Ugrás a tartalomra

Faludi Ádám: A nyúltojás

Néhány hete mást se hallani, csak azt, hogy nemsokára jön a Nyuszi, és piros tojást tojik. Már hajt a bodza, kabát sem kell napközben, elolvadt a tél. Ülsz a Vasak tetején abban a vaslemezből hajlított légvédelmi lövegülésben, amelyik nagyon hasonlít a traktor meg a vetőgép ülésére és igyekszel elrendezni ezt a Nyuszi és a piros tojás históriát.

 

 

Faludi Ádám: A nyúltojás

 
 
Húsvét a polyvás fészer és a napraforgószárból összerótt kerítés találkozásánál
(Néhány méternyire a Vasaktól, a Pincétől, a Favágítótól és a Trágyadombtól)
 
 
Néhány hete mást se hallani, csak azt, hogy nemsokára jön a Nyuszi, és piros tojást tojik. Már hajt a bodza, kabát sem kell napközben, elolvadt a tél. Ülsz a Vasak tetején abban a vaslemezből hajlított légvédelmi lövegülésben, amelyik nagyon hasonlít a traktor meg a vetőgép ülésére és igyekszel elrendezni ezt a Nyuszi és a piros tojás históriát. Mert hiszen ugyanúgy, mint a többi zavaros elképzelés a dolgok helyzetéről, ez is kusza az ellentmondásainak köszönhetően. A nyúl, az a kajlafülű, vágtázó mezőlakó tojik? Tojást? És jön ide nemsokára, hogy pirosat tojjon? Ennek utána kell nézni.
 
A Vasak tetején ülve gondolkodni és elképzelni, hogy valójában mit is szeretnének újabb próbálkozásként elhitetni veled, az egyik legjobb foglalatosság. Közlöd a Vasakkal az útirányt, de csak hozzávetőlegesen, hogy lehessen módosítani, ha a helyzet úgy kívánná, aztán megadod a felszállási engedélyt.
 
A Vasak a pince mögötti két bodzafa bokra mellett állomásoznak (azaz inkább állomásozik, de maradjunk az alapoknál, az eredeti jelentésnél), semmire nem emlékeztető alakzatban, rozsdával álcázott alkatrészekből összeépítve, afféle mágikus erővel bíró űrállomásként. Egy felrobbantott roncstelep részlete, amelyikben a robbanás elunja a dolgot az első másodperc végére és elernyed, leroskad, abbahagyja a görbítést, szaggatást, letépést, olvasztást, és hanyatt vágja magát az így létrejött véletlen oltalma alatt. Hagyjatok aludni!
 
Régi tankmaradványok, repülőgép burkolat darabok, kardántengelyek, fogaskerék, karikák, csavar, lánc, ekék tartozékai, ácskapcsok, lószerszám maradékok, kocsitengelyek, lőcs, ismeretlen részek a nemrég múlt ismeretlenből.
 
A Vasak, amikor a Világ Uraként elfoglalod a helyedet odafent abban a fémnyeregben a Mindenség és Semmiség anyagával kötnek össze, és te magad is a Mindenség és a Semmiség részeként feszítesz azokon az összeforrt használhatatlanokon ülve a világ felett. Ha van Isten, akkor feltétlenül te vagy az ott abban a nyeregben. Űrállomás? Aszteroida? Ismert Eredetű Repülő Objektum? Vasak.
 
Amikor megadod a felszállási engedélyt, a Vasak szinte észrevétlenül emelkednek fel veled a földről. A polyvás fészer végénél megbillenve kanyarodtok fel az ég irányába, aztán kicsit vissza az udvar fölé, megnézni, hogy milyen kicsi az udvar. Megnézni, hogyan lesz még kisebb, egyre kisebb, ahogyan szétterjesztett szárnyú nagy madarak módjára körözve emelkedtek, egyre emelkedtek. Addig tart az út az égbe, amíg az udvar és a ház tova nem tűnik a Mindenségben és a Semmiségben. Amíg a Vasakon suhanhatsz, mindig van remény a visszatérésre, Vasak nélkül azonban az udvar végképp elvész, te meg bolyongsz, mintha mennél, és keresed az udvart, keresed az ismeretlen pályára állt Vasak Űrállomást.
 
