Ugrás a tartalomra

Nézőtér

Színházi szemlénkben a Kárpát-medence fontosabb színházi és zenés társulatainak bemutatóiból, műsoron lévő előadásaiból válogattunk a teljesség igénye nélkül. Összeállításunkban a szinház.hu, jatekter.ro, MTI, port.hu, illetve a társulatok sajtóközleményei voltak segítségünkre.

 

Budapest

Molnár Ferenc Olympia című vígjátékát mutatta be a Karinthy Színház február 13-án. A monarchiabeli fürdővárosban játszódó darabot Korcsmáros György rendezésében, a színházban először fellépő Bezerédi Zoltánnal láthatta a közönség.                                

Eredetileg Balikó Tamás egy újabb rendezését mutatták volna be, a színész-rendező váratlan halála miatt azonban új darabot kellett találni. Az Olympiát részben Balikó Tamás emlékének adózva választotta a társulat, hiszen korábban Molnár Ferenc Az ördög című komédiáját állította színpadra náluk.  Az Olympia különleges precizitást és színészi fegyelmet igénylő vígjáték.  A legendás szerelmeseket Balsai Mónika és Marton Róbert alakítja, az idősebb korosztályt Pásztor Erzsi, Szilágyi Tibor, Bezerédi Zoltán, Egri Kati és Szirtes Gábor képviseli. Legközelebb február 28-án, este hét órától lesz műsoron.

 

Február 22-én mutatta be a Nemzeti Színház Zsótér Sándor rendezésében Ibsen Brand című darabját, mely elsőként került színre Magyarországon. A főbb szerepekben Trill Zsolt és Törőcsik Mari.

Henrik Ibsen már majdnem negyvenévesen alkotta ezt a letisztult, érett művét, mégis olyan, mintha egy fiatalember írta volna. „Brand én magam vagyok legkülönb pillanataimban” – jegyezte fel művéről Ibsen. A darab február 28-én este fél nyolctól is látható a színház Kaszás Attila Termében.

 

Február 26-án a budapesti Lengyel Intézetben pódiumbeszélgetésen emlékezett meg a Varsói Nemzeti Színház és a lengyel nemzeti színjátszás létrejöttének 250. évfordulójáról Spiró György író, költő, irodalomtörténész, műfordító és Tadeusz Slobodzianek drámaíró, rendező, színházkritikus, a varsói Teatr Dramatyczny igazgatója, a moderátor Pászt Patrícia műfordító volt.

 

Február 27-én este A Világcirkusz című előadással vendégszerepelt a Nagyváradi Szigligeti Színház a József Attila Színházban. A produkció rendező-koreográfusa Juronics Tamás.        A történet kulcsfigurája Remike, aki fantasztikus mutatványokkal kápráztatja el a közönséget, és mivel ő a cirkusz egyetlen női tagja, az összes férfi szerelmes belé. Az előadás zenei alapja Mozart egyik legismertebb, ugyanakkor legtitokzatosabb műve, a Requiem.

 

Az első magyar jazz-fantasyt, Szabó Zoltán Attila Gershwin szerelmei című alkotását mutatták be a Bánffy Zeneszínházban február 26-án. A darabban, amelyet Márkó Eszter vitt színre, az amerikai zeneszerző, George Gershwin és két legnagyobb szerelme, Kay Swift komponista és Paulette Goddard, Charlie Chaplin felesége teremtenek kapcsolatot a múlt és jelen között dalokkal, történetekkel.                                                                                                       

Fige Attila rendezésében mutatta be a Bábszínház Jevgenyij Svarc Hókirálynő című színdarabját február 25-én, a címszerepet Pallagi Mara játszotta. Az 1939-ben, egy gyermekmese alapján írt mű kora társadalmi és politikai helyzetére reflektál.

 

Február 25-éntekinthette meg a közönség  a József Attila Színházban a Munkácsy , a festőfejedelem című produkciót.  Bognár Zsolt és Kiss Stefánia musicalje a festő küzdelmes, kalandos életét jeleníti meg. Szövegkönyve Dallos Sándor A nap szerelmese és Aranyecset című regénye nyomán készült, a darabot Tóth János rendezte.

