Ugrás a tartalomra

„A város nem úgy él, ahogy a Tisza vagy a növényeim”

Egy olyan prózaírónő beszélt már elkészült és még megjelenés előtt álló műveiről a Könyvfesztiválon, aki nem szerepel gyakran rendezvényeken és nem áll a figyelem középpontjában. Holott hangja egészen egyedi a kortárs magyar irodalomban, s még a könyvvideo műfajába is belevágott. – Halász Margit a fesztiválon.

 

 

 

 

 

„A város nem úgy él,

ahogy a Tisza vagy a növényeim”

 

Halász Margitnak két kötetét is bemutatta a Geopen Kiadó a rendezvényen: a Gyöngyhomok és az Éneklő folyó az írónő „szociografikus” ihletésű regényei, melyekben alföldi történetek, meseszerű legendák, misztikus szálakkal átszőtt históriák elevenednek meg.

Rácz I. Péter kérdésére, amely a legendák eredetiségét firtatta, Halász Margit elmondta: gyűjti a történeteket. A múzeumok helyrajzi anyagának kutatása kevésbé izgalmas fázisa a munkának, inkább azt szereti, amikor híre megy egy-egy faluban, hogy itt van egy író, akit nagyon érdekel ez vagy az, s gyakran lelkesen felkeresik őt, hogy meséljenek, elmondják „az igazi” történetet. Mégis inkább a mellékesen elejtett mondatokból, történetekből áll össze a felhasználható alapanyag – mesélte Halász Margit, s jellemző az is, hogy mintegy „génkezeli” ezeket a legendákat. „A terveimhez igazítom, úgy metszem a fát, hogy nekem tetsző módon adja az árnyékát.”

A műhelymunka kérdéseit firtatva nem véletlenül tért ki a kérdező Rácz I. Péter az írónő internethez való viszonyára. Míg egészen tavaly októberig idegenkedett a netes jelenléttől – vallotta be Halász Margit –, addig idén már számos új olvasót hozott neki a Facebook, képekkel kiegészített úti beszámolói pedig irodalmi portálokon jelentek meg. Ráadásul, mint szavaiból kiderült: új műfajjal kezdi meghódítani a legnagyobb videomegosztót. Bár művei megfilmesítésének volt előzménye (egyik novelláját filmre adaptálták, illetve készültek elbeszéléseihez videoszpotok), véletlenül bukkant rá Czakó Ferenc homok-animációira, és felfedezte, hogy a képzőművész Vihar című munkájának számos motívuma emlékeztet a Gyöngyhomok világára. Így kezdődött együttműködésük, melynek kézzelfogható (azaz nézhető) eredménye hamarosan fent lesz a Youtube-on, amelyhez az írónő angol nyelvű hangalámondást is tervez. Addig is ajánlható az Éneklő folyóból készült video, amely az árnyjátékot használja fő vizuális elemként.

 

Táj és város viszonyában Halász Margit egyértelműen a tájban látja a sokszínűséget, a város szerinte jó, ha két színnel dolgozik. Ennek az sem mond ellent, hogy jó ideje „urbánus életet él”. Tudatos írói eszköze-e Halász Margitnak, hogy a táj élő szereplő a műveiben? – kérdezte Rácz I. Péter. „Mert így is gondolom, hogy él a táj – a halak, a folyók, a fák”, fogalmazta meg az írónő természetszeretetét, amelyet a városban jobb híján a kertjében tud kamatoztatni. „De a város nem úgy él, ahogy a Tisza vagy a növényeim”, mesélt tovább a tájhoz fűződő viszonyáról, épp oly megkapó képekben, mint műveiben, mondataiban.

Az alföldi tanyavilág közelében felnövekedett írónő eddig mindig a Kiskunságra tért vissza művei „alapanyagához”, ezért most úgy döntött, hogy következzenek a hegyek. Készülő regénye egy mátrai szénégető fiú életét beszéli el, akit elvisz Budapestre, majd Európa más városaiba is. A regényben a fiú személyiségfejlődésének lehetünk szemtanúi, nem utolsósorban az élet teljes kiszámíthatatlanságának. Míg a Gyöngyhomokban a Rózsa Sándor-mítosz kelt életre, addig Vidróczki Mátyás története sokban Ludas Matyi-szerű.

Az interneten fellelhető, szépszámú olvasói visszajelzés szerint leginkább az elbeszélésekben bujkáló iróniát, szarkazmust kedvelik az olvasók, említette Rácz I. Péter. Ezt Halász Margit annak a világlátásnak tudja be, mely szerint a lélek örömre született, hiába alapvetően a küzdelmek, gyötrelmek jellemzik mindnyájunk életét, az öröm lehetősége mindig ott van benne. Ha a híradó jeleníti meg az alföldi kistérség nyomorát, abban csak tragédia van. „Én a szépséget keresem benne” – mondta Halász Margit, és búcsúzóul az Éneklő folyóból olvasott fel egy részletet.

 

Szöveg és képek: Laik Eszter

 

Halász Margit Éneklő folyó című regénye különdíjat nyert az Irodalmi Jelen által  2004 novemberében meghirdetett 40 000 dolláros regénypályázaton.

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.