Ugrás a tartalomra

Vass Tibor a nagyváradi Törzsasztalnál

 

Online folyóiratot indított, amikor az még nem volt divat, de máig várja például a Várad érkezését, mert az kézzel fogható. Vass Tibor költő, képzőművész, a Spanyolnátha online folyóirat alapító főszerkesztője volt a legutóbbi nagyváradi Törzsasztal vendége.

 

Vass Tibor a nagyváradi Törzsasztalnál

 

Ismerősként, visszajáró vendégként köszöntötte Szűcs László, a Várad kulturális folyóirat főszerkesztője az est meghívottját, hiszen a költővel és képzőművésszel a Nagyváradi Könyvmaratonon és a Szigligeti Stúdióban tartott Spanyolnátha-esten már találkozhatott váradi közönség.

Szűcs fölvezetője után Kőrössi P. József, a törzsasztalok házigazdája vette át a szót.

A beszélgetésből kiderült, Vass és családja sokáig kétlaki életet élt Miskolc és Hernádkak között, két háztartást tartottak fenn, a szomszédjaik a liftben az arcukat sem látták a szobanövényektől költözésekor. Ellentmondásosnak tűnhet, de élete egyik legkönnyebb döntése volt, hogy Miskolcról kiköltöznek Hernádkakra, ahol gyakran lehetnek együtt azokkal, akiket szeretnek, például a kertfesztiválokon.

A tanulás iránti igény mozdította tovább, és bár főállásban csak tanító bácsiként dolgozott, szívesen emlékezett vissza a több tízezres példányszámú Új Holnapnál és a Tipp Magazinnál eltöltött időre. Előbbinél közel négy évig szerkesztette a Literátor elnevezésű irodalmi mellékletet, utóbbinak filmkritikusa volt.

A küldeményművészettel sorkatonaként,1989-ben kezdett foglalkozni, a laktanyában található újságokból készített és küldött kollázsokat, az 1994-es nyílt Miskolci Téli Tárlatra két szövegszobrot alkotott József Attila- és Ady Endre idézetekkel, 1995-ben az UNESCO egyik felhívására Párizsba küldött összeállítást. 1995-ben Keszthelyen kapta meg a Magyar Műhelytől a Kassák-díjat, ahová már korábban is küldött szövegeket.

Szövegei és képei nem feltétlenül egymás kiegészítői, külön-külön is megállják a helyüket.

A költő fölolvasott a Radnótákból, de a Várad számára, Ady Endre jegyében írt szöveget is hallhattuk, amelyet főhajtásként jellemez, sok reminiszcenciával. Egyikkel a másikat piheni ki, fogalmazott, és később azt is elárulta, soha nem dolgozik egyszerre két könyvön vagy két grafikán, elektorgráfián.

A Spanyolnátha ugyanúgy készül, mint egy nyomtatott folyóirat – netes megjelenése is ahhoz hasonló –, de kihasználják az internet nyújtotta lehetőségeket is, például videoverseket közölnek. A nyomatott folyóiratot képezik le netre, fogalmazott az alapító főszerkesztő. Előre dolgoznak, gyűjtik az anyagokat, de a Szépírás rovatba például a postaládából is szerkesztenek. Már 2004-es megjelenésekor is készültek az idei száz éves évfordulóra, hiszen a nagy, 1918-as spanyolnátha járványban hunyt el például Kaffka Margit, Guillaume Apollinaire, Egon Schiele és Edmond Rostand is.

Vannak könyvprojektjeik is, Vass Tibor a nyomtatott kötetre mindig szeretettel gondol, mivel megadja a „fogás lehetőségét” is. Könyveinek nevet is ad, ez a szokása tanító korából maradt meg, mikor a kisdiákok nevét úgy jegyezte meg, hogy valamilyen, számára releváns szóhoz kapcsolta.

A könyvek neveit azonban nem árulta el, mindössze annyit: a származásuk helyével függnek össze.

Az est dedikálással zárult, a szerző A Nagy Bibin és a műlovarnő című kötetével ajándékozta meg a közönség tagjait.

 

Fried Noémi Lujza

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.