Ugrás a tartalomra

FÉLtámadás – A FÉLonline leleplezése a Rohamban

Március 20-án összművészeti esttel mutatta be megújult honlapját a FÉLonline.hu. A fiatal bölcsészek által szerkesztett portál buliján hallgathattunk felolvasásokat, zenét és a lap munkatársainak véleményét a kritikáról. Képes beszámoló a helyszínről.

 

 

 

FÉLtámadás

- A FÉLonline leleplezése

a Rohamban

 

Kissé kései kezdéssel, de elindult az este: Kovács Csilla és Tóth Júlia Éva Glasznoszty című kiállításának megnyitójával, melyen Sörös Erzsébet Borbála mondott beszédet.

Ezt követően került sor az összejövetel legütősebb részére: meghallgathattuk a Kiültetés (http://kiultetes.felonline.hu/) antológia szerzőinek verseit, illetve a hozzájuk csatlakozó Körtesi Márton műveit. Elsőként Katona Ágota, a felonline.hu szerkesztője meglehetősen komor művei hangzottak el, melyeket Balázs Zoltán alanyi versei követtek. Mihály Rékától egészen különleges költői képeket hallhattunk – mint például a beszédes „öblítőszagú napok”. B. Horváth László falusi életképeket felvillantó versei után a vagabund Körtesi Márton alkalmi költeményei és kocsmaversei kerültek sorra – méltán nagy sikert aratva. Minden felolvasó rutinosan mozgott a színpadon, nem volt idegen tőlük ez a közeg, látszott, hogy nem először állnak közönség elé.

Katona Ágota

Balázs Zoltán 

B. Horváth László 

Körtesi Márton

A szünetben Himmer Gellért gitárjátékkal kísért dalait hallgathattuk, aki a számválasztásba a közönséget is bevonta („Vidámat vagy szomorút?”). Ezután visszatért a színpadra a lap lelke és főszerkesztője, a házigazda Braun Barna, aki vidám felszabadultsággal vezette az egész estet, és a szünetekben bőszen árulta a „Kulttombolát”.

Himmel Gellért

Braun Barna

A főszerkesztő néhány szóval bemutatta a lapot a közönség azon kicsiny szeletének, akik korábban még nem ismerték. (Felteszem, a tudósító volt az egyetlen ilyen személy.) A FÉLonline papírfolyóiratként indult 2007-ben Székesfehérváron, a főszerkesztő szavaival egy „önjelölt művészkör produktumaként”. Ebből nőtt ki a felonline.hu, ahogy idővel az alkotók, szerkesztők Budapestre jöttek tanulni. Főként bölcsészek a portál szerzői, de akad köztük corvinusos diák is. A felonline.hu 2009-től elérhető az interneten, 2011-től működik portálként, de 2012-ben feltörték az oldalt, így semmivé lett minden addigi munkájuk. Ám a főszerkesztő optimista szemszögből is interpretálta az adatvesztést: ez lehetőséget adott arra, hogy teljes mértékben megújítsák az oldalt. Hlatki Dorottyával folytatódott a fátyol fellebbentése, ő készítette az oldal designját. Dorottya kifejtette, hogy egyedi és a nagyközönséget megszólító arculatot terveztek létrehozni.

Hlatki Dorottya

Végül sor került a kritikusok beszélgetésére, melyben Braun Barna mellett a színpadon Stummer Krisztián, Nagy Kátya, Katona Ágota, Hodászi Ádám és Fenyvesi Fruzsina vettek részt – egytől egyig a felonline.hu szerkesztői. Szó esett az internetes kritika sajátosságairól, nehézségeiről, stílusról és egyediségről. Hodászi Ádám színikritikus tűnt ki leginkább a mezőnyből felkészültségével.

Zárásképp a Másik szoba lemezbemutató koncertje következett, és a buli kifulladásig. A fiatal, lelkes társaság tevékenysége igazán üdvözlendő, szépirodalmi tekintetben mindenképpen jelentős szerzőket vonultatnak fel. Talán a szervezésben lenne még mit tanulniuk. Hogy ne legyen máskor az estjük az alábbi képen hirdetetthez hasonló.

 

 

Jolsvai Júlia

Fotók: Rostás Bianka

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.