Ugrás a tartalomra

Jelige: Az inas – A városépítő inasa

Fagyos eső szitált az Énok-beliekre, az első hó, míg gyalog a fogadóba tartott. Mikor hazaért és lement az alagsorba, Christinát szokás szerint ott találta a kályha melletti falmélyedésbe bújva. A lány előzőleg meggyújtott egy petróleumlámpát az asztalán, úgy várta őt. Jacob, aki máskor Elizabeth a lámpához ment, kezét az üveg köré tartotta és várta, hogy egész a válláig megborzongjon a hirtelen jött hőmérséklet változás miatt, és bár a kályha melletti kuckót Christina elfoglalta, de még így is gyorsan átmelegedett.

 

– Jó estét, Christina – köszöntötte megkésve a lányt, félszeg fejbólintással.

– Jó estét, Jacob. Milyen volt az estéd a barátaiddal? – az esőtől harmatos ifjú félretolta a lámpát, látszólag keresett valamit az asztalon. Megtalálta.

– Munka volt – mondta elgondolkodva. Egy kulcsot tartott a kezében, hosszan nézte majd leült.
– Sajnálattal hallom – mondta Christina részvéttel.

– Komolyan?

– Persze.

– Maradhat, ha akar, nem zavar.

Christina hallgatott, térdét magához húzva és átkulcsolva két kezével, inasa most vette észre, hogy mezítláb van.

– Meg fog fázni – mondta döbbenten. – Hozok valamit a lábára, … persze maga dönti el, hogy meddig marad...

– Itt meleg van, és van cipőm, köszönöm.

Jacob ekkor meglátta a földön a hasított bőr lábbelit, csinos volt, bár kissé kopott, törékeny, mint a gazdája. Egy pillanatig töprengve nézte, majd odament értük, hogy feladja Christina lábára őket, a lány megengedte. Míg Jacob felhúzta, gondterhelten vizsgálta az egyiket, aminek egy helyen kezdett leválni a talpa.

– Ez így nem lesz elég, már leesett az első hó.

– Tényleg? Észre sem vettem.

– Ahogy jöttem hazafelé. Szemerkélt.

Christina összehúzta magán a rojtos vállkendőjét.

– Viszont én felmegyek a tetőre.

– Ha esik a hó, akkor miért?

– Nem esik még annyira és jót fog tenni nekem.

– Veled megyek.

– Biztosan? Inkább feküdjön le, itt aludhat és nemsokára visszajövök.

– Viszont fázom, igazad van. Szeretném, ha előbb idehoznád a harisnyámat. Az és a cipő már elég lesz. A kökörcsineset hozd, – Jacob zavarát látva hozzátette – amin lila virágok vannak.

– Értem.

 

Benyitott Christina kis szobájába. Nem tudta, hogy csak képzeli- e, de itt minden olyan kicsi volt. Mint egy morbid babaház. Nem tűnődött így sokáig, hanem jobb híján sietve a kabátja oldalzsebébe hajtogatta a harisnyát és visszaindult. Christina ugyanott várta, mint az előbb. Elég gyenge volt, úgyhogy ülve maradt, amíg a kiváltságos fiú letérdelt elé, levette a cipőjét és elkezdte felhúzni a lábára a harisnyát. A kulcsot a földre tette, amíg ezzel foglalatoskodott.

 

Bár a körmönfontság lakáj-évei alatt nem egyszer csinált ilyet, most a szokásosnál alázatosabb volt, talán a fáradtságtól és azért mert nem akart Christinához túlságosan intimen hozzáérni, ma legalábbis nem. Megemelte a lábát, és várakozva nézett a lányra, hogy jó- e neki így, de az nem reagált semmit. Volt már rá példa, hogy Christina ilyenkor elrúgta magától, ezért megkérdezte kizökkentve magát a tompultságból:

– Jó így? Tudja tartani?

– Igen Jacob, köszönöm.

– Folytathatom a harisnyával?

