Ugrás a tartalomra

Nézőtér május–június

Színházi összeállításunkban a Kárpát-medence színházainak és zenés társulatainak legfontosabb bemutatóiból, rendhagyó előadásaiból válogattunk. Az ajánlóhoz a szinhaz.hu, jatekter.ro portálokat, valamint a társulatok szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményeit használtuk fel.

 

Nézőtér május–június

 

Budapest

Öt nap alatt nyolc előadást láthatott a közönség a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén, amelyet május 11. és 15. között negyedik alkalommal rendeztek meg a Thália Színházban.

Első előadásaként az Újvidéki Színház művész és hatalom viszonyáról szóló produkcióját láthatta a közönség a nagyszínpadon. Matei Vişniec Párizsban élő román drámaíró III. Richárd betiltva, avagy jelenetek Meyerhold életéből című darabját Anca Bradu rendezte.

Május 12-én a Nagyváradi Szigligeti Színház mutatta be a tolerancia és a megbocsátás üzenetét hordozó kortárs lengyel drámát, Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című darabját, szintén Anca Bradu rendezésében. Az Arizona Stúdióban pedig Bogdán Zsolt idézte meg Ady Endrét a „...függök ezen a zord élet-párkányon” című pódiumműsorral, amely a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös produkciója. Május 13-án az Arizona Stúdióban az Aradi Kamaraszínház Sex, drugs, gods & rock and roll című radikális stand-up comedyje volt látható Tapasztó Ernő rendezésében.  14-én a nagyszínpadon a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata adta elő Szophoklész Antigonéját Balogh Attila rendezésében, az Arizona Stúdióban pedig a Kézdivásárhelyi Városi Színház a mai amerikai drámairodalom egyik legjelesebb képviselője, David Mamet Amerikai bölény című darabját Kolcsár József rendezésében.

A szemle utolsó napján a nagyszínpadon a Csíkszeredai Csíki Játékszín előadásában Kosztolányi Dezső Édes Anna című regényének színpadi változata volt a műsoron, amelyet Lendvai Zoltán rendezett. Az Arizona Stúdióban a Marosvásárhelyi Spectrum Színház Török Viola rendezésében mutatta be a titokzatos, öntörvényű nőről, Báthory Annáról szóló darabot, Móricz Zsigmond Boszorkány című drámáját.

Május 15–23. között kerül sor a Második Keresztény Színházi Fesztiválra magyar, olasz és lengyel előadásokkal. A rendezvénysorozatnak otthont adó Újszínház és a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom mellett az idén új helyszíneken, a Nemzeti Színházban és a József Attila Színházban is zajlanak programok.

A nyitónapon volt a bemutatója az Újszínházban Kocsis István erdélyi magyar író Az áldozat című drámájának, amely Szent Margit legendáját dolgozza fel.

A szicíliai Fratelli Napoli Marionettszínház Csodák hálójában című zenés játéka gyönyörűen faragott, élethű bábjaival meséli el Jézus születését.  Lengyelországból érkezett  egy évszázados hagyományokra építő misztérium-musical, a Teatr „A”Totus Tuus című előadása, amely II. János Pál pápa életét dolgozza fel egyedi, multimédiás vetítéssel és különleges koreográfiával.

A programban szerepel Szabó Magda Az a szép, fényes nap és Pozsgai Zsolt Szeretlek, Faust! (Mindszenty) című darabja is.

A József Attila Színházban a Feketeszárú cseresznye látható Rékasi Károllyal a főszerepben, a Nemzeti Színházban pedig a Vidnyánszky Attila rendezte Johanna a máglyán és Zelei Miklós Zoltán újratemetve, avagy egy kettézárt falu története című darabja a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadásában.

A fesztivál idején Molnár János grafikus és festőművész kiállítása látható az Újszínház Galériában és a Bubik István Stúdiószínpad előterében.

Az összművészeti  Ziggurat Project május 15-én és 16-án újra előadta A Maradék című élő tárlatát a MAMŰ Galériában. Az „El lehet innen menni!” mottójú összművészeti akció különböző médiumok alkalmazásával teremt izgalmas, interaktív befogadói horizontot.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet látja vendégül Marvin Carlsont. A világhírű New York-i színháztörténész Immersive Theatre in the US and Abroad, and its Implications on Modern Performance Studies (Immerzív színház Amerikában és a színházértelmezés új irányai) címmel tart előadást május 19-én 16 órakor a Bajor Gizi Színészmúzeumban (Bp., 1124 Stromfeld Aurél út 16.). Az előadást kerekasztal-beszélgetés követi a kortárs amerikai színház új irányairól, a 9/11-re adott színházi válaszokról és A színpadtól a színpadig című kötetről, mely Marvin Carlson színháztudományi írásaiból ad válogatást. A beszélgetést Szabó Attila, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatóhelyettese vezeti.

