Ugrás a tartalomra

Jelige: Tengerész – Egy sziget meséje

Jelige: Tengerész

 

Egy sziget meséje

 

      Kezdem úgy, mint egy mesét. Egyszer volt, hol nem volt, és tényleg volt egy Hasselborough nevű brit hajóskapitány, aki 1810-ben kibontotta kétárbócosának vitorláit, s útnak indult a végtelen tengeren, fókavadászatra. Útját szerencse kísérte, hiszen néhány nap hajókázás után, félúton Új Zéland és a Déli Sark között, távcsövével kitartóan fürkészve az óceánt, egy földsávot fedezett fel a távolban. Hamar kiderült, hogy a földsáv egy lakatlan sziget, amelyet a kapitány az ausztráliai New South Wales akkori kormányzója után Macquarie-nak nevezett el.

      A kapitányt a vadászszerencse sem kerülte el, mivel a sziget, amelyre elsőként tette lábát, fókák és pingvinek békés hazája volt, így nagy mennyiségű és könnyű zsákmányt kínált. Akkoriban (és később még hosszú évtizedeken keresztül) a fókazsír, valamint az ebből meg a pingvinek zsiradékából nyert, kenőanyagnak és lámpák világítására használt olaj kelendő cikk volt világszerte. De keresett portéka volt a fókaprém, a pingvinek húsa és tollazata is.

      A préda tárolását akkor nem tudták megoldani, a sziget füves, zuzmó és mohafajokból álló növényzete nem szolgált építkezésre alkalmas matériával. Ebből okulva a később ideérkező hajók már elegendő faanyagot hoztak magukkal ahhoz, hogy a fókavadászok raktárakat is építhessenek az elejtett állatok tárolására.

      A szigetnél kikötött hajókról azonban nemcsak tengerészek és fókavadászok szálltak partra, hanem egerek és patkányok is. Az ember kártékony útitársai. Ezek a rágcsálók hamar megkedvelték új lakhelyüket, főleg miután korlátlanul dézsmálhatták a raktárakban tárolt árut, csemegének felfalhatták a pingvinek tojásait.

      Ám ahol virágzik egy üzlet, ott nincs helye a konkurenciának. A fókavadászok sem tűrhették a rágcsálók garázdálkodását. Nem elég, hogy jelentékeny kárt okoztak az elraktárolt prémekben, a pingvintojások felzabálásával az embereknél is többet ártottak a pingvin populációnak.

      Egereket és patkányokat irtani sörétes puskával hosszadalmas és nem sok eredménnyel kecsegtető vállalkozás. Az ember eszén persze nehéz túljárni.

      Hozzunk macskákat a szigetre, ajánlotta egy okos fókavadász, azok majd gondoskodnak a szemtelen vetélytársakról. És hozzunk nyulakat, ötlött eszébe egy matróznak, hogy az idevetődő hajósok élelmezése is biztosítva legyen. Hiszen pingvin már alig akad, a fóka húsa pedig nem a legfinomabb étel. A nyúlpecsenye, az igen.

      Így aztán a tengerészek sem éheztek, a macskák is híztak, no meg szaporodtak is, közel olyan arányban, ahogy a rágcsálók népessége fogyatkozott.

      Lám csak, milyen leleményes az ember!

      Hosszú ideig úgy tűnt, az emberi találékonyság diadalmaskodik. Igaz, a fóka és pingvinállomány tizedére apadt, de a sarki állatok további pusztulását sikerült megakadályozni azzal, hogy az ausztrál kormány betiltotta a fókák és pingvinek vadászatát.

      Időközben kiderült, hogy nagyon sok rágcsáló túljárt a macskák eszén. Olyan helyeken rejtőztek el, ahol a nyivákoló ősellenség nem tudott rájuk bukkanni. Ezért a mindjobban éhező macskák az őshonos tengeri madarakra fanyalodtak, s hogy ez mennyire ínyükre volt, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy volt olyan év, amikor közel hatvanezret pusztítottak el belőlük.      

      Ezt már az ember is megsokallta, s mivel 1911 és 1914 között megfigyelő állomást létesítettek a szigeten, volt lehetősége saját szemével felmérni a macskák okozta kárt. Több sem kellett, irtóhadjárat indult, immár a macskák ellen.

      De még ott voltak a nyulak is, akik ugyan nem sokat ártottak a madárvilágnak, annál többet a növényzetnek. Számuk a múlt század hetvenes éveire elérte a százötvenezret. Ez a rengeteg nyúl szinte lekopaszította az amúgy sem dús növényzetű szigetet, igen komoly eróziót, s ezáltal egyre nagyobb földcsuszamlásokat okozva.

      Nosza, gondolta az okos ember, nincs olyan hiba, amit ne lehetne helyrehozni. A megoldás: a nyulaktól is meg kell szabadulni, mégpedig a tapsifülesekre halálos myxoma vírus segítségével. Néhány év alatt tíz százalékra csökkentették a nyulak számát, teljesen elpusztítani őket mégsem sikerült, mert időközben immunissá váltak a myxoma vírusra.

      Természeti adottságainak védelme érdekében a sziget 1997-ben a Világörökség része lett. S talán azért, hogy az ember jobban óvja értékeit, a természettől is kapott figyelmeztetést. 2004 december 23-án ugyanis a valaha mért legerősebb földrengések egyike rázta meg a szigetet. A Richter skálán 8.1 erősségűnek mért földlökés azonban - szinte csodával határos módon - semmi kárt nem okozott.

      2006-ban a sziget keleti végén található Lusitánia öbölben következett be az eddigi legjelentősebb földcsuszamlás, amit az ember által odahozott állatok kártékony tevékenysége idézett elő.

      Egy évvel később az ausztrál és a tasmán kormányok egyezménye értelmében 24 millió ausztrál dollárt biztosítottak a sziget védelmére tett erőfeszítések érdekében. Hiszen, ha már egy újabb, 2008 áprilisában bekövetkezett 7.1 erősségű földrengés is megkímélte ezt kivételes adottságú földdarabot, akkor az embernek is tennie kell valamit. Mert a megmaradt nyulak és rágcsálók folytatták ártalmas ténykedésüket.

      Az ember újfent józan eszére hallgatott, gondolván, hogy ami bevált a nagyvárosok pincéiben, a vidéki házak veteményeskertjeiben, az egy sarkvidéki szigeten is eredményre vezet. Ebből adódóan patkány és egérfogókat, valamint nyúlcsapdákat állítottak fel a sziget különböző pontjain. Csakhamar kiderült, hogy ez a módszer többet árt, mint használ. A nyulak és a rágcsálók ügyesen kikerülték a felállított csapdákat, ám a sziget madarai már nem voltak ennyire körültekintőek. A védettséget élvező ritka szárnyasok estek áldozatul a kelepcének.

      Más módszerre volt szükség.

      2012-be speciálisan képzett vadászkutyákat szállítottak a szigetre. Mindezidáig úgy tűnik ez volt a helyes lépés. A rágcsálókat és a náluk is kártékonyabb nyulakat végre sikerült kiírtani, a madarak pusztulását megakadályozni. Immár a pingvineket és a fókákat sem veszélyezteti semmi.

      A Macquarie szigeten helyreállt a természet egyensúlya. A kérdés persze változatlan: meddig?

      Úgy kezdtem, mint egy mesét, úgy is fejezem be. Fauna és flóra zavartalanul és békésen létezhet, míg...

      Amíg az ember nem követ el egy újabb hibát.

           

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.