Ugrás a tartalomra

54. Jókai Napok – színjátszó fesztivál Felvidéken

54. Jókai Napok – színjátszó fesztivál Felvidéken

Laza felnőttek, társadalomkritikus diákok

54. Jókai Napok 

A Jókai Napok a Felvidék egyedülálló, és egyben legnagyobb magyar nyelvű amatőr színjátszó fesztiválja, mely immár 54 éve találkozóhelye a szlovákiai magyar színjátszócsoportoknak. Székhelye minden évben Révkomárom. Első alkalommal 1964. májusában került megrendezésre, akkor hat irodalmi színpad mutatta be előadását. Ekkoriban még úgy emlegették, mint az országos magyar szavalóversenyt és irodalmi színpadok fesztiválját.

A harmadik Jókai Napokon már kilenc csoport mutatkozott be, ebből öt színjátszó együttes volt, négy pedig irodalmi színpad. Az évek során az irodalmi színpadok eltűntek, és helyüket átvették a színjátszó együttesek produkciói.

Az elmúlt 54 év alatt rengeteg változáson esett át a fesztivál, ahogyan a város és az emberek is Felvidéken, de elmondhatjuk, hogy egy maradandó eseménysorozat örökösei vagyunk, ami a sok viszontagság ellenére sem veszett el. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy idén tizenegy színpad mutatkozott be, kilenc diák- és két felnőtt csoport, a következő darabokkal:

- A komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont MEG+loptuk Gilliamet diákszínpada a Brasiel című zenés tragikomédiát mutatta be, Terry Gilliam Brazil című kultikus filmje alapján, rendezte: Tóth Gábor.

- A Jókai Színjátszó Társulat László Miklós Illatszertár című klasszikus színművét állította színpadra Mészáros Beáta és Farkas Anna rendezésében.

- Ollé Krisztina Paprikás krumpli című bohózatával lépett fel a Galántai Kodály Zoltán Gimnázium Tsízió Diákszínpada, az előadást a szerző rendezte.

- Frank Wedekind A tavasz ébredése című gyermektragédiáját mutatta be a dunaszerdahelyi Novus Ortus Diákszínpad, a rendező Takács Tímea.

- Horace McCoy A lovakat lelövik, ugye? című diák-táncmaratonja a Vidám Iparisták Színjátszó Társulata előadásában volt látható, Kiss Péntek József rendezésében.

- Csehov Medve című egyfelvonásosát Dr. Mázik István rendezte, és a füleki Zsákszínház tagjai – Nagy Andrea, Gulyás László és Gyetvai Viktória – adták elő.

- A Füleki Apropó Kisszínpad Ágota Kristóf A nagy füzet című művéből készült darabot játszotta Szvorák Zsuzsa és Énekes István rendezésében.

- A Selye János Gimnázium és a Komáromi Városi Művelődési Központ GIMISz Diákszínpadának középső csoportja Lackfi János kortárs költő Hambi-Pipőke című színművét mutatta be hat jelenetben, rendezte Csengel Mónika.

- A Rozsnyói Pavel Jozef Šafárik Gimnázium G.I.K.SZ.E.R. Diákszínpada Kovács Péter Winston című, a sci-fi jegyeit viselő drámájával lépett fel, amelyet Kristóf Roland rendezett.

- A Pozsonyi Duna Utcai Gimnázium DunArts Diákszínpada William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékával lépett színpadra. Rendezte Matusek Attila és Zsidek Pál.

- A Dunaszerdahelyi Fókusz Diákszínpad (Ön)kontroll című színpadi játékát Jarábik Gabriella és Kuklis Katalin rendezte.

54. Jókai Napok

A fesztivált további programok tették még színesebbé:

  • Soóky László Egy disznótor pontos leírása című mesélőszínháza, Lajos András előadásában. Dramaturg: Varga Emese.
  • a III. Jókai Slam Poetry Bajnokság
  • Tasnádi István Nézőművészeti főiskola című színházi szatíráját a budapesti Nézőművészeti Kft. vitte színpadra Scherer Péter, Mucsi Zoltán és Katona László előadásában.
  • A Múzeumi Szalonban Miklósi Péter publicista vendége Bandor Éva Jászai Mari-díjas színművésznő volt.
  • Petőfi Sándor A helység kalapácsa című komikus eposzát versenyen kívül játszotta az őrsújfalui ÉS?! Az előadás rendezője Szabó Csilla.
  • Ahogy esik, úgy puffan címmel mutatott be improvizációs játékot Majorfalvi Bálint színész, Losonczi Kata színművésznő, Tóth Károly színész, Béhr Márton színművészeti egyetemista és Nagy László, a Komáromi Jókai Színház ügyelője.
  • A Jászai Mari-díjas Bandor Éva és Olasz István, a Komáromi Jókai Színház művészei szerepeltek a fesztiválon SZER+ELEM+EZ? című válogatásukkal kortárs és klasszikus magyar költők szerelmes verseiből.

