Ugrás a tartalomra

Jelige: Molka – Medvecukor

Ha kötőszóval kezdtem mondatot, apám mindig rám üvöltött. Más hasznos tanáccsal is ellátott az évek során: az orromat csak a vécén túrjam, mert ott nem lát senki, a rántott húst ne nyeszeteljem, határozott, erős mozdulatokkal vágjak, különben lecsúszik az étel a tányérról. Üvöltött akkor is, ha csócsáltam a körmöm, de a legtöbbet arról beszélt, miért ne barátkozzak büdös lábú emberekkel. Amikor idősebb lettem, a szakításaim után is mindig azzal vigasztalt, nem kár érte, úgyis bűzlött a lába.

Tukacs Sanyit hetvenkilenc március nyolcadikán láttam utoljára. Kareszék előtte nap a Leóban koncerteztek, épp odaért a végére. Nyúzottnak tűnt, nemrég értek haza németből, a nagyfaterjától. A kezembe egy zacskó tejcsokoládét, az arcomra két puszit nyomott, éreztem, fejben máshol jár. Zsiga bá küldi, hogy hízzál kicsit. Eltettem a táskámba az ajándékot, kérdeztem, átjön-e. Rázta a fejét, nem faggattam, elindultam haza. Nyitva hagytam az ajtót, ilyenkor hajnaltájt néha beesik részegen, de most négykor még nem volt sehol. Nem vártam tovább, lefeküdtem.

Aznap leltároznom kellett a tanszéken, beázott a pincehelyiség, ahol a régi latin szakkör maradványait tároltuk. Egész nap szótárakat szárítottam a folyosókon, sötét volt, mire hazaértem. Ledőltem a kanapéra, felhúztam az órát, nem akartam sokat aludni. Este tíz körül csörgött a telefon. Anyám aggódó hangon kérdezte, miért nem kerestem egész nap. Kértem, beszéljünk később, mire ő, hogy már most is késő van, ilyenkor rég aludni szokott, csak miattam nem tudott, mert nem jelentkeztem. Ugye nem most állsz neki megint mosni, Marika néni felébred a centrifugára, aztán lesheted a disznósajtot. Legalább a szomszédokkal legyél jóban, lányom! Megnyugtattam, hogy minden rendben, üres a szennyeskosár, csak hosszú napom volt, le kell tennem, hívást várok. De a Sanyikával mi van? sipított bele. Én se tudom, szervusz, Édesanya! feleltem, és lecsaptam a kagylót. Megijedtem, hogy eltörött, attól meg még jobban, hogy tényleg nem tudtam, mi van vele.

Nem vette fel a telefont. Leugrottam a Leóba, semmi, nem látták a koncert óta. Átmentem Kareszhoz, ott sem volt. A pulzusom az egekben, rohantam haza, hátha közben átjött, befordultam a Mátyás sarkán, láttam, ott áll a kapu előtt. Szia! mondta remegő hangon, mintha valami szívességet akart volna kérni. Szevasz, végre, gyere be! De csak állt mozdulatlanul, meredt maga elé, gondoltam, megint bevitték az apját a zsaruk. Sanya, mi van? Lapított. Leültem a kapuba, piszkáltam a ház falán az omladozó vakolatot, leülsz, vagy mi lesz már? Még mindig hallgatott. Kértem, hogy mondjon igazat, ne szarozzon már, mire nagy nehezen kinyögte végre, hogy megismerkedett valakivel, és sajnálja, de nem találkozhatunk többet, ne is keressem.

*

Abban a hónapban ünnepeltük a harmadik évfordulónkat, vagyis – ha nem számítjuk azt a pár év kihagyást – a nyolcadikat. Kamaszszerelem volt, együtt jártuk ki az elemit. Mikor hetvenkettőben elköltöztem Pestre, az utolsó estén teleszórta törökszegfűvel a tornácunkat, és gyertyával a kezében üvöltötte, hogy Dúgeder forevör micú. Még Panka néni írta rá fonetikusan a bakelitjeink hátuljára a dalszövegeket, aztán amikor meghalt, nem maradt a faluban senki, aki tudott angolul, akkor jött be a Together forever örök klasszikus is. Fogalmunk sem volt, mit jelentett, de imádtuk. A technikumot már ő is Pesten végezte, és mintha nem telt volna el négy év, folytattuk, ahol abbahagytuk. Az sem zavarta, hogy közben voltam menyasszony is, azt mondta, mindig tudta, hogy mellette kötök majd ki. A faipariban volt végzős, már csak a technikusi vizsgája volt hátra. Mányoki elvtárs, apám régi munkásőr haverja intézett neki munkát is a Safában mint gyártásvezető.

