Ugrás a tartalomra

Nézőtér – 2014. március

Színházi válogatásunk a Kárpát-medencei magyar színházak és zenés társulatok fontosabb bemutatóiba és előadásaiba enged betekintést a teljesség igénye nélkül. Az MTI, a társulatok sajtóközleményei, a szinhaz.hu, jatekter.ro portálok voltak segítségünkre.

 

 

Budapest

Március 7-én mutatta be az Operettszínház Kálmán Imre Cirkuszhercegnő című operettjét, amelynek librettóját a darab rendezője, Verebes István fordította és értelmezte újra. A koreográfus Tihanyi Ákos, Tordai Hajnal a jelmezeket, Mira János a díszleteket tervezte. Az előadást két karmester, Makláry László zenei vezető és Szabó Mónika vezényelte.

 

Artur Palyga A zsidó című darabját március 7-én mutatta be a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház.  A darabban egy iskolaigazgatónak, egy lengyel- és angoltanárnőnek, egy testneveléstanárnak és egy katolikus papnak kell elszámolnia a múlttal egy tanáriban. A Szabó Máté rendezte előadást legközelebb március 27-én este hét órakor lehet megnézni.

 

Az Óbudai Társaskör márciusban két különleges eseménnyel tiszteleg a cseh író, Bohumil Hrabal előtt születésének 100. évfordulója alkalmából. Március 27-én este hét órakor, a Színházi Világnap alkalmából felolvasószínházi előadásban mutatják be a Szigorúan ellenőrzött vonatok című művét, amelyet Székely Kriszta rendez.                                                                Az Óbudai Társaskör Galéria XX. századi cseh képzőművészek munkáit bemutató évtizedes hagyományába illeszkedik a március 11-én megnyílt, Képmutogató című kiállítás, ahol Vladimír Boudník, Zdenĕk Bouše és Oldřich Hamera grafikái, Bohumil Hrabal kollázsai láthatók április 23-ig.

 

Egyedülálló „műfajt” indított útjára március 6-án Budapest egyik legszebb szállodája, a Gellért. A csaknem százéves épület megújult, impozáns Zenetermében a színházi est után háromfogásos, gyertyafényes vacsorával várták a vendégeket. A „szállodaszínház” első előadása Thuróczy Katalin Macskalépcső című művéből készült, Sztárek Andrea rendezte, két fiatal színész, Szitás Barbara és Mezei Léda közreműködésével.

 

Színházi előadásként tér vissza március 15-én a Red Bull Pilvaker, az év legkülönlegesebb ’48-as megemlékezése, amelynek során Magyarország neves színészei és rapperei együtt tisztelegnek a forradalmi hősök előtt. Idén többek között Szervét Tibor, Kiss Ádám és Földes Eszter csatlakozott az irodalmi-zenei kezdeményezéshez. A Szavak Forradalma produkciót Szente Vajk állítja az Erkel színpadára az ünnep estéjén. Az első Red Bull Pilvaker 2012-ben került megrendezésre. Akkor a rapperek és a slammerek Petőfi-klasszikusok – mint a Bordal, a Csatadal és az Anyám tyúkja – átirataival vívták a szavak forradalmát. A repertoár idén három új dallal bővül: a Nemzeti dal, a Füstbe ment terv és A walesi bárdok „remake”-je már hallható a Petőfi Rádióban.

 

 

Vidék

 

A Debreceni Csokonai Nemzeti  Színház Shakespeare-időgép sorozatában március 2-án az angol klasszikus egyik legnépszerűbb komédiáját, A makrancos hölgyet tűzte műsorra vetítés formájában. A felvétel 2013-ban készült a londoni Shakespeare’s Globe Színházban.

 

Folytatódik Az évad drámája sorozat a Miskolci Nemzeti Színházban: március 7-én Weöres Sándor Holdbeli csónakos című darabja került színre a nagyszínházban. A huszonnyolc éves, lánglelkű zseni műve egyszerre gyönyörű szerelmi történet és a felnőtté válás útjának bemutatása – írja a műről Keszég László rendező.

 

Zalaegerszegen a Mandulavirág gondozóház javára tartott jótékonysági esten,  március 8-án  A muzsika hangja című musicalt adta elő a Hevesi Sándor Színház társulata.

 

Új feldolgozásban mutatta be március 7-én Sztravinszkij Tavaszi áldozatát a Szegedi Kortárs Balett. A premier másik felvonása a Mimikri, amely az állatvilágból ismert alkalmazkodást szimbolizálja férfi és nő kapcsolatában.                                                        A művet március 21-én a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóelőadásaként a fővárosi közönség is láthatja a Művészetek Palotájában, a második részben Bartók Béla Táncszvitjét adja elő a Szegedi Kortárs Balett.

 

Március 15-én kezdődik a Győri Tavaszi Fesztivál, amely több tucat, részben ingyenes programmal várja az érdeklődőket. A nyitónap esti programja Másik Lehel és Vizeli Csaba Klapka című rockmusicalje a Városháza előtti téren. Másnap a megyei művelődési központban mutatják be az évek óta sikerrel futó, Sopronban színpadra állított musical-show-t, a SingSingSing 2-t. 19-én az Eastwing Group koncertjére kerül sor, másnap Paul Blake Római vakáció című zenés játékát adják elő, amelynek zenei alapját Cole Porter dalai képezik. 23-án kora este a kisebbeket várja Fodor Zoltán Társulata a Vuk című előadással,25-énRobert Harling Acélmagnóliák című darabja kerül színre. 27-énmutatják be Vilányi László Folyótól folyóig című verseskötetét, 30-án pedig a hagyományokhoz híven a hímes tojás napját rendezik meg a Gyermekek Házában.

