Ugrás a tartalomra

Lehajtó balra

Azt sem tudom, hogy októberben nyomulunk-e még mindig, vagy szép csendesen átcsúsztunk novemberbe, az őszi szürkületben ugyanolyan a táj, minden táj, mint tegnap volt s holnap lesz, az ablaktörlő a maga monoton ritmusával ugyanazt a porral és depresszióval keveredett ködöt törli jobbra-balra, mint legutóbb s mint legközelebb is. Legszívesebben egyszerre három rádióadót hallgatnék, de ezt sajnos nem tudom megtenni, a kocsiban, teljesen logikusan csak egy rádió van, amely egyszerre csak egy állomást játszik – azt a mérnököt is páros lábbal rúgták volna ki, aki egyszerre több adó vételének lehetőségét vázolta volna fel a rádiógyárban.

Csak a balra lehajtót ne szalasszam el, csak azt ne! Remélhetőleg ugyanott van, ahol eddig mindig, de hát sosem lehet tudni, ebben a városban minden lehetséges, egyik nap még átsétáltam a felüljárón a hatsávos út felett, másnapra szőrén-szálán, pántján-szegecsén huss,  eltűnt. Á, a lehajtó megvan, biztos pont mégiscsak a nagyváros univerzumában, besorolok a megfelelő sávba, a visszapillantó tükörbe pillantok, kinézek, ismét a tükörbe: jé, nagyapám ül a mögöttem álló kocsiban! Kissé előrehajolt, öreg már a szeme, nehezen hasítja a ködöt a tekintete, megértem. Piros, indulunk, én fiatalosan rálépek a gázra, nagyapám lemarad, óvatos és nem is duhaj, dudálhat mögötte akármennyit a béemvés aranyifjúság, nagyapámat hajókürttel sem lehetne rávenni a szabálytalanságra, úgy tűnik.

Utolér a következő piros lámpánál. Ugyanúgy összpontosít, aprógyermekkoromból emlékszem, a szemöldöke mindig így áll, amikor figyel, s hányszor láttam a bajuszát is alakot váltani olyankor, amikor koncentrálnia kellett valamire, hajnyírásra, menetvágásra, patkányfogó felajzására, ilyesmikre. Vagy ha nem értett valamit, például azt, hogy négyévesen a nehéz harapófogóval, amelyet alig bírtam, miért somfordáltam a háta mögé, miközben nagybátyámmal valamit barkácsoltak az udvari asztalon, s miért csíptem a fenekébe tiszta erőből a szerszámmal, ahogy azt sem, hogy ezután miért kezdtem el körbefutni a telken, míg fel nem buktam, s be nem vertem az orrom úgy, hogy ellepett a piros takony. Az a szemöldök s az a bajusz, bizony.

A harmadik pirosnál is mögém közelít az öreg. Jól látom a svájcisapkáját, kissé félrecsapta, mint minden rendes iparos, aki sohasem részeg, csak éppen mindig italos, télen sem hordott komolyabb fejfedőt, inkább méretes sálat tekert nyaka köré, s úgy vágott neki a világnak. Akkor is, amikor anyám kidobta az ablakon a legóimat, a negyedikről, mert valamit nem úgy csináltam, ahogy szerette volna, én meg bömböltem, mert hullott a hó, jó sűrűn, s minden pihével egyre távolabb kerültem attól, hogy valaha ismét építhessek valamit a kockákból, akkor is ezt a sapkát tette a fejére, úgy ment összeszedni a legókat, amiket a lánya kihajított.

Odamennék egy-két szót váltani, de nem lehet.

Nagyapámat harmincnégy éve temettük el.

Nagyapám cseresznyeszínű Toyota Corollát vezet.

Talán november van már, talán még mindig október, valójában nem is érdekel…

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.