Ugrás a tartalomra

Nagy Gáspár és a kicsi Kinga első kézcsókja

 A fiamékhoz, Budakeszire autózva jól láthatóan előbukkan hófehér mellszobra a parkból. Ha későn, a villanyfénynél hazafelé tartok, ismét rám köszön fénylőn, fehéren. A település díszpolgára lett, helyi intézményeket neveztek el róla.
’56-ban, a forradalom idején kilencéves kisfiú volt, mégis ő írta meg 1984-ben az Örök nyár: elmúltam 9 éves című verset, senki más nem figyelmeztetett azok közül, akik akkor felnőttek voltak.  Az Új Forrásban meg is jelent, és az embereket felrázta a félelem bénaságából. Nagy Imre megidézése nevének kezdőbetűivel – el kell őt temetNI, és a gyilkosokat néven nevezNI – detonációként hatott. Belekiáltott a költő a nagy magyar csöndbe. A bosszúállók, az éberek is csak megkésve vették észre, hisz már megjelent, így a lapot gyorsan bezúzatták, őt pedig kirúgták a Magyar Írószövetségből, és eltiltották a közléstől. 
 „Nagy Gáspár verseivel fordítani tudott a nemzet sorsán.” Így értékelte jelentőségét az ország legfontosabb vezetője is, amikor a költő ötvenhét évesen végleg eltávozott közülünk. Mintha ezt a rövidre szabott életet ő maga jóval előbb megérezte volna. 1996-ban, egyik levelében ezt írta nekem:  
„… én eddig felelőtlenül nem gondolok a nyugdíjas éveimre, míg azok nem következnek el…” 
Ez bizony jóslat volt, de nem vettük komolyan.

Az első interjút a családi házuk teraszán, Budakeszin vettem magnóra. Igen érdekelt az egykori pannonhalmi diák, a befutott költő, amint éppen kiebrudalták az Írószövetségből és a közéletből is; vajon hogyan viseli el mindezt? Persze, tudtam, egyhamar nem jelenhet meg az írás, de gondoltam, kivárom, mint a Bethlen Gábor Alapítvány létrejöttének beharangozását is, ami egy éve már a fiókomban várakozott.
Kormos István fedezte föl Nagy Gáspárt, bemutatta az Élet és Irodalomban, ettől kezdve mindenhol közölték; elhivatottságában erősítette őt, a szerény embert. Így lassan, jóval később, se szeri, se száma nem volt az elismeréseinek: Móricz-, Radnóti-, József Attila- és Kölcsey-díj, és a Balassi Bálint-emlékkardot a Kossuth-díjtól alig egy év különbséggel vehette át. De ő kiebrudaltságán sem kesergett egykor. Ezt a levelét pedig így fejezte be: „… De reméljük, lesz újság is hamarosan; jön a tavasz – s még jóra is fordulhat ez a bús magyar élet!”  Egész lényével reményt sugárzott, s ezzel nagy jót tett az újságírói hangulatunknak.
Kormos korunk ünnepelt költője volt, az ő verses meséin nőttek föl a gyermekeink, a Móra Kiadó főszerkesztőjének köteteiből olvastunk föl nekik esténként. (Vackor, „a lompos, loncsos és bozontos, piszén pisze kölyökmackó” kalandjait és Weöres Sándor zenélő  verseit.)
Talán 1991-ben történt, hogy a fejemre zuhant az előszobában egy régi dosszié, benne megsárgult kéziratokkal, Kormossal  készült,  jóval korábbi interjúmmal. 1973-ban adtam le közlésre, és most észrevettem azokat a bekezdéseket, amelyek akkor hely hiányában nem jelentek meg az Új Tükörben. Jellemző Gazsira, az ő hálás lényére, hogy amikor kötetet szerkesztett a mesteréről, még az én írásomról sem feledkezett meg. Majd átadta a megjelent kötetet nekem. Örültem, mert ritkán adatott meg akkoriban, hogy kötetben jelenjek meg.    
Ő, a kollégákkal ellentétben (Ma­gyar­országon nem volt divat az újságíró szakmában a kollegiális elismerés), figyelte és értékelte megjelenéseimet, s erre olykor utalt is biztatón. 1987. de­cember 14-i leveléből idézve: „Kedves Éva! Láttam szép és tartalmas írását az előadóművészet 'állapotáról' – hát bizony siralmas a helyzet, magam is így látom.” S még egy példa 2000-ből: „Kedves Éva! Köszönöm jó szavaidat, melyekkel illettél. A 'Nagymama' rovat valóban jó gondolat… (A harmadik unokához már előre is gratulálok!) Kingára én is szívesen gondolok, már igazi nagylány lehet, úgyhogy ismételt kézcsókom neki, anyukájának is, de legkivált a nagymamájának…” S egyben elhárítja az akkor tőle kért interjút: „Éva Drága! Talán tudunk majd beszélgetni, de ezt nem énvelem kell kezdeni, hanem mással, másokkal. Sajnos, még nagyon sok a lótás-futásom, de kora ősszel térjünk vissza rá. Addig nyilván elkészülsz néhány beszélgetéssel, s azután következhetek én a 'szívbéli' listán. Sok szeretettel köszönt: Nagy Gazsi. Ui.: S majd lesem a Magyar Nemzetben megjelent írásokat…”  

