Ugrás a tartalomra

Bodor Pál - 80

Ma nyolcvan éves Bodor Pál, Bodor Pali bácsi.
Isten éltesse!
A haza járó heti Utunkból nem emlékszem rá. Talán azért, mert ott több Bodor is dolgozott. Korabeli könyveire, regényeire, versesköteteire sem, nyilván annak köszönhetően, hogy a magyar reprezentáció az erdélyi irodalmat elintézte Sütő Andrással, annyi elég volt.
Hanem Diurnus dolgában már ott vagyok. Diurnus (és egyebek) miatt cseréltük le a Nemzetre az aktuális napilapot. Amikor úgy alakult, hogy távol a postaládától, a Nemzetet akkor se hagytuk ki. Ha másként nem, az újságosbódé mellett állva olvastuk el, raktuk vissza a standra. Sokat ugyan nem tudtunk (mi, vidékiek) a szerzőről, de a suttogó propaganda, a fű alatti hírek tudni vélték, hogy erdélyi emigráns író, veszélyben lévő erdélyi emigráns, annak köszönhető az álnév, hogy ne sodorja veszélybe az Erdélyben rekedt családot, ez a Ceauşescu-éra vad, utolsó évtizede, bármikor bármi elképzelhető volt, ami nem, az is. Volt meghökkenés, amikor átnyergelt a Népszabadságra. Igaz, a Nemzet hangja súlyosan változott, de a Népszabadság a kilencvenes évek elején nem számított népet felszabadító trendnek, hordozta magával a fejléc mondatát: "Világ proletárjai egyesüljetek!".

Később a rádió Diurnusai vasárnap reggel. Csendes, nyugodt, kicsit éneklő, kicsit túlhangsúlyozott tárcák Erdélyről, a világról, a fenntartásokról, arról, hogy nem kellene mindent első szemre elhinnünk. Pedig abban a forradalmi lázban el akartunk hinni mindent, de mindent.
Némi pauza után 1989 decembere. Bodor Pál kellemetlen kézikönyve Romániáról. Ugyanebben az időben  egybemosódnak az időpontok  emlékezetes Ablak, Bodor azt mondja, azzal, hogy Ceauşescunak és Elenának annyi, csak egy félidő ért véget, a meccsnek nincs vége. Így történt. Kétségtelen. Senki nem fújta le a meccset, azóta is tart, időnként más színezet, hangsúlyozás, változó fegyverzet jellemzi.
Eztán az élet bonyolultabb, cifrább, áttekinthetetlenebb. Itthon is, Erdélyben is, a néhai Varsó Szerződés valamennyi országában. Az ember igyekezett magára figyelni, a családra koncentrálni, ügyelve, be ne nyelje valami politikai, irodalmi, vallási szekta.
Bodor Pál eztán az IJ prózapályázatának zsűrielnökeként bukkan fel, ismerősöm nyeri a pályázatot, a győztest három hónapra Pestre hozza a Méray-ösztöndíjjal.
Végül a NOLBLOG az elmúlt években. Napi NOLBLOG. Napi olvasmány. Aztán megbántódott, elhagyta a NOLBLOGot. Ha engem kérdez, azt mondom, maradjon, írja tovább. Hülye, gonosz mindenütt terem, ha az ember rájuk figyel, eszébe nem jut a géphez ülni, hiszen azt keresi a fogalmazódó mondatban, honnan támadható éppen.

Most pedig nyolcvan éves. Minden fontos dolgot látott, végigélt. Csak azt remélhetjük, reggelente jó erőben, lendülettel, jókedvvel géphez ül, és írja a nyolcvan évet. Összefoglalja, hogy meglegyen. Mert más nem írhatja meg helyette.
Isten éltesse Bodor Pált!

Kapcsolódó:

Interjú a nyolcvan éves Bodor Pállal

Bodor Pál Budapesten született, 1930. július 28-án.

Főbb művei:
Kék folt (1981)
Svájci villa (1985)
Haldoklás anyanyelven (1987)
Az olvasás ihlete (1988)
Hazába kiáltott szó (1989)
Hogyan kell kastélyt építeni? (1989)
A hisztéria szükségállapota (1990)
Erdélyi portrék (1991)
Apám könyve (1994)

 

 

Díjai:

Írószövetség Költészeti díja (1969)

Déry Tibor-díj (1988)
Opus-díj (1989)
Fehér Rózsa-díj (1993)
Szabó Zoltán-emlékdíj (1994)
Demény Pál Emlékérem (1994)
Aranytoll (1996)
Kisebbségekért Díj (1996)
Romániában az Írószövetség költészeti díja (1969) és prózai díja (1981)

Szabad Sajtó Életmű díja (2003)

 

Kitüntetései:

A Magyar Népköztársaság Csillagrendje (1989)
A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (1998)
A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (2002)

Kapcsolódó:

Teljes élet - beszélgetés Bodor Pállal

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.