Ugrás a tartalomra

Törőcsik Mari Életmű-díjat kapott a TIFF-en

HELYSZÍNI


Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált (TIFF) Kolozsvárott, amely idén is nagyon népszerű volt. Románia és a régió legrangosabb filmes rendezvényén számos külföldi nagyság is részt vett.

 

 

 


Törőcsik Mari Életmű-díjat kapott a TIFF-en

 

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak köszönhetően a Kincses Város minden év júniusában kisebbfajta Hollywooddá változik, ahová a szakma elismert képviselői látogatnak el. Akárcsak tavaly, idén is több helyszínen – mozikban, a Francia Kulturális Központban és a Diákművelődési Házban – zajlottak a filmvetítések, kerekasztal-beszélgetések, kiállítások és rendhagyó koncertek.
Tavalyhoz képest sikeresebb évet tudhat maga mögött a filmes rendezvény, hiszen tíz százalékkal nőtt a mozgóképre kíváncsiak száma, a négyszáz filmet több mint hatvanhétezren tekintették meg. Háromszáz szakember vett részt a vetítéseken és az ehhez kapcsolódó szakmai és szórakoztató programok megszervezésében, közel másfélezer hazai és külföldi meghívott, köztük több száz külföldi filmes tisztelte meg a rendezvényt. Az idei TIFF Stanley Kubrick emléke előtt tisztelgett, a világhírű rendező életművébe nyerhettek alapos betekintést az érdeklődők.
A filmszemle Tudor Giurgiu Emberekről és csigákról (Despre oameni şi melci) című alkotásával nyílt meg, a fesztiválzáró produkció pedig Ken Scott Starbuckja volt.
Kuriózumnak számító alkotásokat is láthatott a közönség, többek között a Dreileben című filmet, amely Christian Petzold, Dominik Graf és Christoph Hochhäusler egy-egy alkotásából állt össze, valamint a  Noseland-et, Alexei Igudesman és Sebastian Leitner rendezésében, amelyet első ízben vittek nagyközönség elé.
A magyar filmnap programján Fliegauf Benedek Csak a szél, Elek Judit Visszatérés és a Magyarország 2011 című szkeccsfilm szerepelt. A TIFF-életműdíjjal kitüntetett Törőcsik Mari tiszteletére Makk Károly Szerelem című filmjét is levetítették.
A román filmnapokon többek között a Tízes a FILMre (10 pentru FILM) – a „tízes”a román oktatásban a legnagyobb jegy, vagyis „ötös” – projektet valósították meg, amelynek során a romániai színházak kiemelkedő tehetségei nemzetközi hírnévnek örvendő filmesekkel beszélgethettek és kérhettek tanácsokat a filmszínészi pálya lehetőségeiről. A projekt pályakezdő színészek számára is nyitott volt, így részt vehetett benne Pethő Anikó, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésznője, Cristian Grosu, a kolozsvári román színház művésze és Török Olga, a Temesvári Német Színház színművésznője.
A rendezvényen egyébként fölmerült egy román-magyar filmalap létrehozásának ötlete is, Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója javasolta. Szerinte a román és a magyar kormánynak közös alapot kellene létrehoznia és így támogatnia a filmművészeti alkotásokat.
A díjkiosztó gálára június 9-én került sor. A fődíjnak, a Transilvania Trófeának és a legjobb forgatókönyvért járó elismerésnek idén a norvégek örvendhettek, a Joachim Trier rendezte Oslo, augusztus 31. (Oslo, August 31st) című alkotásért. A közönségdíjat az orosz Szergej Loban Chapiteau Show című filmje kapta, amely egyébként az öttagú zsűri különdíját is elnyerte. TIFF életmű-díjban Törőcsik Mari, Geraldine Chaplin, Claude Lelouch, valamint Ion Caramitru részesült. A Romániában is népszerű magyar színésznő szerint ez volt élete egyik legszebb napja. Charlie Chaplin lánya, Geraldine pedig beszámolt arról, hogy nagynénje román volt, és nem lévén gyereke, nagyon szerette őt és testvéreit. Ezért kellemes érzéseket társít Romániához, a fesztivál hangulata pedig szintén magával ragadta.
Az idei TIFF-gála egyik meglepetése a Kiválóság-díj átadása volt, amelyről nyertesei is csak a gálán értesültek.  Az elismerésben Iosif Demian operatőr és Helmut Stürmer díszlettervező részesült.
A fesztivál ideje alatt felavatták a TIFF-Házat, amely nemcsak a rendezvényen szolgált a filmesek, újságírók találkozóhelyeként, hanem tartósan a művészek, a mozi iránt érdeklődők törzshelyének, szakmai műhelyének szánják.
Június 13-17 között zajlik a TIFF nagyszebeni része, amely szintén izgalmas premiereket, különlegességeket kínál közönségének. A nyitófilmre, a Wolfram Paulus rendezte Blutsbrüder teilen alles/Fraţii de cruce (A vértestvérek) című román-osztrák koprodukcióra több mint ezerötszázan voltak kíváncsiak.
A bukaresti TIFF vetítések és az e köré csoportosuló kulturális programok június 15-21 között várják az érdeklődőket.
 

Idei TIFF díjak:

Transilvania Trófea – a legjobb film: Oslo, August 31st / Oslo, augusztus 31.
A legjobb rendezés: Maja Miloš (Clip)
A zsűri különdíja: Chapiteau Show
A legjobb forgatókönyv: Joachim Trier, Eskill Vogt (Oslo, augusztus 31.)
A legjobb operatőr: Bárbara Álvarez (De jueves a domingo)
A legjobb színészi alakítás: Kim Kold (Teddy Bear)
FIPRESCI-díj (filmkritikus-szövetség): Paddy Considine: Tyrannosaur
Közönségdíj: Chapiteau Show.
Életműdíj: Törőcsik Mari, Geraldine Chaplin, Claude Lelouch, Ion Caramitru
Kiválóság-díj:  Iosif Demian operatőr és Helmut Stürmer díszlettervező
A legjobb román nagyjátékfilm: Radu Jude: Toată lumea din familia noastră
A legjobb román kisjátékfilm: Nicolae Constantin Tănase: Blu
A legjobb román debütfilm: Bogdan Ilie-Micu: Un gând, un vis, Doyle... şi-un pix
A legjobb horror/fantasy kisjátékfilm: Pedro Pires: Hope
A legjobb helyi alkotás: Visky Ábel: Családi film.
                                       

 

Varga Melinda

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.