Ugrás a tartalomra

Együnk egy kis gyulait!

Ajánló a Bárka folyóirat ötödik számához

Nyári hőségben különös intenzitással kívánom meg a sertéshúst. Július közepén ezért döntöttem egy rövid, gasztro-túra jellegű kitérő mellett, nyári programjaim között. Gyulára, ahol az ország legjobb csemege-, félcsípős- és csípőskolbászait készítik.

Hogy, hogy nem, július 16-án, pont a leérkezésem napján tartották a IX. Irodalmi Humorfesztivált a Gyulai Várban. És ki hagyna ki egy ilyen alkalmat? A test mellett a szellemet is táplálni kell.

2002 óta szervezik meg az eseményt, tizennyolc éve a fő cél bebizonyítani: a kortárs irodalom szórakoztató. Most tizenkét – meg kettő: Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója és Szirtes Edina Mókus, a zenei aláfestésért felelős művésznő – fellépővel igyekeztek ezt megtenni.

Jó hír, hogy a folyóirat idei ötödik számába az esten elhangzott művek is bekerülnek, így a kedves olvasó eldöntheti,  mennyire is volt sikeres a fesztivál.

Volt ott minden. Madách Imre Az ember tragédiája című mesterművének nyolc és feledik színe (külön botrány: ebben Éva rusnya), vagy például, a lágytojás elkészítésének ideális módja. Dragomán György kötelezővé tette a 64,5 °C-on való főzést. Bizonyos japán vulkánok mellett a termálvíz hőmérséklete pont ennyi. Ha viszont oda nem tudunk elmenni, japánosítsuk a tojásokat (japán mondókák ismételgetésével), ezen kívül szükségünk van még patikai mérlegre, mérőszalagra, hőmérőre, stopperórára, illetve tizenkét tojáshoz hatvan, öt és tíz literes edényekre, és még sok más fontos eszközre is. Mindezt feljegyeztem arra az esetre, ha ráunnék a gyulaira. Ez nem lenne meglepő. Pataki Tamás hírei szerint ugyanis 2050-ben Magyarország lett a világ legboldogabb országa, ahol a kényszerwellness mellett fontos jellemző, hogy a déli határt gyulai kolbászból font kerítéssel védik, gasztronómiai elrettentés céljából is. Azt mondják, jóból is megárt a sok.

Pataki Tamás bejelentette még többek között, hogy medvére támad egy család a szelfibottal, mert az állat beleállt a fényképükbe. De ezen már meg sem lepődtem, hiszen Székely Csaba olyan Ady-verseket olvasott fel, amelyeket a nagy költő tévénézés közben írt. Például a Star Wars megtekintésétől ihletetten. Bármi megtörténhet.

Egyik fénypontja volt az estének Végh Attila, aki miután nyilvánosság elé ült, szomorúan mondta el a nagyérdeműnek: korábbi „A lány a lány alá nyal” Leszbikusok költeményének és más hasonló verseinek virágkora lejárt, ezért úgy tűnhet, letargikus, depresszív műveket fog felolvasni. Ez azonban ne tévesszen meg senkit. Az embereket nem tévesztette meg. Nevettek.

Ahogy Tóth László történetén is a fiatalemberről, aki csúcsformában ébred. A hatvan fölött járó fiúra, miután felesége segített neki felhúzni  a nadrágot, különös megpróbáltatások várnak. Kirángatják egy színpadra, mondjon valami vicceset. A reflektorfénytől izzad, és nem látja a közönséget, de tudja, ott vannak, és lehetnek akár ötvenen, százan, ezren, hatmillióan. Szegény feje, mihez kezd most? Én már tudom, de nem árulom el.

Szintén fontos szót ejtenem Sántha Attiláról, aki Agyafúrt Detektívvel érkezett. Nagyszerű dolgokat nyomozott ki ez a két remek fickó. Miért adnak abban a kocsmában, annak a lófőnek, olyan kicsike kolbászt? Miért nem lapul össze a vénasszony, ha benne van a házban, ami – a népdal szerint – kimegy az ablakon ? Fontos kérdések ezek, de Agyafúrt Detektív nagyon okos ember.

Ő talán még Temesi Ferenc mérettségi tételeire is tudott volna választ adni.

 

Matematika

Az alábbi mondat igaz.

A fenti mondat hamis.

 

Bizonyítsa be, hogy mindkét állítás igaz és hamis egyszerre! (1 perc)

 

Különös fejtörést okozott, hogyan fordítsam le három perc alatt ótibetiből óhéberre a Tibeti Halottaskönyvet (idegen nyelv tétel). El is felejtettem gyulait venni miatta.

Fotó: Gyulai Várszínház

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.