Ugrás a tartalomra

tegnap.ma – de reméljük, holnap is lesz

Nos, ha így csinálják tovább Döme Barbara és Király Farkas, az oldal létrehozói, akkor bizonyosan lesz holnap.

A nem is olyan rég (két éve) indult kezdeményezés, divatos szóval nevezhetjük kulturális start-up-nak is, önmeghatározása szerint „irodalom és vidéke – videoenciklopédia” mára már ott tart, hogy díjat alapítottak működtetői. Ennek első díjkiosztóján jártam, ahol a változatosság kedvéért nem írói, költői érdemeikért jutalmazták a nyerteseket, hanem irodalomszervezői tevékenységükért.

Az első két díjazott Nagy Erika író, akit a Szlovákiai Magyar Írók Társasága terjesztett fel a díjra, és a felvidéki irodalom „tyúkanyója”-ként is aposztrofáltak, illetve Zsille Gábor József Attila-díjas költő, műfordító, a Magyar Írószövetség jelöltje lettek. Nagy Erikát Hodossy Gyula, Zsille Gábort pedig Filip Tamás méltatta.

A tegnap.ma nem más, ha egyszerűbben akarjuk megfogni, mint egy folyamatosan bővülő archívum, benne a magyar (korántsem csak anyaországbéli) irodalom szereplőivel, akik felolvassák műveiket, vagy éppen beszélnek munkásságukról. A Kello-béli gálán (egykori Bányász Mozi) Erős Kinga nyitóbeszédében találóan foglalta össze: „Elismerésre és főhajtásra méltó az a kezdeményezés, amit Döme Barbara és Király Farkas a tegnap.ma portállal csinál. Felismerték, hogy van egy hiátus ebben a szakmában, mégpedig az, hogy hosszú távon és szisztematikusan rögzítsék a kortárs magyar írókat, költőket, hangban, képben alkotásaikkal együtt. Az ő kitartó, sziszifuszi munkájuknak köszönhetően összeáll egy olyan archívum, nemzeti közkincs, amit nem csak mi magunk fogunk használni, hanem reménységünk szerint az utókor is.”

Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke

Mi tagadás, ezt eddig rendezetten, szisztematikusan, kereshetően összefogva eddig más nem biztosította nekünk.

Maga a gála, annak ellenére, hogy az időjárás szó szerint pocsék volt (vagyis hideg eső havazás után, a szürke novemberben), népes vendégsereget vonzott. Lehettünk vagy nyolcvanan. Belépni sem volt időm az épületbe, máris ismerősökkel találkoztam, akik odabent megszaporodtak. Ott volt Juhász Kristóf, a nagy „mesedíler”, Lőrincz P. Gabriella költő- és írónő, Lázár Balázs színész és költő, feleségével, a színész-írónő Tallián Mariann-nal, akik nem mellesleg a díjazottak műveit is felolvasták – de nem szeretnék átmenni egy múlt század eleji társasági rovat stílusába, vagyis legyen elég annyi, hogy nagyon sokan képviseltették magukat az irodalmi életből, és nívós közönség gyűlt össze. Mert, valljuk be, azért ez a rendezvény elsősorban a szakmának szólt, teljesen érthető módon.

Tallián Mariann, Nagy Erika és Hodossy Gyula a közönség soraiban

Senki nem maradt étlen, szomjan, hidegtálak várták a nagyérdeműt, bor és ásványvíz – amit nem is sok esetben lehet elmondani a mai fukar időkben. Magyarán megadták a módját a szervezők.

A két díjazottal készült portréfilmeket is megtekinthettük (mire jó egy volt mozi, ahol az előadóteremben még mindig leereszthető a vetítővászon!), ami sajátos hangulatot adott az eseménynek. Meglepő kis cinema-fíling ült ránk a laudációk és felolvasások között.

Összességében a gála olyan volt, mint maga a tegnap.ma portál: visszafogott, nem „túltolt”, de nem is hiányzott belőle semmi.

Döme Barbara és Király Farkas elárulták, hogy a tegnap.ma oldalán már jelenleg is mintegy kétszáz kisfilm érhető el, amelyeken kortárs írók, költők saját alkotásaikat adják elő, és ez az archívum folyamatosan, hetente két videóval bővül. A szerzők között számos Kossuth-, Magyarország Babérkoszorúja- és József Attila-díjas szerző megtalálható, de a fiatal, feltörekvő, tehetséges alkotók is szerephez jutnak. Az alapító főszerkesztők úgy vélik, hogy nemcsak egy fontos és egyedülálló irodalmi archívumot építenek, de kortörténetit is, hiszen az alkotásokon keresztül a jövő nemzedéke széles spektrumú képet kap majd arról, mi zajlott az adott korszakban Magyarországon. Fontos cél továbbá, hogy a fiatalokat a kisfilmeken keresztül rávezessék az irodalom, az olvasás szeretetére. Az alapítók oktatási segédanyagként is ajánlják a tegnap.ma portált. Elmondták, hogy az elmúlt két esztendőben bejárták a Kárpát-medencét Budapesttől Erdélyig, Felvidékig és Délvidékig, hogy minél több emberrel megismertessék a kortárs magyar irodalmat, ezáltal ápolhassák és életben tarthassák a magyar nyelvet.

A gálán a Török testvérek triója is fellépett

Fotók: Székelyhidi Zsolt

Nyitókép:

Az alapítók, Döme Barbara és Király Farkas között a díjazottak: Nagy Erika és Zsille Gábor 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.