Ugrás a tartalomra

Angyalok és démonok városa

Fekete J. József – egyéb írói nevein Mihályi Czobor, Nettitia K. Froese, Lakatos F. Margit, Ephemeria Silver – József Attila-díjas irodalomtörténész, író, kritikus, publicista új könyvét mutatták be 2014. március 8-án Zomborban. A több identitású szerző ezúttal Mihályi Czoborként szólalt meg az Angyalok rozettája című, a zEtna Kiadó gondozásában megjelent kötetben. A Berta Ferenc Zsebszínház Találkozások – számunkra fontos emberekkel, barátokkal, művekkel című sorozatának rendezvényén dr. Silling István nyugalmazott egyetemi tanár, nyelvész, néprajzkutató, Beszédes István költő, szerkesztő, a zEtna Kiadó vezetője, Szajkó István festőművész, a könyv illusztrátora és a szerző beszélgetett a Zombor (h)arcait, történeteit, (angyali és démoni) hangulatait megelevenítő elbeszéléskötetről.

Beszédes István, Szajkó István, dr. Silling István és Fekete J. József (Fotó: Stock János)

Dr. Silling István méltatásában kitért arra, hogy a városnak nincs költészete, csak líraiságtól duzzadó epikája. Megállapítása szerint Mihályi Czobor könyvének minden oldalára jutott az itthoni levegőben szállingózó angyalportól megtermékenyített gondolat. A könyv létrejöttével kapcsolatban Fekete elmondta, igaz, hogy Mihályi Czobor ezúttal különösen finom, szinte légies történetmesélésbe fogott, mégsincs szó költői elrugaszkodásról. A kiadványt elsősorban a város valósága hívta életre, tereivel, helyeivel, a Nepomuki-kápolnától kezdve a színházépületen keresztül a bolondokházáig. De ugyanilyen inspirációt jelentettek a város egykori,  eltűnt temetői, a piactér, ahol a szerző naponta megfordul és látja a tarka kavalkádot. Itt van a rossz hírű Kronics-palota a maga történelmi kísérteteivel, ahol a sötét démonok mellett jelen vannak azok az angyalok, amelyek belakják a várost, és őrködnek azok emléke fölött, akik a sírkertekben nyugszanak. Arra is figyelt a szerző, hogy Zombort nemcsak az itt lakó 47 ezer ember alkotja, hanem az elődök történetei is.

Győrfi Klára előadóművész ízelítőképpen felolvasta a kötetben szereplő Roppant almárium című elbeszélést. Beszédes István pedig azzal a kérdéssel fordult Fekete J. Józsefhez: hány identitásra van még szüksége ahhoz, hogy kifejezze önmagát? Fekete úgy nyilatkozott, a különböző személyiségei erősítik egymást. Például Nettitia K. Froese és Mihályi Czobor ugyan hasonlítanak egymáshoz, de ez utóbbinál teljesedik ki a szépirodalmi jelleg. A kilencvenes évek polgárháborús időszaka hívta elő belőle az elvonulás igényét, és mivel fizikailag nem volt módja rá, szellemileg, írói mivoltában nyitott egy belső ablakot, azon keresztül szemlélte a valóságot. Ezt a belső, kissé távolságtartó szemléletmódot jelképezi, hogy Az angyalok rozettája című kötet főhősét Rideg Alajosnak nevezte el. A szerző elismerte, kötete valóban líraira sikerült, és a rozetta-résen való kitekintés talán életre hívhat egy másik személyiséget is.

Beszédes szerint Az angyalok rozettája tekinthető fragmentált regénynek, de a zeneiség, a filmszerűség, a képiség sem idegen tőle. Szajkó István,a kötet illusztrátora megerősítette ezt, sőt, szerinte a könyv nagyon szépen meg van festve, a szöveget olvasva azonnal képpé válik. Elmondta, közel állt hozzá a téma, tekintve, hogy maga is nyugat-bácskai, csonoplyai származású, és jelenleg is gyakori témája a városkép. Ugyanakkor leginkább az erotikus leírásokat tartalmazó részek ragadták meg képzeletét.

A könyvbemutatót kiállítás követte, Szajkó egyéb alkotásai mellett a közönség megtekinthetett néhány aktot, amelyekből kitetszik, Rideg Alajos szerette városát, hitt annak valóságos és képzeletbeli angyalaiban.

Lennert Móger Tímea

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.