Ugrás a tartalomra

Nézőtér – 2014. február

Februári színházi körképünk a Kárpát-medence színházi és zenés társulatainak fontosabb előadásaiból válogat, a teljesség igénye nélkül. Összeállításunkban szerkesztőségünkhöz eljuttatott színházi közlemények, az MTI, a szinhaz.hu,  jatekter.ro  portálok voltak segítségünkre.

 

 

Februári Nézőtér

 

Budapest

Február 2-án volt az Utazás a koponyám körül premierje a Magyar Színházban. Karinthy Frigyes művét Laboda Kornél és Faragó Zsuzsa alkalmazta színpadra, az előadást Bereczki Csilla rendezte.

Februárban vasárnaponként este 7-től izgalmas programokkal várja a színház, irodalom és zene kedvelőit a KékSzobaHall.  A programsorozatot  2013 februárjában indította útjára a Kékprodukció, rendezvényeina Kék Művészügynökség által képviselt alkotók és barátaik lépnek színpadra.  A februári meghívottak Esterházy Péter, Szüts Miklós, Jordán Tamás, Somló Tamás és Horváth Charlie. A rendezvények helyszíne a Budapest Jazz Club.

A Magyar Állami Operaház történetében először tartott  szigorúan korhatáros,  18 éven felülieknek szóló előadást február 8-án. Egy estén mutatták be – a Zeneakadémia közreműködésével –A színigazgató és a Hat noktürn című Mozart-műveket Szarka János rendezésében a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében. A MozartLateNight sorozat további koncertjeinek időpontjai február 13., 16., 19. és 22., este tíz óra.

A Parallel Alapítvány a Body Moving programsorozat keretében ismét megtartja a Tánc mindenkinek! című, ingyenes „test-tudat-módosító rendezvényét”  február 23-án a Trafó Kortárs Művészetek Házában.  A kortárs táncot népszerűsítő, 2009-ben útjára indított programsorozat eddig csak nyaranta, szabadtéri helyszíneken jelentkezett.

Színházpedagógia a határon II. – avagy A szomszéd kertje miért zöldebb? címmel, meghívott előadók részvételével rendez módszertani napot a Magyar Drámapedagógiai Társaság február 15-én, a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Előadók: Benkő Ágnes (Vig Ágnes) koreográfus, mozgástanár; Lukács László drámatanár, rendező, a Kompánia Színházi Társulat és a Back to Babylon Nemzetközi Színházi Stúdió vezetője; Tasnádi István drámaíró, rendező; Tegyi Tibor rendező, drámapedagógus; Török László rendező, Csokonai-díjas drámapedagógus. A nap moderátora: Kis Tibor Csokonai-díjas gyermek- és diákszínjátszó-rendező, drámatanár.

Charles Bukowski-emlékestre kerül sor február 27-én este hét órától a Katona József Színházban.  A felolvasások és előadások mellett slam-szövegekkel lép fel Pion István, Simon Márton és Sirokai Mátyás.

 

Vidék

Európa egyik legjelentősebb színházi fesztiválján, az Augsburgi Brecht Fesztiválon február 2-án mutatta be a Kecskeméti Katona József Színház az Angliai Második Edward élete című darabot Zsótér Sándor rendezésében. A rendezvény 2014-ben Brecht berlini éveire, az 1920 és 1933 között írt munkáira, tevékenységére összpontosít.

Nyolc, különböző műfajú előadást tekinthetett meg a közönség a február 6-tól 9-ig megtartott Táncfarsangon a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, többek között Szép ErnőVőlegény című komédiáját a Zalaegerszegi  Hevesi Sándor Színház társulatától.Naszlady Éva rendezése szinte változtatás nélkül állítja színpadra az 1922-ben írt szöveget.                                   Otthon a zalaegerszegiek február 19-én játsszák a zalai származású kortárs költő, Szálinger Balázs Köztársaság című drámáját, amely a fiatal Julius Caesar életének egy kalandos epizódját dolgozza fel.

Choderlos de Laclos és Cristopher Hampton Veszedelmes viszonyok című művét február 7-én mutatta be a Veszprémi Petőfi Színház. A Guelmino Sándor  rendezte darab középpontjában a XVIII. század Franciaországának fülledt, romlott erotikája áll.Az előadás ebben a hónapban 13-án, 14-én, 19-én és 21-én is látható. 

A felnőtté válás időszakát, a tizenévesek lázadását, útkeresését mutatja be Háy János Völgyhíd című drámája, melyet interaktív előadásként, diákszínjátszók közreműködésével tűz műsorára a Pécsi Harmadik Színház február 24-én.

Felvidék

A második pályázaton sem sikerült új vezetőt találni a pozsonyi Ifjú Szívek táncszínház élére. Szlovákia egyetlen közvetlen állami finanszírozású magyar kulturális intézményének igazgatóját, Hégli Dusánt tavaly júniusban menesztette a kormányhivatal. Az eddigi két pályázatra tízen jelentkeztek, mégsem neveztek ki új igazgatót. A megoldatlan helyzet azzal fenyeget, hogy a magyar táncszínházat szlovák kulturális intézmény alá rendelik. 