Koncertekkel, opera-, színházi és táncelőadásokkal várja közönségét a Budapesti Nyári Fesztivál június 12. és augusztus 30. között. Közel százezer vendégre számítanak az eseményeken, melyek két fő helyszíne idén is a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpad.

Idén több évfordulóhoz is kapcsolódik a fesztivál: a Dante-jubileum alkalmából a margitszigeti színpad a Liszt és Dante című koncerttel nyit június 12-én, bemutatják a 100 éve elhunyt Goldmark Károly Sába királynője című operáját, szimfonikus filmzenekoncerten emlékeznek Edith Piafraszületésének 100. évfordulója alkalmából, Carl Orff születésének 120. évfordulóján, július 10-én pedig a Carmina Burana mellett a Catulli Carmina is színpadra kerül a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett előadásában.

A Városmajori Szabadtéri Színpadon június 13-án nyit a fesztivál Zilahy Lajos Halálos tavasz című regényének színpadi adaptációjával, majd ugyanitt ezúttal is megrendezik a vidéki és határon túli teátrumok színházi szemléjét, amelyre ezúttal a Szombathelyi Weöres Sándor Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Győri és a Miskolci Nemzeti Színház, a Csíkszeredai Csíki Játékszín, a Békéscsabai Jókai Színház és a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház hozza el egy-egy előadását.

A városmajori színpadon a színházi előadások mellett koncertek is lesznek, fellép mások mellett Palya Bea, Tompos Kátya, Malek Andrea és Roby Lakatos, valamint Horgas Eszter és Falusi Mariann.

Június 12-én mutatják be Stephen Sondheim Félúton a Fórum felé című zenés komédiáját a Budapesti Thália Színházban Réthly Attila rendezésében. A művet Hamvai Kornél fordította, a jelmezeket Velich Rita, a díszletet Cziegler Balázs tervezte. 

Évad végi felhívásával a színházba járók aktív részvételére számít a Katona József Színház. Olyan fotókat várnak, melyek a színház előcsarnokában, a Kantin kávézóban, a színház épülete előtt vagy akár a nézőtéren készültek – utóbbi esetben persze kizárólag előadás előtt vagy után. A tartalmi megkötés mindössze annyi, hogy a képeken jól kivehetően a szerző maga vagy társasága valamely tagja, tagjai szerepeljenek. A kiválasztott fotókat a színház nyári reklámkampányához használják fel, a beküldők között a Katona előadásaira szóló értékes ajándékutalványokat sorsolnak ki. A képeket a foto@katonaszinhaz.hu címre, illetve a Katona József Színház Facebook-oldalának üzenőfalára posztolva, #katona címkével ellátva várják június 3-ig.

Már javában zajlanak Csehov Sirály című darabjának próbái, az előadás bemutatója az Átrium Film-Színházban május 31-én kerül a nagyközönség elé. A premierre már minden jegy elkelt – ami nem csoda, hiszen az orosz drámairodalom klasszikusa kitűnő szereposztásban készül: Oszvald Marika, László Zsolt, Kaszás Gergő, Derzsi János, Trokán Nóra, Porogi Ádám, Mihályfi Balázs, Orosz Ákos, Parti Nóra és Szilágyi Csenge látható majd a színpadon júniusban többször is.

 

Vidék

Nádasdy Ádám fordításában, Bánfalvi Eszter és Bányai Kelemen Barna főszereplésével, Alföldi Róbert rendezésében mutatta be Shakespeare Makrancos Kata, avagy a hárpia megzabolázása című vígjátékát május 15-én a Weöres Sándor Színház.

Kárpátaljai rászorulók megsegítésére szervezett jótékonysági koncertet a Veszprém a Kereszténységért Közhasznú Alapítvány május 17-én a Veszprémi Petőfi Színházban.Közreműködött a Szilágyi Néptáncegyüttes,a Hallgatók a Művészetért Egyesület zenekara (HaMűv Band), a Swing-swing Együttes, Veszprém Város Vegyes kara, a Magyar Honvédség Légierő Zenekara, valamint Szeles József, a Petőfi Színház színművésze. A bevételt a beregszászi katolikus és református egyházak karitatív tevékenységének támogatására ajánlották fel.

