Ugrás a tartalomra

Erdélyi örökbefoglalások és örökbefogadások – Ismertetés a Transzírványok című blogkötetről (Sepsiszentgyörgy, T3 Kiadó, 2009.)

 

 

A 2009 karácsonyára megjelent, de a könyvesboltok polcaira csak 2010 első hónapjaiban kerülő Transzírványok című blogkötet az Európai Unió bármely programjánál hatékonyabban bontja le a kulturális határokat Erdély és Magyarország között. Az Erdélyi kötődésű bloggerek rendkívül megengedő alcímével a földrajzi hovatartozás kritériuma lényegtelenné válik, és az írásokból az is kiderül: fontosabb az Erdéllyel való bármiféle érzelmi viszony kialakítása.

 

 



Erdélyi örökbefoglalások

 

 

és

 

 

 

örökbefogadások

 

– Ismertetés a Transzírványok című blogkötetről
 

(Sepsiszentgyörgy, T3 Kiadó, 2009.)

 

 

 

 

Az erdélyiség, a határontúliság és az anyamagyarság fogalmait lassan szelídítik meg azok a lehetőségek, melyek a mindennapi élet részévé válva az Unió bürokratikus huzavonái mellett sokkal hatékonyabban szerveznek újjá több ezer év óta összetartozó közösségeket. Az egyik ilyen internet adta lehetőség a blog, amely a nyelv segítségével hozza közelebb a különböző tájegységen élő magyarságot egymáshoz.

 

 

Ebben a tekintetben a 2009 karácsonyára megjelent, de a könyvesboltok polcaira csak 2010 első hónapjaiban kerülő Transzírványok című blogkötet az Európai Unió bármely programjánál hatékonyabban bontja le a kulturális határokat Erdély és Magyarország között. Az Erdélyi kötődésű bloggerek rendkívül megengedő alcímével a földrajzi hovatartozás kritériuma lényegtelenné válik, és az írásokból az is kiderül: fontosabb az Erdéllyel való bármiféle érzelmi viszony kialakítása. Így kerülnek a kötetbe jelenleg Budapesti IP- és postacímen élő szerzők (Mezei Nelli, Nagyem), valamint olyan szegedi bloggerek, akik virtuálisan talán minden nap ellátogatnak székely szerverekre, de leginkább kirándulásaik alkalmával ismerkedtek meg Erdéllyel (Könyvbagoly, Szultánusz Böjátusz).  Az anyaföldről elszármazott világutazók is képviseltetik magukat (Baudolino, Szeklermen), csakúgy, mint a tősgyökeres székely bloggerek (Demeter Szilárd, Jakab-Benke Nándor). Így a kötetet szerkesztő Bakó Rozália mondhatni erdélyivé fogadott néhány fiatalt is, ezzel is bizonyítva a blog adta kulturális lehetőségeket és az erdélyi blogoló közeg nyitottságát.

 

 

Az internet megjelenésével párhuzamosan azonban sok olvasóban kialakulhatott a Guttenberg-komplexus, amely főleg a nyomtatott kultúra jövőjét féltette az elektronikus szövegektől. Ezekkel a fenntartásokkal szemben is kézzelfogható bizonyíték a blogkötet, amely csakis az interneten eddig már publikált írásokat gyűjtött egybe, melyek így eljuthatnak az internet világa felé kevésbé, de a szépirodalmi igényű szövegekre nyitottabb olvasókhoz, akik talán azt is láthatják: a nyomtatott és az elektronikus közeg között ilyen egyszerű az átjárás.

 

 

Azoknak is tartogat meglepetéseket a Transzírványok, akik a bloggerek rendszeres olvasóiként, az egologo.transindex.ro kínálatát követve naponta vagy hetente látogatják az újabb bejegyzéseket. Az egyes szerzők egybegyűjtött szövegeit ugyanis Bakó Mihály fotói vezetik át a következő bejegyzésbe, és az írások is láncszerűen kapcsolódva, egymással párbeszédet folytatva nyerhetnek új értelmet. Még az is megkockáztatható, hogy a látszólag szerteágazó tematika ellenére egy sajátos regénnyé olvasható össze kötet, akár Hamvas Béla Karneválja. A szerkesztői munkát dicséri azonban, hogy a karneváliként is felfogható kompozíció megfelelően egyensúlyoz a személyes vallomások, az Erdélyhez kötőtő, a blog műfaját érintő és az irodalmi babérokra törő írások között, melyek a bloggerek sokféle arcát mutatva változatossá, hitelessé és emberivé teszi a kötetet.

 

 

Szimpatikus vonása és szembetűnő erénye még a Transzírványoknak, hogy a szerzői álneveket csak abban az esetben oldja fel, amikor erre felhatalmazással bír. A bloggereknek így lehetősége adódik az anonimitásra, megtartva ezzel azt a sajátos identitást, melyet internetes felületén, kissé talán más személlyé is válva alakított ki magának. Aki pedig kíváncsi, hogy milyen bejegyzések tehetik még önazonossá vagy kevésbé önazonossá a szerzőt kötetbeli önmagával, az írások utáni link segítségével ellátogathatnak a virtuális lakóhelyere is – bárhol is van az.

 


Cím: Transzírványok. Erdélyi kötődésű bloggerek írásai
Kiadás helye, ideje: Sepsiszentgyörgy, T3 Kiadó, 2009.
Ajánlott fogyasztó ár: 1800 Ft, 27 lej, 6,5 euró

 

 

Boldog Zoltán

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.