Ugrás a tartalomra

Jelige: LoraMikó – Az a sötét felleg

Gyógyszer volna jó, vagy kötél. Kés, de akár a vonatsín is megteszi…

Ma vásárolnom kell, ebédet főznöm, akár egy-két új ruha is belefér. Néha megérdemlem. Aztán olvasok. Sokat, és henyélek. Szép idő van ma. Sétálni is lehetne. Mindenki mosolyog és… mosoly. Tegnap nem mosolyogtam az eladónőre. Pedig kedves volt. Köszönni is elfelejtettem. Másik üzletbe kell mennem… vásárolni. Vásárolni? Nem kell vennem semmit. Nem kell semmi. Nincs kedvem. Sok az ember, tolonganak. Jó lesz a maradék tegnapról. Aztán… aztán sétálhatnék. Olyan szép az idő! Ragyog a nap… vidám minden. Régen én is az voltam. Akkor még szerettem sétálni. Esőben! Esőben a legjobb sétálni. Élvezni a hűvös permetet. Barátokkal teázni aztán… barátok. Hová lett mindenki? Vajon jól vannak? Jobban, mint én… nélkülem. Nincs kedvem sétálni…

Filmet fogok nézni. Elnyúlok és henyélek. Valami kalandfilmet, családit… közben eszem valamit… vagy talán vígjátékot, amiben mindenki nevet… Nevetés… Nincs kedvem filmet nézni.

 

Alaktalan massza gomolyog fölöttem. Lebeg, mint felhő a nap előtt. Megfakultak a színek. Az emberek szavait távolról fogom fel: Már megint szomorú… Megint nem jön velünk. Mondtam, hogy ezt mondja majd… Orvos kéne a fejének! Olykor alakot ölt. Fölém tornyosul és gyomron vág. Karjait körém fonja. Megfullaszt. A fülembe suttog: Semmi értelme. Hagyd a fenébe. Úgy sem vagy rá képes. Megmérgez. Megragadja erősen a szívemet: összefacsarja. Fájdalommal felnyögök. Tán menten meg is halok. Igen, az volna jó.

Gyógyszer kéne vagy kötél.

Ó, te barom! Más éhezik, gyötrődik, még sem jut eszébe efféle balgaság. Ostoba! Örülj annak, amid van. Hagyd a téveszméket… Téveszmék. Csak én érzem, csak én látom. Mindenki nevet. Velem vagy tán rajtam. Nevetséges vagyok. Szeretetre nem méltó. Nem szeretnek. Nem érdemlem meg… Bár szeretne valaki! Kell egy kutya vagy egy macska. Tengerimalac is jó. Egész nap jön-megy körülöttem, mintha érdekelném. Érdeklem! Egy állat más, mint egy ember. Igaz is! Elsétálok az állatkereskedésbe. Most süt a nap. Mindenki kint van, élvezik a jó időt. Élénkek a fények. Táncolnak az árnyékok és… árnyék. Milyen szomorú is ez a nap! A fák kókadnak a melegben, mindenki izzad. Nincs kedvem kimenni. Bár jó volna egy állat…

 

Üzenetek. Milyen sokan írtak! Moziba hívnak. Úgyis filmet akartam nézni. Aztán ebédelnénk. Úgy sincs itthon semmi. Utána a parkba mennénk. Mégis jólesne egyet sétálni. Jó társaság, egy kellemes délután… Nem! Egy tökéletes délután! És, ha lemondják? Miattam, mert én is ott leszek. Üzenet. Ó, ez a film érdekel! Nem akarom elrontani a délutánjukat. Üzenet. Mindenki ott lesz. Biztos jó buli lesz. Üzenet. Őket rég nem láttam. Jó volna beszélni. Talán majd máskor. Amikor nem zavarok. Üzenetek törlése.

Lefekszem. Fáradt vagyok. Olyan sötét van… Lidérces. Holnap talán szebb nap lesz. Vásárolok és sétálok. Megbeszélek valakivel egy kávét. Az nagyszerű lesz! Egy nagyszerű nap, de most fáradt vagyok. Jobb lenne aludni. Aludni… örökké. Milyen lehet nem lenni? Nincs több nyugtató… Az nem segít. Igaz is! Akkor tea. Egy bögre meleg tea. Az majd segít. Elaludni… de nem örökre.

Kötél? Komolyan szélcsengőként akarod, hogy megtaláljanak? Senki nem keresne, nem találnának rád. Vonatsín? Legalább egy órás késést jelent másoknak. Ők nem tehetnek róla. Az én hibám. Nem akarok az ő hibájuk lenni. Kés… Legyen hát. Google kereső: az ember életpontjai… szív, halánték, ütőér. Keresőszó: öngyilkosság. Vegyszerek, gyógyszer-túladagolás, magas helyről leugrás, vonat, érvágás… képekBöngésző bezár.

Nem. Nem teszem. Nincs értelme. Nincs kedvem.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.