Ugrás a tartalomra

Tévedne Rodrigo?

"In Nomine Domini Nostri Jhesu Christi" / így kezdte régen s most nem ér rá naplót írni. / A könyvben szél lapoz. Otthagyja, másra gondol, / fölötte vad, feszes, nagykarmú ég dorombol.” A következő, kevésbé ismert Radnóti versrészlettel kezdte gondolatébresztő előadását a salgótarjáni Szerdatársaság „Az én Radnótim” című soron következő témáját kóstolgatva Balázs Beáta, irodalomtanár.

 

 

Tévedne Rodrigo?

A száz esztendős Radnótival a Nina fedélzetén

 

Belázs Beáta megnyitja a Radnóti-délutánt

"In Nomine Domini Nostri Jhesu Christi" / így kezdte régen s most nem ér rá naplót Az emlékfilm plakátjaírni. / A könyvben szél lapoz. Otthagyja, másra gondol, / fölötte vad, feszes, nagykarmú ég dorombol.” A következő, kevésbé ismert Radnóti versrészlettel kezdte gondolatébresztő előadását a salgótarjáni Szerdatársaság „Az én Radnótim” című soron következő témáját kóstolgatva Balázs Beáta, irodalomtanár.

   A Café Frei-ben megrendezett Irodalmi Kávéház november havi első témájával a költő születésének századik évfordulójára emlékezett. A délután alkalmat teremtett arra is, hogy a megjelent vendégek egy kötetlen beszélgetés keretei között megoszthassák egymással többek között a  költővel, a háborúval kapcsolatos élményeiket, illetve az irodalomhoz, versekhez, magához az életműhöz kötődő sokszínű viszonyukat. Volt, aki személyes élményeiről számolt be, mások a legújabb Radnóti-kutatáshoz kapcsolódóan gazdagították ismeretekkel a hallgatóságot, szóba került a költőhöz egész életében hű maradó ma is élő hitvese Gyarmati Fanni.

   Csongrády Béla, író, az est moderátora a Radnóti-évvel kapcsolatos értekezések aktuális gondolataival ismertette meg az érdeklődőket, míg Pál József, a Palócföld irodalmi folyóirat főmunkatársa személyes élményein át hívta fel a figyelmet az évforduló és a Radnóti-életmű fontosságára. A délután elnevezéseként választott Az én Radnótim jelige fényében külön említést érdemel a költő legismertebb salgótarjáni vonatkozása: Varga Imre szobrászművész alkotása, Radnóti Miklós szobra a város főterén, mely jelentőségét a hallgatóság több tagja is megemlítendőnek tartotta.

 

Pál József beszél az ő Radnitijáról

Csongrády Béla szól a hallgatósághoz

Sándor Zoltán verset mond

 

   Balázs Beáta előadásában arra az elmaradásra figyelmeztetett, miszerint a magyar irodalomtörténet évtizedekig alig vett tudomást a költő életművének jelentőségéről és ennek hatására a honi Radnóti-kutatás messze elmarad a „nyugati”, főleg az amerikai egyesült államokbeli eredmények mögött. Így nem véletlen, hogy a délutáni beszélgetés nyitásaként a szimbolikus jelentésű Kolombusz című verset választotta. Szó esett többek között még arról a 2007-ben forgatott Neither Memory Nor Magic (Sem emlék, sem varázslat) című dokumentumfilmről is, mely Radnóti Miklós életének utolsó heteit dolgozza fel, a kubai származású Hugo Perez rendezésében, s melynek magyarországi premierje azóta is várat magára. A délután zárásaként Sándor Zoltán, az Irodalmi Kávéház törzsasztalának tagja olvasta fel legkedvesebb Radnóti verseit a közönségnek. 

 Kép és szöveg: Kenderessy Lili

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.