Film

Csak nézünk egymásra – Korányi Mátyás felolvassa verseit

Arcot a versnek sorozatunkban ezúttal Korányi Mátyás verseit hallgathatják meg a szerző előadásában.

A vámpírrá változott költő

Székelyhidi Zsolt Vampomorf című kötetéből olvasott fel kameránk előtt.

A debreceni rendszerváltó slambajnok: Mikos Ákos

Slam poetry bajnokságot rendeztek Debrecenben, amelynek témája a 25 éve történt rendszerváltás volt. A versenyt a szegedi Mikos Ákos nyerte, akinek produkciója az alábbi videón látható.

Versvideókkal kísérleteznek debreceni egyetemisták

A DEIK (Debreceni Egyetem Irodalmi Kör) egy versvideó-sorozatba kezdett, amelyben fiatal szerzők adják elő írásaikat. A heti frissítéssel megjelenő összeállítás az éledező magyar videóblogszférát is színesíti.

Ha van Szegednek angyala, ő az

Szilasi László legújabb, A harmadik híd című regénye a szegedi hajléktalanok világába enged bepillantást. A szerzőt Csősz Géza fotográfus kérdezte hitről, szabadságról, kirekesztettségről, hajléktalanokról, méltóságról és alkotásról. Eszencia című videóját tekinthetik meg.

Böszörményi Zoltán: Katedrális az örök télnek

A 2014-es Könyvhétre jelent meg Böszörményi Zoltán Majorana a tér tenyerén című verseskötete. Ehhez az olvasó ajándékba kap egy DVD-t, amelyen Böszörményi Zoltán mondja el Katedrális az örök télnek című kötetének összes versét. Most ebből láthatnak egy 5 perces válogatást.

A szövegirodalomtól a sóhivatalig

Nagy Koppány Zsolttal beszélgettünk a 85. Ünnepi Könyvhéten új, Nem kell vala megvénülnöd 2.0 című regénye apropóján szövegirodalomról, szatíráról, hivatalnoklétről és arról, pornófilmnézésért vagy prózaírásért rúgnának ki valakit az állásából. Videóinterjú.

Az éjszaka a verseké, a nappal az újságírásé

Varga Melinda költővel és újságíróval beszélgettünk az Irodalmi Jelen Díj apropóján nagyvárosról, költészetről, publicisztikáról és arról, hogyan fogadták a kolozsvári kocsmákban a verseit. Videóinterjú.

Ködforgató – tíz év terméséből

Istenről, szerelemről, szenvedélyről, hazáról, Ködforgató (Irodalmi Jelen Könyvek, 2014) című kötetéről, témáiról, hangulatáról faggatta Varga Melinda a költőnőt, Stiller Krisztát a Könyvhéten.

Milyenek a mai gyerekkönyvek?

A gyerek- és ifjúsági irodalom három szerzőjével, Csapody Kingával, Kalapos Évával és Mechler Annával beszélgettünk arról, milyenek a mai gyerekkönyvek. Az Égigérő Könyvek standjánál pedig belepillanthattunk abba, hogyan kelt életre Pedró, a tűzoltóautó.

Hogyan selejtezzünk könyveket?

A 85. Ünnepi Könyvhét budapesti megnyitóján jártunk, ahol Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója a rendezvény történetéről, Spiró György Kossuth-díjas író pedig a könyvselejtezés rejtelmeiről beszélt. Videoösszefoglaló.

„Veszélyes könyvek” – Szegeden nyitották meg a 85. Ünnepi Könyvhetet

2014-ben Szeged adott otthont a 85. Ünnepi Könyvhét megnyitójának, ahol Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke és Végel László Kossuth-díjas író beszélt arról, miért veszélyesek a könyvek. A megnyitóról készült videónkat láthatják.

Irodalmi Jelen Híradó 3.

Az Irodalmi Jelen Híradójának 3. részében találkozhatnak a testverselő Viola Szandrával, a díjazott Debreczeny Györggyel, a friss kötettel jelentkező Böszörményi Zoltánnal, a botrányos verseiről ismert Stiller Krisztával és a több mint 1 millió forint értékű könyvadománnyal.

A polgárság vége? (Videoösszefoglaló)

Az Irodalmi Jelen és a Magyar PEN Club 2014. június 3-án kerekasztal-beszélgetést szervezett a Petőfi Irodalmi Múzeumban Márai Sándor Hallgatni akartam című esszéregényéről. A műről történészek és irodalmárok mondták el véleményüket a Horthy-korszakkal kapcsolatos vitás kérdéseket érintve.

Buszon utazó irodalom

A Fiatal Írók Szövetsége és a Valyo (Város és Folyó csoport) egy különleges busszal járja az országot Hortobágytól Budapestig. Céljuk, hogy a zene, az irodalom, a folyó, a bogrács, a sör és a nyár segítségével közelebb hozzák az embereket a kultúrához, a városukhoz és egymáshoz. 2014. május 26-án a turné szegedi állomásán forgattunk.

Oldalak