*

  Ne keresselek? ordítottam rá. Milyen lánygyereket szedtél össze? Azt az NDK-s cafkát a Zsiga báék szomszédjából, mi? Nem kaptam levegőt, reszkettek a lábaim. Sanyi meg se szólalt, a szemeit törölgette, vörösödött a feje. Mit bőgsz, te szemétláda? Nagyot löktem rajta, rávágtam a kaput, rohantam fel a lépcsőn. Szinte berúgtam az ajtót, kicsaptam az ablakon, egyesével dobáltam a fejére a tejcsokikat. A következő pillanatban a fejem koppant a párkányon, összerogytam. Hol a jobb falon lévő családi fotóhoz, hol az ósdi csillárhoz üvöltöttem, hogy miért, miért. Hanyatt vágtam magam az ágyon, torkom szakadtából bömböltem. Hasogatott a mellkasom, kapart a torkom, utána akartam menni, elmondani, hogy szeretem, hogy soha nem szerettem mást, hogy beszéljük meg, de nem mozdultam. Már pirkadt, mikor elaludtam.

Reggel vettem észre, hogy koromfekete lett a párnám a szemfestéktől. Leszedtem a huzatot, betettem a tárcsásba, át a centribe, megvártam, míg lejár, nyugtatott a gép kattogása. Törökülésben gubbasztottam a fürdőszobaszőnyegen. Még anyámtól kaptam, kis giliszta alakú, fehér rongyokból szőtték.

Ott ültem, kisírt szemekkel, és ugyanazt éreztem, mint nyolcévesen, amikor elvesztettem anyámat a vursliban. Elment medvecukorért, míg a körhintánál álltam sorba. Dezső bácsi rám kiáltott, hogy van egy ingyen köröm a céllövöldében a múltkori hurkákért, úgyhogy átszaladtam a tömegen, lőttem két kacsintós pénztárcát, aztán vissza a körhintához, de anyám már nem volt ott. Minden árust megkérdeztem, nem látták-e, órákig bolyongtam a bódék között, végül bementem a kocsmába apámhoz, aki a munkásőr bandával minden szombaton ott snapszerezett hajnalig. Anyád hazament. szólt oda félrészegen.

Kábé három kilométert futottam a kukoricások mentén. Rettegtem a sötéttől, a kóbor kutyáktól, hogy anyám mit fog szólni, és hogy nem kapom meg a medvecukrot. Félúton elszakadt a szandálom, mezítláb rohantam a tornácunkig. Ott leültem, visszavettem, a talpam alá dugtam a levált pántokat, nehogy még jobban leszidjon. Benyitok, megjöttem! Akkora pofont kaptam, hogy bezuhantam a kályha mögé. A szobámba zavart, mondta, hogy szégyelljem magam, hogy képzeltem, hogy egyedül megyek célba lőni. Mindenütt keresett, aztán meglátta, hogy Dezső bácsinál állok, puskával a kezemben. Azt mondta, direkt nem jött oda, Tanuld csak meg, büdös kölke, hogy mit éreztem, mikor nem találtalak. Nekem vágta a medvecukrot, és rám csapta az ajtót. Az ágyamon zokogtam, közben tömtem magamba a földről felszedett édességet, és azon gondolkoztam, biztosan örökbe fogadtak, azért hagyott ott, mert miattam úgysem kár.

*

Kiteregettem a párnahuzatot, nem jött ki a szemfesték. Összeszedtem a taknyos ruhazsebkendőket, kinyitottam az ablakot, bámultam az utca elejére. Tudtam, évek múlva is mindenről ő fog az eszembe jutni, egy székről, a rohadt padkáról vagy a sarki csalamádésról, amihez semmi köze. Még csak össze se futottunk az utcán vagy a metrón, pedig pár sarokra laktunk egymástól. Vagy száz levelet küldtem neki, hetekig dörömböltem az ajtaján, senki nem tudta, mi van vele.

Hónapok múlva derült ki, hogy az apját nem azért vitték el folyton a zsaruk, mert ivott, hanem mert az egyik nagybátyja, aki nyilas tiszt volt, még a háború alatt egy kisebb vagyont ásott el a családi telken, azt keresték rajtuk. Eljárás indult ellenük, ezért leléptek Zsiga bához Zinbrückbe. Nevet is változtattak, Sanyi Alex Takler lett. Valamikor kilencvenben jöttek haza, az örege itthon akart meghalni. Most egy farmon él, láttam Facebookon. Van neki négy-öt unokája, csomó kecskéje. Nem tudom, menyi időmbe telt, mire pontot tettem az egész végére, de márciusban lesz negyven éve, hogy nem szagoltam a büdös lábát.

 

Éváimnak

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.