54. Jókai Napok

A felhozatal bősége ellenére az előadások minősége nem volt ingadozó. Külön figyelemre méltó, hogy a diákszínpadok rendre elgondolkodtató darabokat választottak. Komoly társadalomkritikát vittek színpadra, miközben a felnőtt csoportok inkább laza szórakoztató témákhoz nyúltak. A közönség létszáma és a fesztivál reklámozása már évek óta kényes téma, hiszen nagyon kevés figyelmet szentelnek mindkettőre. Mondhatni a közönség nagyját a többi társulat alkotta, és azok a személyek, akik már tűkön ülve várták a fesztivált, és hajlandók voltak időt szánni rá, hogy megtalálják a programot. Ennek ellenére idén a kamaraszínpadhoz tartozó, tehát kicsi nézőtér az esetek többségében telve volt.

Az 54. Jókai Napok ünnepélyes díjkiosztása június 18-án, vasárnap délelőtt 11.00 órakor kezdődött. Játék című előadásával fellépett a komáromi GIMISz Diákszínpad lírai színpada Csengel Mónika rendezésében. A fesztivál ideje alatt öttagú zsűri – Naszlady Éva budapesti színésznő és drámapedagógus, Varga Emese, a Komáromi Jókai Színház dramaturgja, Czajlik József, a kassai Thália Színház igazgató-rendezője, Hizsnyan Géza rimaszombati színházi szakember és Száz Pál pozsonyi író-publicista – értékelte a bemutatókat.

Az ünnepélyes díjkiosztón a zsűri nevében Hizsnyan Géza értékelte az idei fesztivál produkcióit. Örömmel állapította meg, hogy a tavalyi évhez képest egyes társulatok mennyit fejlődtek. Dicsérte a fiatalok problémaismeretét és nyitottságát, sajnálta viszont, hogy ilyen kevés felnőtt csoport vett részt az idei Jókai Napokon. Hangsúlyozta, a jövőben több gondot kell fordítani a közönségszervezésre.

Az 54. Jókai Napok díjazottjai:

Fődíj: DunArts Diákszínpad – Pozsony (Szentivánéji álom)

Felnőtt nívódíj: Jókai Színjátszó Társulat – Jóka (Illatszertár)

Megosztott diák nívódíj: Apropó Kisszínpad – Fülek (A nagy füzet) és G.I.K.SZ.E.R. Diákszínpad – Rozsnyó (Winston)

A legjobb rendezés díja: Matusek Attila és Zsidek Pál – pozsonyi DunArts Diákszínpad (Szentivánéji álom)

Legjobb férfi alakítás díja: Farkas Zoltán (Asztalos az Illatszertárban, Jóka)

Legjobb női alakítás díja: Papp Viktória (Andi a Winstonban, Rozsnyó)

Ferenczy Anna-díj a legígéretesebb fiatal színésztehetségnek: Póda László (rendező és Prológ a Szentivánéji álomban, Pozsony) 

Különdíj a színpadi zenéért: Novus Ortus Diákszínpad – Dunaszerdahely (A tavasz ébredése)

Különdíj – férfi mellékszerep megformálásáért: Hobot János (Siposs az Illatszertárban, Jóka)

A zsűri különdíja a színházpedagógiai műhelymunkáért: Fókusz Diákszínpad, Dunaszerdahely – (Ön)kontroll

Bátran állíthatjuk, hogy az 54. Jókai Napok jól sikerültek. Reményeink szerint ez a szép felvidéki hagyomány nemcsak tovább folytatódik, hanem a mostaninál sokkal nagyobb figyelmet kap a média részéről, és sokkal több látogatót vonz majd Komáromba.

                                                                                                               

                                                                                                      Bese Bernadett

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.