Ugrás a tartalomra

Együtt – szamizdat kiadványként indult – Kárpátaljai írók Kolozsvárt

 „Új tudás, műveltség mindenkinek” jelmondattal irodalmi, képzőművészeti, film és fotóművészeti műhelyek indultak útnak a Kárpát-medencében azzal a céllal, hogy a különböző magyar nyelvterületen élő alkotók jobban megismerhessék egymás tevékenységeit, művészeti termékeit. Ennek keretén belül a kárpátaljai Együtt folyóirat alkotói közössége mutatkozott be Kolozsvárt, április 22-én a Bulgakov kávéházban. – Varga Melinda beszámolója
 
Az Együtt folyóirat Vári Fábián László költő, néprajzkutató, Bakos Kiss Károly költő közreműködésével lépett színre, szereplésük egy érdekes irodalmi színfoltot mutatott meg az ugyan kis számú, nagyobbrészt szakmai berkekből érkező közönségnek. Karácsonyi Zsolt, a Helikon irodalmi folyóirat főszerkesztő-helyettese úgy vélte, Kárpátalján annak ellenére, hogy csupán 150 000 magyar él, mozgalmas irodalmi élet van.

Karácsonyi Fábián Lászlót többek között az Együtt történetéről, a kárpátaljai, magyar kultúra helyzetéről faggatta. Ennek kapcsán kiderült, a lap hosszú múltra néz vissza, 1960-ban szamizdat kiadványként indult, az akkori fiatal, nagyobbrészt még egyetemista alkotókat tömörítette magába. Tulajdonképpen egy irodalmi önképzőkör folyóirataként működött, és csak a diákság körében terjesztették.
Két év után a szovjet politikai erők megszűntették, minek következtében a fiatal alkotók egy u.n.  Forrás Ifjúsági Stúdiumot alapítottak.
Fábián beszámolója kitért a rendszerváltás előtti kulturális életre is. A kárpátaljai magyarság nehezen kapott útlevelet külföldre, ennek ellenére tudomást szereztek a kortárs, magyar irodalom termékeiről, az 1960-as években lehetett könyveket vásárolni, anyaországi folyóiratokat rendelni – meséli. Ám akkoriban is jelen volt a külön „irodalmi táborokba” való csoportosulás jelensége. Azoktól, akik nem hódoltak be a rendszer követelményeinek, hosszú ideig megvonták a publikációs jogot, kizárták az egyetemről, de súlyosabb következményeket is maga után vont az ellenszegülés – emlékszik vissza Fábián, aki ugyancsak áldozata lett a szovjet politikának.

A rendszerváltás után sem volt kecsegtetőbb a helyzet Kárpátalján, ugyanis az 1989-ben induló Hatodik Síp, majd Pánsíp folyóiratok nem voltak hosszú életűek.
Ukrajna, leválván a Szovjetuniótól, nagyon szegény ország, a magyar kultúrára nem maradt anyagi juttatás és a helyzet most sem más – vázolja Bakos Kiss Károly.
2002-ben sikerült feltámasztani az Együtt folyóiratot, mely magyar állami támogatással jelenik meg negyedévenként, a szépirodalmon kívül néprajzi, történelmi, helytörténeti anyagok látnak napvilágot benne. A lap kizárólag Kárpátaljával kapcsolatos anyagokat tartalmaz – derült ki.
Bakos Kiss Károly a pályakezdő kárpátaljai tevékenységéről is beszámolt, elmondása szerint a kis számú magyarság ellenére, sok a tehetséges fiatal, hetente egy verselemző tábor gyűl össze, ahol átbeszélik az irodalom aktuális témáit, termékeit.
Ezenkívül kétévente tehetséggondozó pályázatot is hirdetnek, melynek célja a legsikeresebb alkotókat díjjal is honorálni.
Karácsonyi érdekelődésére, miszerint az ukrán állam részéről van-e kilátás magyar kiadványok támogatására, kulturális rendezvényekre, Fábián nem adott reményteljes választ.
Sajnálattal jegyezte meg, hogy a magyar nyelvű pedagógusokat sem igen támogatják, ezért a rendszerváltás után felerősödött Ukrajnából a kivándorlás. Egyedül az Ungvári egyetem magyar tanszéke részesül az ukrán állam kegyeiből – panaszkodott.
Az alkotók ennek ellenére optimisták, magyar támogatással sikerült a könyvkiadást fellendíteni, az Intermix Kiadó a szépirodalom mellett helytörténeti munkákat is publikál, a magyar oktatásba pedig a kortárs, magyar irodalmat is szándékoznak bevonni.
Fábián szerint egy kárpátaljai irodalmi, kulturális rendezvényen átlagban 50-60 főt számláló közönség gyűl össze, ami Erdélyben is ritkaság. Ezek szerint a kárpátaljai magyar kultúrát nem kell félteni.
Mint az megtudtuk Dáné Tibortól, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) elnökétől, a folyóirat u.n. Irodalmi Karaván projekt név alatt jött Erdélybe a Magyar Kulturális és Oktatási Minisztérium, az EMKE, a Közép-erdélyi Magyar Művelődési Intézet támogatásával. 
Az EMKE a folyóirat szereplésén kívül egy fotó- és filmkaravánt is elindított, az első ilyen kiállítás Zubanics László fotótárlata volt Kolozsvárt, a Sapientia Tudományegyetem pedig vajdasági és felvidéki filmeseket lát vendégül.
Az Okatási Kulturális Minisztérium támogatásával a muravidéki írók is felléptek egy hónapja Kolozsvárt, Marosvásárhelyen és a Szilágyságban, az Együtt folyóirat ugyancsak járt ezekben a városokban.
Jövő hónapban a felvidéki irodalmárok mutatkoznak be Kolozsvárt.

 


 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.