 

Szegeden rendezik idén a MASZK Országos Színészegyesület jótékonysági gálaestjét a Színházi Világnap alkalmából, március 27-én 19 órakor. A gálának a Szegedi Nemzeti Színház ad otthont. A teátrum színpadán többek közt Molnár Piroska, Felföldi Anikó, Haumann Péter és Gyabronkai Zsuzsa is fellép, a házigazda a Nemzet Színésze, a társulat Kossuth-díjas művésze, Király Levente lesz. Az tizennegyedik alkalommal megrendezett gálán több szakmai díjat is kiosztanak – így a Gobbi Hilda-életműdíjat, a Soós Imre-pályakezdő díjat, a Vámos László- és Hevesi Sándor-díjakat és a Szabadtéri Színházak Szövetségének Amfiteátrum-díját. Valamennyi művész fellépti díj nélkül vállalja a közreműködést, a fennmaradó bevételből pedig a MASZK az Ódry Árpád Művészotthont és rászoruló, idős színészeket támogat.

 

 

Külhoni magyar színházak

 

Névadójaszületésének 200. évfordulóján az erre az alkalomra írt, Szigligeti című darabot mutatta be március 8-án a Nagyváradi Szigligeti Színház az Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész, karmester és rendező, Selmeczi György rendezésében. Az előadást március 19-én, 23-án, 25-én, 26-án és 29-én is műsorra tűzik.

 

 

Robert Raponja horvát rendező ültette színpadra Miroslav Krleža horvát drámaíró a Glembay-trilógiájának befejező darabját, a Lédát a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. A március 8-i nagytermi bemutató után legközelebb 12-én és 21-én este nyolc órától látható a darab.

 

 

Március 18-án újabb országos bemutatóra kerül sor a kolozsvári színházban. Alekszandr Ivanovics Vvegyenszkij Ivanovék karácsonya című művét Urbán András viszi színre. Az avantgárd, az abszurd, a groteszk, a társadalmi szatíra és a rémdráma stílusjegyeit hordozó dráma középpontjában egy horrorisztikus gyilkosság áll. Szerkezete epizodikus, nélkülözi az ok-okozatiságot és a logikai koherenciát. A bemutatót követően 20-án és 31-én este tekinthető meg az előadás.

 

 

Megvalósítható-e a tiszta, paradicsomi szeretet ma, itt Temesváron? Egyáltalán, mit is jelent a szeretet és az arról való beszéd? Lehet-e egyáltalán érdemben beszélni róla? – ezekkel a kérdésekkel indult március 7-én a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház legújabb bemutatója, az Ég és Föld. A John Milton Elveszett Paradicsom című műve alapján született előadást Döbrei Dénes és Varga Heni rendezte. Legközelebb 20-án látható.

Ugyancsak a temesvári színházban tűzik műsorra március 12-én a Mystères de l'amour, mystères dela vie(A szerelem titkai, az élet titkai) című francia nyelvű előadást, a Temesvári Francia Kultúrintézet közreműködésével.

 

Március 15-én este hat órától a Kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében a Háromszék Táncegyüttes mutatja be Gábor Áron című táncdrámáját. Az előadást a magyar forradalom és szabadságharc ünnepe és Gábor Áron születésének 200. évfordulója alkalmából díjmentesen tekintheti meg a közönség. Rendező-koreográfus: Orza Călin.

 

 

Bánsági turnéra indul március 20. és 29. között a Temesvári Csiky Gergely Színház legújabb bábelőadása, a Lázár Ervin meséje nyomán született A hétfejű tündér  című előadás. Állomásai Végvár, Lugos, Újszentes, Majláthfalva, Újmosnica és a Temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum. Az előadást Antal Attila rendezte.

 

 

A Rózsa és Ibolya című mese alapján készült színházi produkciót Budaházi Attila viszi színre Csíkszeredában. Az Arany János költeménye és magyar népmesék nyomán készült színpadi mesejáték bemutatója március 13-án 12.30-kor lesz a Csíki Játékszínben.

 

 

A Kolozsvári British Councillal való együttműködés keretében márciustól havi rendszerességgel angol felirattal is műsorra tűz előadásokat a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A kezdeményezéssel az intézmény elsősorban a Kolozsváron tanuló külföldi diákok és az idelátogató idegen nyelvű turisták számára szeretné elérhetővé tenni előadásait. Az angol feliratozású előadásokat a havi plakátokon, szóróanyagokon lehet majd követni, emellett az egyes produkciók számára külön angol nyelvű plakát is készül. Az első, angol felirattal játszandó előadás a Leonce és Léna, Tompa Gábor rendezésében.

 

A Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Két karodban – Ahogy Radnóti Miklós szeretett címmel előadóestjén Béres Márta és Mészáros Gábor lépett fel március 6-án és 7-én este. A költő szerelmes verseire épülő produkció legközelebb március 31-én tekinthető meg.  

Ugyanitt Sziveri János az Ember komédiája című művét adták elő március 10-én Táborosi Margaréta rendezésében. 

A Kassai Thália Színház Márai Termében Kovács Kristóf Kék veréb zenés képzelgés Dietrich és Piaf életérőlcímű drámáját március 20-án tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadás rendezője Jana Wernerova. Kassán vendégszerepel március 28-án a Komáromi Jókai Színház is Harold Pinter Árulás című drámájával, amelyet Valló Péter állított színpadra.

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.