Ugrás a tartalomra

Januári Nézőtér – 2015

Januári színházi összeállításunkban a Kárpát-medence fontosabb színházi és zenés társulatainak műsorából válogattunk a teljesség igénye nélkül. A szemle a Magyar Kultúra Napja alkalmából bemutatott színházi produkciókra is kitér. Az összeállításban a MTI, a színházak sajtóközleményei, a szinhaz. hu, jatekter.ro portálok voltak segítségünkre.

 

 

Januári Nézőtér

 

KÜLFÖLD

Kanadában az ország két legfontosabb napilapja, a National Post és a The Globe and Mail egyaránt az elmúlt év tíz legjobb színházi előadása közé sorolta Marton László Tartuffe-rendezését, melyet a Torontói Soulpepper Színházban mutattak be.

 

BUDAPEST

Január 15-én az Örkény Színházban is bemutatták a Tartuffe-öt. A Parti Nagy Lajos szabad fordításában átalakult Molière-komédia Bagossy László rendezésében kelt életre. A főbb szerepeket Nagy Zsolt, Pogány Judit és Csuja Imre alakítja.

Jubileumi előadásra került sor január 17-én este a Vígszínházban: 850. alkalommal tűzték műsorra A padlás című produkciót. Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter művét 27 évvel ezelőtt, 1988. január 29-én mutatták be Marton László rendezésében.  A legsikeresebb magyar musical: mintegy 30-szor mutatták be az ország különböző színházai. A mostani szereposztásban a hazudós Témüllert Fesztbaum Béla játssza, Üteg szerepét Molnár Áron és Lajos András alakítja, a Detektív pedig Kálid Artúr.

Finta Edit grafikus- és festőművész kiállításának megnyitója és ünnepi műsor várja az érdeklődőket a Duna Palotában január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. A kézdialmási születésű képzőművész Szeretteimnek című tárlatát 16 órakor Jókai Anna Kossuth-díjas író nyitja meg.                                                                                              A 18 órakor kezdődő gálaműsorban fellép Császár Angela Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, a Duna Szimfonikus Kamarazenekar, Hűvösvölgyi Ildikó színművész, Kassai István zongoraművész, Takács Bence előadóművész, Török Tilla Junior Prima-díjas előadóművész.

Először láthatta a drámaíróként is termékeny brit rendező, Mike Leigh egyik legismertebb darabját, az Abigail buliját a magyar közönség. A kínos, de komikus helyzetekre épülő történetet január 16-án este mutatta be a Katona József Színház Ascher Tamás rendezésében, Rezes Judit főszereplésével a Kamrában. Az előadást ebben e hónap 22-én és 27-én láthatja még a közönség                                                                                    Ugyanitt a Nagyszínpadon, január 17-én Brecht klasszikusát, a Kurázsi mama és gyermekeit mutatták be Fullajtár Andrea főszereplésével, gyermekeit Pálos Hanna, Mészáros Béla és Dankó István alakította, a rendező Zsámbéki Gábor

A budapesti Bethlen Téri Színház immár harmadik alkalommal lát vendégül határon túli magyar színházi műhelyt. Ez alkalommal a frissen alakult, marosvásárhelyi András Lóránt Társulat látható január 22. és 24. közt három estén át.

Január 25-én este fél héttől a Vígszínház Házi Színpadán a Kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem színészhallgatóinak vendégjátékát tekinthetik meg az érdeklődők.
A diákok Marius von Mayenburg Paraziták című darabját viszik színre. A dráma a kiüresedett emberi kapcsolatok, felborult értékrendek és kompromisszum-képtelen emberek abszurd világát tárja a nézők elé.

 

VIDÉK

Látványos táncos-zenés bemutatóval nyitotta meg a kapuit a közönség előtt január 16-án a felújított Váci Mihály Kulturális Központ Nyíregyházán, ahol a közönség az 5 Doors Show-t láthatta. A Dance in the light (Tánc a fényben) alcímet viselő produkció a legkülönbözőbb tánc- és zenei stílusokat ötvözi. A Magyar Kultúra Napja alkalmából a városi megemlékezésnek ad helyszínt a központ 450 férőhelyes új színházterme.