 

Vidék

Örkény István Macskajáték című tragikomédiáját játszották újra nagy sikerrel február 9-én a Soproni Petőfi Színházban, Szitás Barbara rendezésében. Örkény István 1963-ban írt kisregényt ezzel a címmel, majd 1969-ben a Tótékhoz hasonlóan átdolgozta drámává, amelyet külföldi színházak is nagy sikerrel játszottak.

Február 21-én Alexander Dumas A három testőr című művének színpadi adaptációját  mutatta be a veszprémi Pannon Várszínház. A kétfelvonásos, sok zenét és a teljes társulatot felvonultató darab más színházak feldolgozásaitól eltérően nem musical, hanem az eredeti regény színpadi változata.  Kettős szereposztásban mutatkozik be Szente Árpád Csaba, aki Buckingham herceg és Aramis szerepét is megformálja. Richelieu bíborost Gazdag Tibor alakítja, a jelmeztervező Justin Júlia, a díszlettervező Kovács Yvette Alida. A darab rendezője Vándorfi László.    

 

Február 21-én mutatta be a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház Örkény István Kulcskeresők című darabját Király Attila rendezésében.

 

Február 24-én minden évben megemlékeznek Jászai Mari születésnapjáról. Idén Varga Mária és Hirtling István, a Vörösmarty Színház Jászai Mari-díjas művészei Ászáron, a színésznő szülőfalujában olvastak fel a legendás művész emlékirataiból, aki egy helyütt így vall színházi pályafutásáról: Az én életemet a színházi életem tette ki. A színház volt az életem célja, csak azért éltem, amire a színpadnak szüksége volt: a tanulásért. Csak színész voltam. Én senki sem voltam. Ezért tudtam mindenki lenni a színpadon.”

 

Külhon

Vajdasági turnéra indult A Hatalmas Színrabló című zenés mesejáték. A Soproni Petőfi Színház és a Forrás Színház közös produkcióját február 16. és 19. között Bácsfeketehegyen, Kishegyesen, Magyarkanizsán és Zentán láthatták a nézők. 

Tor Åge Bringsvaerd – Papadimitriu Grigorisz A Hatalmas Színrabló című zenés mesejátékának bemutatója tavaly novemberben volt a Soproni Petőfi Színházban. Az előadást Katona Imre állította színpadra, a darabot is ő fordította.

 

Eugѐne Ionesco A székek  című drámája alapján készült táncszínházi előadást láthattak az érdeklődők február 22-én a Marosvásárhelyi Stúdió Színházban az András Lóránt Társulat előadásában. A főbb szerepeket Györfi Csaba, Pál Alíz és Bezsán Noémi alakítja, a koreográfus Pál Alíz

 

Benedek Ágnes február 25-én este a Tamási Áron Színház Kamaratermében lépett fel Parti Nagy Lajos – Darvas Ferenc Ibusár-Megállóhely című darabjával.

 

Ötödik alkalommal rendezett Csíkszeredában Victor Ioan Frunză. Ezúttal Gorkij 1902-ben írt drámáját, az Éjjeli menedékhelyet vitte színre február 27-én este.  A majdnem teljes társulatot felvonultató produkció díszlet-jelmeztervezője Adriana Grand, aki számos hazai és nemzetközi díjat kapott már.

 

Harmadszorra rendezte meg kulturális színházi szemléjét, a Winteretno Fesztivált a Magyar Teátrumi Társaság a Népkör Magyar Művelődési Központtal közösen február 26. és 28. között Szabadkán. A délelőtti, ingyenes gyermekelőadások műsorán szerepelt többek között a Lúdas Matyi, a Mátyás király és a Ki játszik ilyet? A Békéscsabai Jókai Színház a Domján Edit és Szécsi Pál szerelméről szóló estjét, Koncz Gábor Buzzati-novelláján keresztül saját életútját mutatta be.

 

Az egyik leggyakrabban játszott zenei művet, Puccini Bohémélet című operáját tűzték újra műsorra a Kolozsvári Magyar Operában február 26-én.  A négyfelvonásos operában két fiatal művész, Chiuariu Livia és Sándor Csaba debütált. Az előadás rendezője Demény Attila, vezényelt Horváth József. Rajtuk kívül Pataki Adorján, Florin Estefan, Szilágyi János, Egyed Apollónia, Mányoki László, Plesa Róbert és Sipos László lépett fel a főbb szerepekben.

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.