Ugrás a tartalomra

Király Farkas képzelt telefonbeszélgetése a X. Véneki Alkotótáborról

Rengeteg munka belefért. Ha hallottad volna a srácok felolvasását, igen, táborzáráskor mind felolvastak, szóval ha hallottad volna, meglepődtél volna azon, hogy miket alkottak. Kértem tőlük írást, szeretném közölni őket az IJ-ben.

 

Most jöttem Vénekről, igen, az előbb értem haza. Majdnem két órát jöttem. De igen, az elkerülőn, az új úton, de akkor is. Mert Bicske környékén fel van ásva az autópálya, egy sávon lehet közlekedni, öt kilométeres dugó volt. Vasárnap is dolgoznak, bizony. Á, nem unatkoztunk, Horváth Veronika felolvasta a Literán megjelent netnaplót, Purosz Leonidasz pedig a SZIFOnline-os cuccokat. Mire végeztek, kijutottunk a dugóból.

Olyan száznegyven kilométer. Győr százhúsz, s onnan még valamennyi. Nem jártál ott soha? Egy kedves zsákfalu a Szigetközben, a Nagy- és a Mosoni-Duna összefolyásánál. Nem nagy, úgy százötven lakosa van. Tizedik alkalommal volt tábor. Alkotótábor. Hát úgy, hogy a Hermaion irodalmi társaság, a szervező meghirdeti a tábort, s aki akar, jelentkezik valamelyik munkacsoportba. Idén csak líra és próza, de igény szerint volt már dráma és műfordítás is, meg szerkesztés, meg tipográfia, mit tudom én. Igen, kell fizetni valamennyit, de nem drága. Hát majd nézd meg jövőre. Nem tudom, mert idén meghívottként vettem részt. A szállás, a kaja, meg a részvétel a műhelymunkában. Nyolcágyas szobákban. Legfeljebb negyven fő. Jobb ez így, mintha harmincfős csoportokkal kéne foglalkozni. Péterfy Gergely vitte a prózaműhelyt, Lanczkor Gábor a lírát. Test és identitás, ez volt a tábor, nem címe, hanem mije… A hívószavai. Nagyon jó volt, nagyon jól sikerült. Persze, nem lehet folyton műhelyezni. Esténként voltak beszélgetések a szerzőkkel, vagyis inkább könyvbemutató-féleségek. Péterfyt a Kitömött barbárról Mechiat Zina kérdezte, Deres Kornéliát a Bábhasadásról Bende Tamás, Szöllősi Mátyást a Váltóáramról Horváth Veronika, Lanczkort az apás szülésről én. Engem a Sortűzről pedig Szalai Zsolt. Pedig tévedsz, mert rengeteg munka belefért. Ha hallottad volna a srácok felolvasását, igen, táborzáráskor mind felolvastak, szóval ha hallottad volna, meglepődtél volna azon, hogy miket alkottak. Kértem tőlük írást, szeretném közölni őket az IJ-ben.

Sőt, még némi sportolást is be lehet iktatni két műhely közé, ledolgozni a kalóriákat. Nekem minden ízlett, idén legalábbis minden. Korábban nem volt minden kaja jól eltalálva, de most igen. Focizni lehet meg röpizni. Meg pingpongozni egy viharvert asztalon, de azt inkább ne. Mert nincs két egyforma lába, azért. Meg persze futni, arra kiváló a Duna töltése. Nem, én nem futok. Mert nem akarok. Csak gyalogolok. Az ártérben van néhány eper- meg szilvafa, azokat szoktam felkeresni. Tudom, hogy máshol már lehullott, itt csak most indul.

Bocsi, most mennem kell, de tudod mit?, feltöltök néhány fotót a galériába, nézegesd. Még beszélünk, csáo!

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.