Zenei programok, képzőművészeti kiállítások, performansz és slam poetry-est is szerepel Székesfehérvárona 16. Kortárs Művészeti Fesztiválon. A május 15-én megnyitott tíznapos eseménysorozat húsz helyszínen 30 féle programmal, összesen 52 produkcióval mintegy kétszáz művész és alkotó közreműködésével várja az érdeklődőket.                            A fesztivál egyik kiemelkedő eseménye volt a 17. Jam-Bory-vár 16-án olyan fellépőkkel, mint a Guca Partyzans Brass Band, a Moderntokyo és a The Mighty Fishers.
18-án a Városi Képtárban El Kazovszkij képzőművész Székesfehérváron őrzött munkáiból nyílt kiállítás Lélekszínpad címmel. A programhoz kapcsolódva Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója mutatta be az általa rendezett performanszot, amelyet a Magyar Nemzeti Galériában ősszel megrendezendő El Kazovszkij-kiállításhoz írt.
Május 20-án a 90 éves Makk Károlyt köszöntik az Alba Plaza mozijában; a Szerelem című film vetítése után lehetőség nyílik beszélgetni a rendezővel.
22-én mutatják be az Öreghegyi Közösségi Házban a 40 éves Vágtázó Halottkémek zenekarról szóló kötetet, és megnyílik Barcsik Géza grafikusművész kiállítása.

Országos néptáncfesztivált és kézművesvásárt tartanak május 29-től 31-ig Szolnokon az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ és a Tisza Táncegyüttes szervezésében. A Tisza-parti városban huszonharmadik alkalommal találkoznak az ország különböző tájairól érkező néptáncosok és népzenészek. A fesztivál május 29-én, pénteken, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) népművészeti tagozatos alkotóinak kiállításával nyílik az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Az Egy úton című kiállítást Kobzos Kiss Tamás előadóművész, zenetanár, az MMA népművészeti tagozatának vezetője nyitja meg, közreműködnek Petrás Mária népdalénekes, keramikusművész és Galánfi András fafaragó, az MMA rendes tagjai. A megnyitót „villámcsődület” követi a kulturális központ előtti Hild téren, ahol helyi néptánccsoportok lépnek fel. Ezt követően múltidéző válogatást hallhatnak az érdeklődők a korábbi fesztiválok emlékezetes alkotásaiból. Május 30-án és 31-én tizenhat, az ország különböző részeiről érkező együttes mutatja be versenyszámát a Szigligeti Színházban. 31-én, vasárnap délután lesz a díjkiosztó, majd a legjobbak ismét előadják versenyszámukat a gálaműsorban. Az est során fellép az I. Vásárhelyi Lajos Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncverseny győztese is.

Már építik a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadát a Dóm téren. Az ezer négyzetméteres létesítmény az ország egyetlen színházi üzeme, amelyet évről évre újra föl kell építeni. A fesztiválra a tavalyi rekordévnél is gyorsabban fogynak a jegyek. Hatalmas az érdeklődés a nyitóprodukció, Verdi Az álarcosbál című operája iránt. Idén a Tévedések vígjátékával visszatér a próza a Dóm térre. Voltak, akik tartottak attól, hogy prózai művel meg lehet-e tölteni a fesztivál hatalmas nézőterét, a Kerényi Miklós Gábor rendezte vígjáték azonban a legnépszerűbb produkciók egyike, a jegyek 70 százaléka már elkelt rá.

Egy másik Shakespeare-mű is szerepel a műsorban: a fesztivál kisebbik játszóhelyén, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatói az Athéni Timont adják elő Hegedűs D. Gézával a címszerepben.