 

Vajdaság

Háromnapos ingyenes programsorozatot szervez Szabadkána Magyar Teátrumi Társaság és a helyi Népkör Magyar Művelődési Központ. A Winteretno fesztiválon február 13. és 15. között gyermekprogramokkal és színházi előadásokkal várják az érdeklődőket. A megnyitón Besenczi Árpád színész, a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója adja elő Petőfi Sándor A helység kalapácsa című eposzparódiáját, Emir Kusturica Macska-jaj című filmjének zenéjére. Az első estén Milosevits Péter és Rusz Milán Edith Piaf életéről szóló, Párizs hídjai című zenés darabját mutatja be a Magyarországi Szerb Színház. Másnap a Békéscsabai Jókai Színház Zserbótangó című tragikomédiája van műsoron. Az előadás Fodor Zsóka ötletéből született, és két idősödő, pályájáról letért színésznőről szól. A záróesten Bálint-napi mulatságot szerveznek, amelynek vendége Balázs Fecó énekes lesz. A legkisebbeket mindennap kézművesprogramokkal és játékokkal várják már 9 órától, emellett február 13-án, csütörtökön a Magyarkanizsai Udvari Színház Csizmás kandúr című előadása, 14-én pedig a Szabadkai Gyermekszínház Holle anyó című produkciója szórakoztatja a gyerekeket.

 

Kárpátalja

A Beregszászi Illyés Gyula Színház február 22-én délután három órakor tűzi műsorra Csokonai Vitéz Mihály Karnyóné című kétrészes vígjátékát. Az előadás rendezője, Vidnyánszky Attila elmondta, hogy Csokonait saját szerzőjüknek érzik, hiszen majd' százszor játszották már a Dorottya című vígeposzt, bejárva vele több európai országot, és ezzel az előadással vettek részt a III. Színházi Olimpián, 2001 legnagyobb világszínházi eseményén is Moszkvában.

 

Erdély

Ingyenes előadásokkal ünnepelte hatvannegyedik születésnapját február 5-én a Kolozsvári Puck bábszínház. Az 1950-ben alakult társulat az évtizedek során 300 előadást mutatott be magyar és román nyelven. Az ünnep alkalmából a magyar tagozat a Hol a világ közepe? című bábelőadást, a román tagozat A rászedett medve címűmesejátékot mutatta be, Varga Ibolya, illetve Delia Gavliţchi rendezésében.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata február 8-án mutatta be Carlo Goldoni Mirandolina című vígjátékát. A darabot Csiki Zsolt állította színpadra, a dramaturg Benedek Zsolt. A társulat felajánlotta a premier bevételét a szatmári Hans Lindner Alapítvány rákos gyermekek gyógyítását szolgáló Reménysugár programjának.  Az előadás február 12-én, hat, illetve 19-én öt órakor is megtekinthető.

A Nagyváradi Szigligeti Színház február 14-én, este hét órakor mutatja be Samuel Beckett Godot-ra várva című drámáját, amelyet a színház művészeti igazgatója, Szabó K. István rendezett. A bemutató különlegessége, hogy egy férfi és egy nő lép a két csavargó helyébe.

Ebben az évadban utoljára tűzi műsorra a Kolozsvári Magyar Opera Verdi fiatalkori remekműveit, amelyeket  Schiller drámáira komponált. Február 6-án Zakariás Zalán rendezésében a Szent Johanna volt műsoron, február 13-án fél héttől  A haramiák kerül bemutatásra Göttinger Pál rendezésében.

 

A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia, amely először szerepel a sepsiszentgyörgyi hangversenyévadban, február 21-én, este hét órakor rendkívüli koncertet ad a Tamási Áron Színház nagytermében. Az est karmestere a Spanyolországban élő, román származású Octav Calleya, a nemzetközi karmesteriskola egyik legkiemelkedőbb képviselője. Szólisták Nagy Kálmán (hegedű) és György Róbert (nagybőgő), a műsoron Mozart, Bottesini és Beethovenművei.

Ábrahám Pál –Földes Imre –Harmath Imre Viktória című operettjével vendégszerepel a Csíki Játékszín a Kézdivásárhelyi Városi Színházban. A február 27-én, 19 órakor kezdődő előadás rendezője Somogyi Szilárd, a látványtervező Gyarmathy Ágnes,a koreográfus Horváth Gyula Antal, a zenei vezető pedig Bene Zoltán.

Háromszéki turnéra indul a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós TársulataKényszerleszálláscímű előadásával.  A Szilágyi Domokos születésének 75. évfordulójára készült verses pódiumműsor előadója Gáspárik Attila színművész, a színház igazgatója, aki előadásával Illyés Kinga színésznő emléke előtt is tisztelegni kíván. Február 13-án Kovásznán, a Művelődési Központban, február 14-én Kézdivásárhelyen, a Vigadó Művelődési Házban, február 15-én pedig Sepsiszentgyörgyön, a Tamási Áron Színház Új Stúdiójában láthatják az érdeklődők a mindhárom helyszínen este 7 órakor kezdődő előadást.

Zorkóczy Zenóbia egyéni előadóművész Szívedet hallgatom című zenés-verses műsorát adja elő február 18. és 20. között Kovászna és Hargita megyei iskolákban, illetve 21-én Brassóban, a Reménység Házában. A színművésznőt Kovács Réka kíséri zongorán.

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.