Ugrás a tartalomra

Olvastam... – Kemény Lili/Halmai Tamás – Jelentés a türannosznak

Olyan költő beszél itt, akinek mintegy anyanyelve a költészet. S olyan tüneményes versben, hogy óva hajolunk fölé: szinte attól tartunk, közeledtünkre megriad, s elrebben.

HALMAI TAMÁS

Az egyes számú tiltott zóna

Kemény Lili: Jelentés a türannosznak

A költészet hivatása, hogy emlékeztesse a szavakat az eredetre. Kevés mű van ennek tudatában. Kemény Lili verse e körből való:

Jelentés a türannosznak

Arcadiában, a galantéria
és kecsesség idilli földjén
fölállítottuk az első
traktorgyárat.

Atlantiszban, a bölcsesség
és a mágia ősi városában
beindítottuk az első
szappanoperát.

Betlehemből, az egyes számú
tiltott zónából folyton szökést
kísérelnek meg a… csak tudnánk,
hogy kicsodák!

 

Olyan költő beszél itt, akinek mintegy anyanyelve a költészet. S olyan tüneményes versben, hogy óva hajolunk fölé: szinte attól tartunk, közeledtünkre megriad, s elrebben. Pedig – rímek és más verstani kötelmek nélkül is – tartós kompozíciónak tetszik: a hármas tagolás már a szövegképnek archaikusan egyensúlyos szimbolikát kölcsönöz.

A vallásos-mítoszias jelenetezés a zsarnoki értékfosztás fokozatait vetíti elénk; mégpedig a test–szellem–lélek hármassága jegyében. Az elidegenítő tárgyiasodás-gépiesedés az első fázis („traktorgyár”); a teremtő szellem megcsúfolása a második („szappanopera”). A rombolás művét bevégző, harmadik stádium a lélek kiüresítése lehetne – ám éppen ennek szegül ellen a jelentéstevők által föl nem ismert (mert meg nem érthetett), lázadó szervezkedés.

Az 1–2–3. versszak, úgy látni, inkább időrend mentén, mintsem rangsor szerint szerveződik. S ezzel összefüggésben állapítható meg az is, hogy Arcadia, Atlantisz és Betlehem egy sorba fűzésével a vers a keresztény hit bölcsejét éppenséggel nem a legendák kétes ködébe vonja. Ellenkezőleg! E szerkesztés a mítoszi aranykor mindahány narratíváját rehabilitálja – a hit erejével, amellyel szemben a tiszta ész („csak tudnánk”) bejelenti tehetetlenségét.

Azt is érdemes végül észrevennünk, hogy az „egyes számú / tiltott zóna” formulája éteri önreflexióként, rejtett ars poeticaként is olvasható. Nemcsak a versre, de a költészetre magára is vonatkoztatva. Bizonyosság és meghatározhatatlanság feszültségéből csakis így születhet… Csak tudnánk, micsoda.

*

Kemény Lili a legfiatalabb költőnemzedék tagja. 1993-ban született; debütáló kötete, a Madaram 2007 és 2011 [!] között írott verseket tartalmaz. A mesék és mítoszok és álmok és szerelmek világában finom eréllyel kalauzoló könyvecske 2011-ben jelent meg a Magvető Könyvkiadónál. Érdemes a csodájára járni.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.