Ugrás a tartalomra

EGY KORSZAKRÓL SZÓL


Az Árkosi Művelődési Központban május 16-án mutatták be Szőcs Géza és Farkas Wellmann Endre Amikor fordul az ezred című közös kötetét, amely nemrég jelent meg a budapesti Ulpius Ház kiadó gondozásában. A szerzőkkel Bogdán László költő beszélgetett.

 

 

 

Egy korszakról szól

 

 

 

A könyvbemutató szervezője Kopacz Attila, az Árkosi Kulturális Központ igazgatója volt.

Bogdán kiemelte, hogy bár sok anekdotikus részt tartalmaz a kötet, mégis kiváló dokumentuma a kilencvenes évek Romániájának és Szőcs Géza politikusi pályájának.

"Ez a kötet nem egyértelműen rólam szól, hanem egy korszakról. A könyv ráadásul nem is teljes: nem térképez föl senkit és semmit, inkább amolyan palimpszeszt-jelenségként érdemes vizsgálni, hiszen annyi minden tevődik egymásra szövegben, képben, motívumban és üzenetben" - jelentette ki Szőcs, aki ugyanakkor elárulta, hogy költői, publicisztikai, irodalomszervezői, kiadói és lapkiadói munkásságáról is újabb köteteket terveznek összeállítani.

A beszélgetés során kiderült, hogy Farkas Wellmann Endre még gyermekkorában olvasott először kéziratos, szamizdat Szőcs Géza-szöveget, de középiskolás korában, a Sirálybőr cipő című kötet megjelenése után vált a költő tisztelőjévé. Farkas Wellmann egyetemi diplomadolgozatát is Szőcs verseiből írta, magiszteri disszertációjában pedig Szőcs Géza közéleti-politikai karrierjével foglalkozott. A közös beszélgetések során vetődött fel az az ötlet, hogy ezek a szövegek kötetbe rendezve dokumentumértékűvé  válhatnának annak a kornak a vonatkozásában, amelyben születtek, vagy amelyről szólnak.

Bogdán László kérdésére, hogy Szőcs Géza érez-e bármilyen nosztalgiát a nyolcvankilenc előtti idők iránt, azt a meglepő választ kapta, hogy igen, hiszen a kommunizmus nyomása alatt az emberekre sokkal inkább jellemző volt a szolidaritás, az empátia és a testvériség-eszmény.

Azt is megtudtuk, hogy a kézirat először a Helikon kiadóhoz került, ahol azzal az indokkal álltak el a kiadástól, hogy a könyv műfajilag besorolhatatlan. Ezt követően pedig Böszörményi Zoltán közbenjárására és ajánlására az Ulpius Ház kiadó vállalta a munka megjelentetését.

 

 

http://www.irodalmijelen.hu/?q=node/2318
 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.