Christina alig észrevehetően csak bólintott. Ma nem adott neki más feladatot, mert nem lökte el. Megigazgatta a harisnyát, majd segítőkészen hajolt a lányhoz, hogy az átkarolhassa a vállát és enyhén megemelve őt, talpra állíthassa. Christina rá támaszkodva ment vele a lépcsősorra nyíló bejáróhoz, ami egy négyszög alakú tér volt, szintenként egy-egy, akkora mint egy lépcsőforduló. A földszintnél azonban Christina nem bírt tovább menni, ezért leült a második fokra és közösen hallgatták a válaszfal mögül tisztán kivehető, ám az idő előrehaladtával egyre artikulálatlanabbá váló hangokat.

– Visszaforduljunk? – kérdezte Christinát és megrémítette a gondolat, hogy mire felérnek talán már erősebben fog havazni.

– Nem, csak várjunk itt egy kicsit.

– Visszamegyek a lámpáért.

– Túl sokat aggodalmaskodsz, Jacob. Miért nem lazítasz egy kicsit?

– Nem hinném, hogy az helyénvaló lenne – egyik lábát szórakozottan kissé behajlítva, hátát a válaszfalnak támasztva karba tett kézzel állt így.

– Mindig figyelsz – Christina szavai mosolyogtak a hamuszürke sötétben – te vagy az Őrangyalom.
– Csak egy szolga – vetette oda.

– Szúrós ma a kedved.

Elizabeth féltérdre esett és oldalt kissé ránézett – Ma ne – kérte valamilyen ellentmondást nem tűrő, fáradt hangon.

– Nem is akartam – válaszolta Christina. Jacob gyomra összerándult, majd halványan látta, ahogy Christina felé nyúl, és a homlokából szórakozottan elsimított egy tincset – te hoztad fel.
– Igaza van – mondta és Christina térdére tette a kezét, majd halványan elmosolyodott – nincs mit tenni.
– Szeretnél tenni elenne?

Az inas meglepődve fordult felé, majd egy hosszúra nyúlt hallgatást követve ezt mondta:

– Már nem – Christina térdén nyugvó keze elgyengült, talán meg is remegett a vallomását követően. Percekig hallgattak, míg végül Christina törte meg a csendet.

– Helyes. Akkor menjünk fel.

– Ha ölbe veszem, félek, – állt fel Jacob kötelességtudóan – hanyatt zuhanunk mindketten – felsegítette a lányt, aki bizony elgémberedett a hidegben ülés közben.

– Nem biztos, hogy tudok menni, Jacob.

Elizabeth a felvezető utat kémlelte, mintha latolgatná az esélyeiket, pedig nemigen látott semmit.
– A hátamon viszem, kapaszkodjon szorosan belém.

– Biztosan?
– Talán. Ha előre dőlök meg tudom tartani az egyensúlyunkat.

– Jól van – mondta szófogadóan Christina, Elizabeth válla és nyaka köré fonta két karját, míg az kétoldalt megfogta a lábait, így indultak felfelé, mindig szigorúan előredőlve.

Van abban valami furcsa, ha az embernek békétlen halottai vannak. A velük való kapcsolattartásba nem avatkozik be a fájdalom, a helyét átveszi a familiáris, aki a mindennapi gyarló életünk gondnoka. Összehúzta magán vékony, térdig érő fekete kabátját, amely inkább felöltő volt. Tudta, hogy egy pár pillanat múlva felajánlja majd Christinának. Így is tett.

– Tudja, hogy a testvérem egyszer megkért, hogy írjam le egy gyorsan ölő méreg összetevőit, de azt nem tudtam, hogy miért.

Úgy érezte, a hóesés és a hűvös szél megnyugtatta és kitisztultak a gondolatai.
– Pedig elég jól kiismered magad az emberi lelket illetően – vetette közbe Christina.

– Meglehetősen jól, és egy olyan embernek, mint én, aki kívülről figyeli a többieket, egy idő után kiszámíthatóvá válik még a legösztönösebb, legváratlanabb emberi cselekedet is.

– Ezért tudtad, hogy a testvéred mire készül?