Január 16-án mutatta be a Kaposvári Színház a Hrabal műve alapján készült Szigorúan ellenőrzött vonatok című produkciót Bérczes László rendezésében. A művet Zádor András fordítása nyomán színpadra alkalmazta Bérczes László és Kiss Mónika. A darab Rozs Tamás zenéjével, Háy János dalszövegeivel került színre Fehér László és Szvetnyik Kata. főszereplésével.

A XVIII. század egyik legnépszerűbb vígoperáját láthatja a közönség január 16-tól a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában. Hábetler András – akit a miskolci közönség Leporelló szerepében láthatott a tavalyi Don Giovanniban, valamint a Bartók Plusz Operafesztiválokról is jól ismerhet – ezúttal rendezőként jelentkezett, és Domenico Cimarosa (1749–1801) A titkos házasság című darabját hozta el Miskolcra.

Január 20-tól a Forte Társulat nagy sikerű fizikai színházi előadását látja vendégül több alkalommal is a Debreceni Csokonai Színház. Az Arany János Toldiját egyedi megközelítésben, táncos-zenés előadás formájában bemutató produkció rendezője Horváth Csaba.

A már hagyományos ökumenikus istentisztelettel és Kölcsey Ferenc síremlékének megkoszorúzásával ünnepelik a Magyar Kultúra Napját január 22-én Szatmárcsekén. Ünnepi beszédet mond Törőcsik Mari Kossuth-díjas színművész, a Himnuszt Csikos Sándor Jászai Mari-díjas színművész szavalja el, illetve műsort ad a debreceni Canto Armonico Énekegyüttes. Az eseményen idén is kiosztják a Kölcsey Társaság által alapított emlékplakettet, majd megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc síremlékét a helyi református temetőben.

Győrben január 19-én az Import Impró Társulat Liliom című előadását mutatták be a Rómer Teremben, ahol az érdeklődők ki is próbálhatják magukat egy-egy improvizációban. A hét folyamán a Vaskakas Bábszínház Irgum burgum címmel macibált rendez, és bemutatja a Hapcikirály című előadást, amelyet Lázár Ervin meséje nyomán Tasnádi István írt. Január 22-én Lajkó Félix ad koncertet Maraton címmel a Zsinagógában, míg a Richter Teremben a Győri Filharmonikus Zenekar lép fel Dolhai Attila énekes közreműködésével január 23-án.

A Soproni Petőfi Színház felolvasó színházi produkcióval ünnepli a Magyar Kultúra Napját. A teátrum új kezdeményezése a január 21-től induló színházi klub – a havi programmal szorosabbra szeretnék fűzni a kapcsolatot a közönséggel.

A Veszprémi Petőfi Színház az elmúlt évekhez hasonlóan átengedi a színpadot a diákoknak a kultúra ünnepén, Petőfi Sándor élete és művei állnak az előadás középpontjában, melyet január 31-én tekinthetnek meg a nézők. Hét Veszprém megyei középiskola 150 diákja áll a színpadra Kéri Kitty rendezésében.                                                                                                           A belvárosi Hangvilla rendezvényközpontban fellép Tompos Kátya, valamint a Dumaszínház tagjai. Lackfi János és Gryllus Dániel felnőtteknek szóló, zenés irodalmi műsorát a megyei könyvtárban hallgathatják meg az érdeklődők, a művelődési központban pedig a Kávészünet együttes áll színpadra.

Balatonfüreden január 22-én Haumann Péter színművész zenés irodalmi összeállítását láthatja a közönség az Anna Grand Hotel dísztermében, és ekkor adják át a Balatonfüred Város Kultúrájáért kitüntetéseket is.Ugyanitt január 23-án a Hadart Művészeti Társulás Ágacska című színházi előadása van műsoron, a Vaszary Galériában pedig Varró Dániel költő közönségtalálkozójára kerül sor.