Tizenöt bemutatóval készül 192. évadjára az ország legrégebbi kőszínháza, a Miskolci Nemzeti Színház, ahol a 2015/2016-os szezonban egyaránt színre kerül opera és operett, musical, komédia, mesejáték, színmű és balett. A következő évad szlogenje: „Itt a helyem!”
A színházhoz nézőként kötődő ismert emberekkel népszerűsítik a színházat, kampányolnak azért, hogy minél többen vásároljanak bérletet az előadásokra. Színre kerül egyebek mellett Puccini Toscája Kesselyák Gergely rendezésében, Dürrenmatt A nagy Romulus című történelmi komédiája, amelyet Keszég László rendez, Molnár Ferenc Liliomja, amelyet Szabó Máté állít színre, a Zorba, a görög című musical, a Lúdas Matyi című mesejáték, Csehov Ványa bácsi című színműve, valamint a Miskolci Balett előadásában a Don Quijote és A nagy Gatsby.A 2015/2016-os évad egyébként már májusban megkezdődik, úgynevezett előbemutatókkal. Színre kerül az Egy csók és más semmi című zenés komédia és a Lúdas Matyi. A jelenlegi szezonból több darab is műsoron marad a következő évadban, így a My fair lady, A padlás, Az eltört korsó, a Parasztopera, az Illatszertár és a Tóték.

 

Külhon

Először lépett fel Pozsonyban a GGTánc Eger május 11-én. A táncjáték Moliére Képzelt beteg című drámája alapján készült. Grecsó Zoltán koreográfiája a commedia dell’arte hagyományait idézi, az előadás egy improvizációs próbafolyamat eredményeként született, melyben a darab helyzet- és jellemkomikumát a táncszínház eszközeivel bontja ki.

A Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház 2015. május 14–17. között ötödik alkalommal szervezi meg dance.movement.theater elnevezésű tánc- és mozgásszínházi fesztiválját a XI. Hargitai Megyenapok keretében. Az idei meghívottak: a Közép-Európa Táncszínház és Gergye Krisztián Társulata Magyarországról, a Bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem táncelőadása és Constantin Enache Romániából, valamint Berger Gyula & Roos van Berkel magyar–holland koreográfiai kettőse.

A Háromszék Táncegyüttes rendhagyó miniévaddal ünnepli fennállásának 25. évfordulóját május 13–22. között Sepsiszentgyörgyön. A jubileumi évadot koronázó ünnepi programsorozat a Magyar Állami Népi Együttes vendégjátékával, a Szarvasénekkel vette kezdetét május 13-án, majd a Háromszék Táncegyüttes műsoron levő előadásait lehetett megtekinteni. A gyermekeknek szóló Gábor Áron és Az én mesém című műsorok után négy stúdiótermi táncprodukcióból válogathatott a felnőtt közönség. A miniévad kiegészítő programjaként május 16-án került sor a II. Székelyföldi Legényesversenyre és az Évadzáró táncházra. Május 22-én, pénteken 19 órától ünnepi gálaműsor keretében emlékeznek az áttáncolt negyed évszázadra a Tamási Áron Színház nagytermében.

Kodály Zoltán nagy sikerű daljátéka, a Háry János bemutatójára került sor Szabó Emese rendezésében május 14-én a Kolozsvári Magyar Operában. Az előadás karmestere Kulcsár Szabolcs, díszlettervezője Ralph Zeger, jelmeztervezője Szabó Emese, koreográfusa pedig Jakab Melinda volt.                                                                                             A Háry János a Trianon utáni magyar művészet jellegzetes terméke: a magyar nép idealizálva jelenik meg benne, az osztrákokat groteszk módon, mégis szeretettel ábrázolja, miközben az ostobaként és gyávaként jellemzett franciák – Trianon nemzetének képviselői – ebben a történetben elveszítik a háborút. Háry János ugyanakkor Kodály alteregójának is tekinthető, amit az is alátámaszt, hogy a művet feleségének, Emmának ajánlotta.

A Csíki Játékszín és a Kortina Egyesület által május 26. és 31. között megszervezett Csíkszeredai gyermek- és ifjúsági színházi találkozón Budapestről a Bárka Színház, a Budapest Bábszínház, a Kerekasztal Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság, Erdélyből a Szatmárnémeti Brighella Bábszínház, a nagyváradi Lilliput Társulat, a kolozsvári Puck Bábszínház, a Brassói Arlechino Gyermekszínház, a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a házigazda Csíki Játékszín vesz részt. A fesztiválon Gimesi Dóra dramaturg a meseadaptációról és a mesedramaturgiáról tart előadást, és bemutatják a Győri Vaskakas Bábszínház kiadványsorozatát.

 

 

Arany János Toldi című művét a Budapesti Vígszínház vendégjátékában adják elő a Kolozsvári Állami Magyar Színházban június 2-án este hét órától Paczolay Béla rendezésében.Ugyancsak a Vígszínház előadásában láthatja  a kolozsvári közönség Sütő András Álomkommandó című művét június 3-án este 8 órától Szász János rendezésében.

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.