Jaj, csak sikerüljön! – szólalt meg végre Kata asszony.
– Kishitűség, asszony a neved! – dübörögte a kifordított szállóigét György

Mariska néni nehezen állt rá, hogy a szomszédban karácsonyozzon.
– Családi ünnep ez – védekezett egy tétova utolsót.
– Meg a szereteté, de Mariska néni különben is családtag, köztünk a helye és punktum! – emelte fel a hangját Gyuri.
– Jól van kisfiam, ott leszek, csak ne kiabálj! – rezzent össze az idős asszony.
– Én kiabálok? Én? – kérdezte a sztentori hang tulajdonosa, és pirulva elhallgatott, mert egy verébcsapat hanyatt homlok menekült el éppen az udvarról.

24-én a kora esti órákban Mariska néni egy kis tál mézes süteménnyel kopogott be a szomszédba.
– Hű, de friss idő van odakint! Mit segíthetek Katikám?
– Nekem tessék segíteni, Mariska néni! Meg kell kóstolnunk ezt a csoki likőrt, amit Pista küldött. Ha jóvá tetszik hagyni, esetleg kegyet gyakorolunk, és juttatunk belőle családom többi, bár méltatlan tagjának is – zengte ellentmondást nem tűrő hangon György.
Özvegy Erőssné eleinte kissé furcsállta, hogy nem a szobába vezetik Síróék, mint máskor, de segédkezni kezdett a vacsora körüli készülődésben és hamar napirendre tért fölötte.
Kisvártatva a lányok jelentek meg a konyhában.
– Megjött a Jézuska, Mariska néni!
– Ej, gyerekek! Nem kell már nekem a meglepetés. Vénasszony vagyok már ehhez! – mondta, de izgatott óvatossággal indult meg a furcsa hangokkal teli szoba felé. Az ajtóban aztán döbbenten torpant meg.
A szoba egyik sarkában ünnepi fényében pompázott a karácsonyfa. Alatta ajándékok. A másik sarokban a számítógép képernyőjén fia, menye, unokái énekelték a „mennyből az angyalt”.
– Hát ez meg hogy lehet? – kérdezte döbbenten Mariska néni.
– Internet! Mariska néni, Internet! A huszonegyedik században vagyunk! – zengte elégedett vigyorral György.
– Ők is hallanak és látnak engem?
– Látunk, hallunk, Nagyi! Boldog karácsonyt Édesanyám! – válaszolt a kérdésre szinte egyszerre mindenki a messzi Németországból.
– Gyerekek! Nekem még soha nem volt ilyen csodás ajándékom! – pityeredett el a kis öregasszony.
– Na, még mindig azt teszik mondani, hogy nem kellett volna meglepetés? – nevetett Gyuri és olyan csattanós csókot nyomott Mariska néni arcára, hogy az üvegdíszek riadt csörömpölésbe kezdtek a karácsonyfán.
Hirtelen mindenki szeme Mariska néni örömtől kipirult, síró-nevető arcán állt meg és mindenki azt érezte: most lett teljes a szeretet szent ünnepe.

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.