 

KÁRPÁT-MEDENCE

Premierrel indította az új évet a Kolozsvári Állami Magyar Színház: január 7-én  Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című darabját mutatta be Tompa Gábor rendezésében. Az előadás főszerepét Stief Magda játssza.

 

A decemberi telt házas bemutató után január 19-én újra színpadra vitte a Kolozsvári Magyar Opera a Szentivánéji álom című balettet. Közreműködött a Kolozsvári Magyar Opera zenekara, valamint az Octavian Stroia Balettiskola diákjait és a Katrinecz Erika táncstúdió növendékeit is láthattuk a színpadon. Az előadást Jakab Melinda koreográfus rendezte Cîmpean Rareş rendezőasszisztenssel, a dramaturg Alexandra Felseghi, a zenekart Jankó Zsolt karmester vezényelte. A jelmezeket Ledenják Andrea, a díszletet Venczel Attila tervezte.

Spiró-darabot mutatott be a Komáromi Jókai Színház január 9-én. A Csirkefej az író egyik legfontosabb drámája. A történet helyszíne egy külvárosi bérház udvara, ahol magukba zuhanva, önnön rögeszméjükbe zárva éldegélnek a lakók, érzelmi és társadalmi véglényként. Az előadás főszerepét Cs. Tóth Erzsébet alakította. A díszletet és a jelmezeket Gadus Erika tervezte, az előadás rendezője Forgács Péter.

Január 18-án este mutatta be Dosztojevszkij–Richard Crane: Karamazovok című darabját Albu István rendezésében a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata.  A kolozsvári rendező először dolgozott a marosvásárhelyi társulattal. Dosztojevszkij remekművéből Richard Crane nem egyszerűen színpadi adaptációt készített, hanem kiemelte a regény négy főhősét, és velük játszatja el a többi figurát is. 

Öthetes turnéra indult a Sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely. A körút  során 8 ország 22 városában, összesen 27 alkalommal mutatják be az Ahogyan a víz tükrözi az arcot  című előadást.                                                                                                                                           Első állomásként január 17-én este a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház vendégeként lépett fel a társulat, másnap Miskolcon az Ifjúsági Házban, 19-én pedig a budapesti Bakelit Multi Art Centerben. 20-án és 22-én iskolákban vendégszerepel a társulat: a Törökbálinti Bálint Márton Általános és Középiskolában, illetve a Pomázi Teleki-Wattay Művészeti Iskolában.

21-én a budapesti Fészekszínház meghívásának tett eleget a csapat, majd 23-án a Szombathelyi Weöres Sándor Színházban lép fel a társulat. Ezt követően Ausztriában és Németországban tart előadásokat és műhelyfoglalkozásokat a társulat, majd február elején egy kilencnapos angliai turnéval folytatódik az előadáskörút.

Five for two (Fejből írt könyv) címmelVarga Heni és Döbrei Dénes kettősét  tűzi műsorra a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház január 23-án este fél nyolctól. 1973-ban Pilinszky János Párizsban tartózkodik. Megbetegedik, és barátjának menyasszonya, Sheryl Sutton, Robert Wilson színésznője ápolja. Naponta visz ételt a költőnek, teát főz, megigazítja a lázas költő párnáit. A találkozások és Robert Wilson előadásainak hatására születik meg a Beszélgetések Sheryl Suttonnal című írás, egy esszéregény-dialógus a színházról, a csendről, az emberi kapcsolatokról. Tolnai Ottó 1984-ben találkozott Sheryl Suttonnal New Yorkban, s ebből a találkozásból született az a prózavers, amely még nincs befejezve, de további fogódzót adott a két táncos alkotómunkájához. Előadásuk Sheryl és Pilinszky a költő által fölvázolt kapcsolatát bemutató tánc Szelevényi Ákos zenéjével kísérve, amely a természet hangjait is beemeli a kompozícióba.

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.