Vass Tibor költő, képzőművész, 1968-ban született Miskolcon. A Spanyolnátha művészeti folyóirat alapító főszerkesztője, a Magyar Küldeményművészeti Társaság alapító elnöke. Alapító tagja a Magyar Írószövetség Avantgárd Szakosztálya Bohár András Körének, a Magyar Elektrográfiai Társaságnak, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Szépíró Tagozatának. 2021-ben a hernádkaki Vidám Páva – Tompa Mihály Kultúrkert és Alkotóház alapítója.

  Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Kapos Art Képző- és Iparművészeti Egyesületnek, a Szépírók Társaságának, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Miskolci Területi Csoportjának. A Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja.

  1989-ben Nyíregyházán tanító-népművelés szakon diplomázott. Kassák-díjas (1995), Szabó Lőrinc-díjas (2003), József Attila-díjas (2009). 2019-ben a Tokaji Írótábor Hordó-díját kapta.

  1995-ben elnyerte a Közép-Kelet-Európai Képeslap nemzetközi mail art kiállítás fődíját, 2002-ben a XXI. Országos Grafikai Biennálé közönségdíját, elismeréseket kapott a Miskolci Térli Tárlaton (2005), a Matricák Kisméretű Elektrográfiák Nemzetközi Kiállításán. Az utóbbi években Budapesten, Nagyváradon, Szekszárdon, Sárospatakon, Miskolcon, Berekfürdőn mutatkozott be önálló kiállításokon.

  Legutóbb díjazták a Magyar Alkotóművészeti NKft. Ady-pályázata, valamint a Wekerle Grafikai Pályázaton. 

  Legfrissebb kötetei: El, Kondor, pláza (versek, elektrográfiák, 2018); Két sem közt (versek, elektrográfiák, 2020); antológiaközlései: Az utolsó indiánkönyv, Petőfi Irodalmi Múzeum, 2021; Kik vagytok?, esszék portréfotókról, Műcsarnok, 2021, Mesék a dombról, Avasi Borút Egyesület, 2021.


  Fotó: Baranczó Benedek

 • Kötetajánló – Vass Tibor: Mondanom sem kell: húsz év Berekfürdő (versek)

  Vörös István ajánlója

  Vass Tibor: Mondanom sem kell: húsz év Berekfürdő című kötetéhez

 • Vass Tibor

  Minden mindennel összetér

  „Jó, jó!. . . adok írást – Károly emígy szóla -  Akár Arany bullát, ha időm lesz, róla:  De most, riadalmán ily szörnyü veszélynek,  Mi helye, mi sorja efféle beszédnek!”
 • Vass Tibor

  A Szenti-medencében hallottam

  Fügét egyelőre nem lehet utaztatni,
  nincs még a helyzetre ki-
  képezve.

 • Vass Tibor

  A Szenti-medencében hallottam

  Fecske sörei
  Vass Tibor verse a hónap alkotójáról, Fecske Csabáról.
 • Hamismások és sütőpapírok

  Berka Attila beszélgetése Vass Tiborral

  Ratkó Józseftől jutott el Tandori Dezsőig, a népművelés szakon a bábkészítés- és mozgatás művészete bűvölte el, később gyerekrajzokon figyelte meg a formanyelv és rajznyelv alakulását, s míg költői univerzumában semmi sem lehetetlen, képzőművészként és fotósként mindig más-más színben látja a világot. – Vass Tibort szerkesztője, munkatársa, életműve egyik legjobb ismerője, Berka Attila kérdezte.

 • Fecske Csaba

  Vassolás – a költő, aki a nyelvben találta magát

  Szubjektív megjegyzések Vass Tibor munkásságáról

  2021-ben harminc éve volt, hogy megalakult az ÚB, vagyis az Új Bekezdés Művészeti Egyesület. Alapítója és működtetője az akkor 23 éves Vass Tibor. Emlékezetem szerint a következő évben találkoztam vele először Miskolcon, a Korvin Ottó (később Corvin) utcai buszmegállóban, a Napjaink (később Holnap) szerkesztőségéből jövet, vagy éppen oda menet. Minden helyi szerző, költő- és íróféleségek útja oda vezetett, vagy onnét volt kiakolbólítva.