– Igen. Azt nem tudtam, hogy megteszi, csak azt, hogy ez a logikus, igazi lépés. Azt mondta, hogy egy egyetemi kísérlethez kell a méreg, de azt is tudtam, hogy ez valószínűleg hazugság. Fárasztanak a hazugságok és így nem foglalkoztam vele. Mintha egy kirakós darabjai a helyükre kerültek volna, viszont tudtam, ha bárki észreveszi, hogy sikerült kiraknom, megvernek. Ezért nem szóltam. Megszoktam, hogy logikus dolgok csak az én fejemben történhetnek büntetlenül. Nem számítottam rá, hogy helyes a feltételezésem és megöli magát, csak tudtam, hogy helyes a feltételezésem. Addigra már hibátlanul eligazodtam az emberek között, dolgoztam konzervgyárban és színházban maszkmesterként. Láttam az arcán, hogy hazudik nekem, sosem felejtem el azt az áttetsző ragyogást, a nagyra nyílt, riadt szemeit. Tudtam, hogy nem kísérlethez kell a méreg és kíváncsi voltam, mire? Gondoltam, majd kiderül. Vártam, hogy az emberi természet meg tud- e lepni a csak egy pillanatnyi logikus tisztaságával, hogy lássak és megismerjek, hogy adhat- e olyan választ, amire nem számítok, vagy a testvérem életben marad? Tudtam, hogy az életben maradása semmiképpen nem logikus, de azt is, hogy titkolnom kell, hogy logikusan gondolkodom.

– Miért kell titkolnod?

– Az emberek nem szeretik.

– Megbüntetnek érte?

– Igen. Régen például apa kiabált, a házvezetőnő meg megvert. Apa megengedte.

– A testvérednek volt választása, hozott egy döntést.

– A döntés az én kezemben volt, mikor megadtam neki, amit kért. Vajon volt választása?
– Mindenkinek van.

– Nem. Talán nem mindig. Én úgy nézem, az, hogy gyilkos vagyok- e vagy sem, most kétesélyes,

attól függ, hogy az öcsémnek mennyiben volt szabad akarata, amikor megölte magát.
– Mindenki lehet gyilkos, kedves Jacob – mondta Christina, mintha csak egy anya próbálná a gyermeke haját simogatva lecsillapítani őt, mikor az rossz álomból ébred.

– Tényleg? – kérdezte aggodalmaskodó bűntudattal a rabszolga és tekintete mohón villant úrhölgyére, kapva a megbocsátás ígérete felé.

– Nem tudom, ki ölte meg az öcsémet – nézett maga elé tehetetlenül, félig háttal Christinának, karját összefonva mellén, mint egy durcás gyerek.

– Ha volt szabad akarata – folytatta leengedve a kezét – akkor megölte magát és én ártatlan vagyok – alkarját táncoltatta, mintha egy láthatatlan zenekart vezényelne, – ha nem volt szabad akarata, akkor én öltem meg, de ez nem igaz – tett pár lépést a tető hosszában távolodva a lánytól.

– Még ha volt is szabad akarata, megéreztem a leheletén, mikor hazajött...

– Mit?

– ...a mérget. Már nem volt mit tenni – nézett a lányra védekezve – már bevette. Amikor rájöttem, hogy még nincs szaga lefőztem a teát, és megittam. Nem ültem az ágyára, de megittam; de azt hiszem, együtt tettük. Együtt öltük meg. …

Jacob volt a hóesésben, a másik Jacob, a szőke, hullámos hajú, nevében ikre. Christina is olyan volt az árnyékban, mint valami vadon burjánzó növény, fagyöngy, a hóesésben. Sötét levelekké változott arccal, ezüst tekintettel.

Megölte a testvérét. Tudta. Nem először mondta már el Christinának. Szokássá vált köztük.
A testvére megölésének ténye idővel manifesztálódott, mint egy mellette kószáló rozsdabarna fény, vagy inkább egy kimerevített villanás és idővel jobb barátja lett, mint a képzeletében élő testvér: a lehetőség, hogy megölte őt. Christina ugyanígy ismerte ezt a történetet, a különös szabadulástörténetét, amit mindig egy kicsit másképp adott elő; de bizonyos elemek újra és újra ismétlődnek benne. Szerette Christinát, amiért végighallgatja és a maga módján a fogadót; az énokiakat.

– ... Az első, amit el kellett volna adnom az egyetemnek a testvérem szíve. Pénz lett volna belőle. Most már nem lehet, de akkor pénz lett volna belőle.

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.