Ugrás a tartalomra

Oresres: Magyarország a szimmetria csapdájában

2000. január 1. Ezen a hideg téli napon Budapest több ezer lakosa gyülekezett a Parlamentnél, hogy részesei legyenek annak, ahogyan a magyar királyok Szent Koronáját átviszik a Nemzeti Múzeumból az Országgyűlés épületébe. Meg kell jegyezni, hogy a Parlament egyike a legszimmetrikusabb épületeknek a világon, ami külön büszkesége a magyaroknak. A koronát a parlamentbe bevitték és éppen az épület középvonalában helyezték el. Tökéletes, abszolút szimmetrikus helyzet állt elő. Egy csodálatos, bámulatra méltó mozdulatlan és halott alakzat, amelyből hiányzik az élet mozgása.
A magyar korona történelme telítve van misztikummal. Nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy szerepe az őt birtokló királyok életében a legmagasabb szinten meghatározó. Egyes legendák szerint a korona Magyarország testének szimbóluma, valamilyen szellemi központja, amely láthatatlan fonalak ezreivel összeköttetésben van az ország életével, annak minden aspektusában.
A Magyar Köztársaság élete 2000-től a tehetetlenség erejének köszönhetően folytatta mozgását a fényes kapitalista jövő felé….
De csak nem ez a majdnem tökéletes szimmetria felel azért, hogy jelenleg, 2009-ben még Budapesten is minden olyan megdermedtnek, mozdulatlannak tűnik, mintha vágtatás közben megállt volna?
A mozgó élet mindig aszimmetrikus, de éppen ez hiányzik ma teljesen a magyar királyok Szent Koronájának elhelyezkedésében.              

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.