 • Vass Tibor

  Mettína, az Itsen és a lopott pápabicajos nap

  Ahová a faluban legott
  nem képes lecsapni,
  arról feljegyzést készít.

 • Irodalmi Jelen

  Deák Csillag – Kölüs Lajos: Kijátssza végső aduját

  „Ennyi legyet nem lehet egy csapásra lecsapni, kapkodhatjuk a fejünket. Lapozunk, lapulunk, és közben légy-otton vagyunk, ehhez nekünk is legyekké kell válnunk, nyelvet zümmögnünk, már viszket a lapockánk, jujj, hány szárnyunk nő vajon?” – Deák Csillag és Kölüs Lajos kettős kritikája Vass Tibor A Nagy Bibin és a műlovarnő című kötetéről.

 • Belegondolva

  Reflexiók Vass Tibor írására
  Az alábbi írások Lackfi János kreatívírás-kurzusán készült műhelymunkák, a hallgatók – és maga Lackfi János – Vass Tibor egy prózaversére reflektáltak, amely az összeállítás végén olvasható.
 • Vörös István

  Ilyen a nem

  akit sosemnek / hívnak, becéznek. / Ilyen a nemzet,
 • Vass Tibor

  Érkezési oldal

  A januári hónap alkotója, Vass Tibor verseit közöljük.

 • Vass Tibor

  Szimszonsztáros vers

  Apám a szürke hétköznapokban nem magyaráz dolgokat halálra, ahogyan valaki más egy Szimszonsztáros versben különösebb lelkifurdalás nélkül elvégzi ezt.
 • Petőcz András, Abafáy-Deák Csillag, Zsidó Ferenc, Hevesi Judit, Nagy Lea, Vass Tibor

  Esterházy 70

  Hogyan vigyük közel Esterházyt egy középiskolás világához, miként segít ebben az Egy nő, A szív segédigéi vagy a Fuharosok című műve. Irodalomtörténeti jelentőségű anekdoták, kedvenc mondatok, képeslapok és dedikációk az írótól. – Ma lenne 70 éves Esterházy Péter; az Irodalmi Jelen szerzőit kérdeztük.

 • Irodalmi Jelen

  Jogunk van élni, és a boldogságot felfedezni, bármilyen helyzetben

  Villáminterjúk az öt éve elhunyt Kertész Imréről.

 • Irodalmi Jelen

  Távoli, halkuló gyerekdal – kisfilm Simon Adrival

  Az őszökkel meghal bennem egy távoli, halkuló gyerekdal, amit nem hallok már lassan negyven éve, nagy égi hangtárban hever félretéve.
 • Irodalmi Jelen

  Vass Tibor a nagyváradi Törzsasztalnál

  Online folyóiratot indított, amikor az még nem volt divat, de máig várja például a Várad érkezését, mert az kézzel fogható. Vass Tibor költő, képzőművész, a Spanyolnátha online folyóirat alapító főszerkesztője volt a legutóbbi nagyváradi Törzsasztal vendége.

 • Irodalmi Jelen

  Apukalipszis – Vass Tibor képeslapverse

  Fényértő, fényértékeny helyeken
  fejtalálom magamat, mondja,
  két kardodban a halál nagy csöndje. Semmiért észen.

 • Irodalmi Jelen

  Képeslapok a nyári fényfalakra – az Irodalmi Jelen lapszámbemutatóval egybekötött rendhagyó estje

  Az Irodalmi Jelen rendhagyó lapszámbemutatójára szeptember 29-én este nyolc órától kerül sor a Nyitott Műhelyben.

 • Irodalmi Jelen

  Hír a HÍRről (2.)

  A VI. Hajdúböszörményi Írótáborba százkét pályakezdő fiatal érkezett több mint ötven tájegységről, melyek között számos határon túli magyar régió is fellelhető ̶ Kiss Júlia jegyzete a tábor második napjáról.

 • Irodalmi Jelen

  Saját halott – Vass Tibor elmondja verseit – videó

  Vass Tibor olvas fel verseiből.