Film

Versvideókkal kísérleteznek debreceni egyetemisták

A DEIK (Debreceni Egyetem Irodalmi Kör) egy versvideó-sorozatba kezdett, amelyben fiatal szerzők adják elő írásaikat. A heti frissítéssel megjelenő összeállítás az éledező magyar videóblogszférát is színesíti.

Ha van Szegednek angyala, ő az

Szilasi László legújabb, A harmadik híd című regénye a szegedi hajléktalanok világába enged bepillantást. A szerzőt Csősz Géza fotográfus kérdezte hitről, szabadságról, kirekesztettségről, hajléktalanokról, méltóságról és alkotásról. Eszencia című videóját tekinthetik meg.

Böszörményi Zoltán: Katedrális az örök télnek

A 2014-es Könyvhétre jelent meg Böszörményi Zoltán Majorana a tér tenyerén című verseskötete. Ehhez az olvasó ajándékba kap egy DVD-t, amelyen Böszörményi Zoltán mondja el Katedrális az örök télnek című kötetének összes versét. Most ebből láthatnak egy 5 perces válogatást.

A szövegirodalomtól a sóhivatalig

Nagy Koppány Zsolttal beszélgettünk a 85. Ünnepi Könyvhéten új, Nem kell vala megvénülnöd 2.0 című regénye apropóján szövegirodalomról, szatíráról, hivatalnoklétről és arról, pornófilmnézésért vagy prózaírásért rúgnának ki valakit az állásából. Videóinterjú.

Az éjszaka a verseké, a nappal az újságírásé

Varga Melinda költővel és újságíróval beszélgettünk az Irodalmi Jelen Díj apropóján nagyvárosról, költészetről, publicisztikáról és arról, hogyan fogadták a kolozsvári kocsmákban a verseit. Videóinterjú.

Ködforgató – tíz év terméséből

Istenről, szerelemről, szenvedélyről, hazáról, Ködforgató (Irodalmi Jelen Könyvek, 2014) című kötetéről, témáiról, hangulatáról faggatta Varga Melinda a költőnőt, Stiller Krisztát a Könyvhéten.

Milyenek a mai gyerekkönyvek?

A gyerek- és ifjúsági irodalom három szerzőjével, Csapody Kingával, Kalapos Évával és Mechler Annával beszélgettünk arról, milyenek a mai gyerekkönyvek. Az Égigérő Könyvek standjánál pedig belepillanthattunk abba, hogyan kelt életre Pedró, a tűzoltóautó.

Hogyan selejtezzünk könyveket?

A 85. Ünnepi Könyvhét budapesti megnyitóján jártunk, ahol Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója a rendezvény történetéről, Spiró György Kossuth-díjas író pedig a könyvselejtezés rejtelmeiről beszélt. Videoösszefoglaló.

„Veszélyes könyvek” – Szegeden nyitották meg a 85. Ünnepi Könyvhetet

2014-ben Szeged adott otthont a 85. Ünnepi Könyvhét megnyitójának, ahol Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke és Végel László Kossuth-díjas író beszélt arról, miért veszélyesek a könyvek. A megnyitóról készült videónkat láthatják.

Irodalmi Jelen Híradó 3.

Az Irodalmi Jelen Híradójának 3. részében találkozhatnak a testverselő Viola Szandrával, a díjazott Debreczeny Györggyel, a friss kötettel jelentkező Böszörményi Zoltánnal, a botrányos verseiről ismert Stiller Krisztával és a több mint 1 millió forint értékű könyvadománnyal.

A polgárság vége? (Videoösszefoglaló)

Az Irodalmi Jelen és a Magyar PEN Club 2014. június 3-án kerekasztal-beszélgetést szervezett a Petőfi Irodalmi Múzeumban Márai Sándor Hallgatni akartam című esszéregényéről. A műről történészek és irodalmárok mondták el véleményüket a Horthy-korszakkal kapcsolatos vitás kérdéseket érintve.

Buszon utazó irodalom

A Fiatal Írók Szövetsége és a Valyo (Város és Folyó csoport) egy különleges busszal járja az országot Hortobágytól Budapestig. Céljuk, hogy a zene, az irodalom, a folyó, a bogrács, a sör és a nyár segítségével közelebb hozzák az embereket a kultúrához, a városukhoz és egymáshoz. 2014. május 26-án a turné szegedi állomásán forgattunk.

Irodalmi Jelen Híradó 2.

Az Irodalmi Jelen Híradójának második adását láthatják 2014 április végének néhány fontos irodalmi eseményéről, a Könyvfesztiválra betörő törökökről, Tarlós István kézcsókjáról, Tóth Krisztina nemzetostorozásáról, Szőcs Petra cannes-i sikeréről és Kemény Zsófi rapprodukciójáról.

Az értelmiségi szerepnek annyi

A FISZ Klub rendezvénysorozatának keretében Szegeden 2014. április 14-én Szilasi Lászlóval Hercsel Adél beszélgetett A harmadik híd című regény apropóján olvasókról, műhelytitkokról és az értelmiségi szerep kudarcáról.

Irodalmi Jelen Híradó 1.

Az Irodalmi Jelen Híradójának első adását láthatják 2014 áprilisának néhány fontos irodalmi eseményéről. Díjak, kiskecskék, karikatúrák és fiatal magyar írók, költők színesítik az összeállítást.

Oldalak