Visszatérve bátor versére, nagy visszhangot váltott ki ez a botrány, és a kirúgatása hosszan rezonált a közéletben. Őt pedig, a háromgyerekes családapát mindjárt alkalmazta titkárként a frissen létrehozott Bethlen Gábor Alapítvány, amelyet jóformán csak megtűrtek akkoriban. (Nem igazán értettük, mi bajuk vele, hisz elismerten nagyszerű erdélyi fejedelem volt. Vagy talán éppen ez volt a bűne.) S mindezt a saját bőrömön is éreztem, hisz a megalakulását beharangozó írásomat már lassan egy éve a fiókomban őriztem. 
Amikor minket, az alapítókat csapatostól elbocsátottak az Új Magyarországtól, 1995 táján, és a Pest Megyei Hírlaphoz kerültünk, Gazsi ide is benézett, hiszen  publikáltuk a verseit. Emlékszem egy folyosói sétánkra; legújabb kötetéről (Tudom, nagy nyári délután lesz. Versek 1994–1997. Kortárs Kiadó, Bp. 1998.), a címadó verséről beszélgettük. Csak néztem rá kétkedőn, hogy vigasztalni akar-e. De ő igazán remélte a változást. (Az erőt hozzá bizonyára odaföntről kapta...) Írtam a Pest Megyei Hírlapban Meguntam a metaforák között bujkálni című kötetéről is, még az 1993-as Ünnepi Könyvhéten. Milyen remek hitvallás ez a címadó vers!
Végül egy feledhetetlen találkozásunk. Budakeszin kis néptáncos óvodások párosával, sorban vártak a március 15-i fellépésre az Erkel Ferenc Művelődési Ház bejárata előtt, én nem messzire gyönyörködtem bennük. Népviseletben a sok kicsi lány, kalaposan, mellényesen a fiúk; párosával csicseregtek a tavaszi tündöklésben. Egyszer csak váratlanul megjelent Gazsi, a város akkor már jeles személyisége, meghívott díszvendégként. Tartózkodó mosolyával lépett hozzám.

 

Akkoriban és mind a mai napig nagyon büszke voltam és vagyok gyönyörű Kinga unokámra, dicsekedtem is vele fűnek-fának. (Elfogultságomat talán menti, hogy megkapó szépsége még a fotóművész kollégáknak is feltűnt.) Kaptam az alkalmon, és kedves költőmet bemutattam Kingának. Kicsikém kíváncsian megnézte, miközben Gazsi a legszigorúbb etikett szerint bemutatkozott; lehajolt a leánykához, fölemelte kis kezét, s a nevét érthetően mondva, szertartásosan kezet csókolt neki. Kinga kérdőn nézett rá, hisz ilyesmivel még eddig nem találkozott. Én mondtam neki, hogy ez a bácsi nagyon szép verseket ír, de nem gyerekeknek.
– És meséket nem írsz? – kérdezte határozottan.
– De, írok mesét is, majd elküldöm neked a nagymamával.
– El ne felejtsd! – szólt még utána Kinga kissé erélyesen.
Gazsi bólintott, és elment. Az ünnepi emelvényen várták. 
Talán véglegesen is valamely díszemelvényen foglal helyet, miután mese nélkül örökre itt hagyott minket. 
 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.