A polyvás fészer oldalában – közel a Vasakhoz és a két bodzához – vasrács erősíti a kerítés még megmaradt részét. Egy négyzetrácsos füzet, magyarán kockás füzet kellően felnagyított négyzetei háromszor három sorban. Sokáig kerülgeted, mígnem a döntés megszületik. Próbáld bele a fejedet, nézz be a polyvás fészerbe ezen a rácson keresztül! Némi nehézségek árán sikerül is ezt megtenned, csakhogy visszaút nincs. Hiába a kitartás, hiába a finom, becéző bánásmód, hiába átok és erőszak, a rács mindörökre a nyakadon marad. Segítsetek! Segítsetek!
 
Miután kellően körüljártad a nyúl és tojása kérdést, ideje a tettek mezejére lépni. A környéken annyi a nyúl, akár a polyva. Nyúltojás meg annak a sokszorosa. Mert hát mi más lehetne a nyúltojás, mint az a barna, aprócska pogácsa, a lótrágya kicsinyített változata, amit a nyúl mindenfelé otthagy, miután kipotyogtatta magából. Igaz, hogy barna, nem piros, nem sárga, nem kék, de a biztonság kedvéért szedsz két zsebre valót. Bemutatáshoz még talán sok is. Amikor megkérdezed, hogy ez lenne-e az a bizonyos nyúltojás, Csillag Nagyanyád nevet rajtad, és kidobatja az egész kollekciót. Nos, ez tehát nem az, amiről itt napok óta beszélnek.
 
Orrod lógatva, órákig barangolsz a tyúkudvarban a megoldáson törve a fejed, amikor nini! mi az ott a földön? Egy kékesfehér furcsaság, még soha nem láttál ilyet! Kicsit lágy ugyan, de egy tormalevélre helyezve meglehetősen jó benyomást kelt, nagyon nagy, könnyen feltételezhető róla, hogy a nyúltojás birtokába jutottál!
– Jaj, vidd innen, tyúkszar! Büdös, mint a kórság, moss kezet!
A tyúkszar kifejezés nagy erővel és sebességgel zúdul ki a konyhaajtón, meg sem áll a Faluig, ott minden udvarba bekurjant, hogy tyúkszar! és még a pálinkafőzőn is túlrobog, tyúkszar! tyúkszar! rikoltja, majd beleveti magát a Kanálisba, hogy ne érezze a saját szagát. Nagy szégyen ért, úgyhogy ettől kezdve egyáltalán nem foglalkozol a nyúltojás üggyel, ott egye meg a fene az egészet, ahol van!
 
Mindmáig ez a képlékeny állagú tyúkszar jelenik meg előtted legelőbb, amikor a húsvéti tojás felbukkanásának ideje elérkezik. Jó pecsét lett ez a kékesfehér furcsaság a marhaleveleden, átütő erejű. Lehet, hogy miatta nem kellett hazudnod sohasem. Ez egy rendkívül gazdaságtalan, de lelkileg megtérülő befektetés volt.
Ilyen maradandót szart-e egyáltalán tyúk a világtörténelemben?
A Kisdobos címlapján ekkor halt meg sztalin, az ukrán, ahogy errefelé nevezték.
 
– Húsvét van, nézzük meg, mit tojt a Nyuszi!
Erre ébredsz, de a véleményedet nem közlöd, úgy teszel, mintha most hallanál először a nyúltojást tojó nyúlról. A polyvás fészer oldalában, lent, ahol a tyúkok szökdösnek be az illegális tojáslerakás borzongató kényszerétől hajtva így tavaszelőn, ott lent egy szalmából rakott takaros kis fészekben tényleg ott vannak a szalonnafénnyel bevont tojások! Piros, kék és sárga tojások! Meg cukortojások is! Körben ebben a szalmafészekben, a polyvás fészer és a napraforgószárból összerótt kerítés találkozásánál. Mögötted Repülő Nagyapád, és Csillag Nagyanyád áll, de teljesen megfeledkezel róluk. Ezt nevezik úgy, hogy az első Húsvét, amelyiken már te is ott voltál.
 
Bezzeg ez a húsvét van, nézzük meg, mit tojt a Nyuszi ! mondat nem robog el a Falu felé, hogy bekiabáljon minden udvarba! Pedig erre azért egy kicsit büszke lennél. Olyan nyulad van itt valahol a közelben, amelyik piros tojást tojik, meg cukrot! Hogyan képes rá, ki tudja?
 
Kapcsolódó:

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.