Ugrás a tartalomra

Nézőtér – 2013. december

A Kárpát-medencei színházak, zenés társulatok, alternatív művészeti csoportok decemberi előadásaiból, prömierjeiből, fontosabb rendezvényeiből válogattunk a teljesség igénye nélkül. Összeállításunkban a szinház.hu portál, az MTI és az intézmények szerkesztőségünknek eljutatott sajtóanyagai voltak segítségünkre.

 

 

Ünnepi előadással tisztelgett a 140 éve született Kacsóh Pongrác előtta Kolozsvári Magyar Opera december 15-én.Dehel Gábor rendezésében mutatták be a János vitéz című daljátékot, Kukorica Jancsit Szabó Péter, Iluskát Kerekes Mária alakította, Kulcsár Szabolcs vezényelt, a díszlet- és jelmeztervező Witlinger Margit.

Kacsóh Pongrác Budapesten született, majd családja Kolozsvárra költözött, tanulmányait is itt végezte. A református líceum diákja volt, ezzel párhuzamosan pedig zongorát és fuvolát tanult a konzervatóriumban, Farkas Ödön igazgató irányításával. A Ferenc József Tudományegyetemen szerzett matematika–fizika szakos tanári oklevelet, itt védte meg doktori értekezését is. Az egyetem elvégzése után visszaköltözött Budapestre, ahol matematikát tanított. Első zenés művét, a Csipkerózsikát egy iskolai színielőadásra írta – ennek kapcsán figyelt fel rá Bakányi Károly és Huszka Jenő, akik felkérték a János vitéz megkomponálására.

A Petőfi Sándor elbeszélő költeménye alapján született művet 1904-ben mutatták be, óriási sikerrel: közel hétszáz alkalommal játszották a bemutató helyszínén, a Király Színházban, Kacsóh Pongrác számára pedig országos hírnevet hozott. Egy évvel később Kolozsváron is műsorra tűzték a daljátékot.

           

Míg a Budapesti Operettszínház falai között egy legenda, az Elfújta a szél musicalváltozata éledt újra december 13-án, a Szépség és a Szörnyeteg csapata pedig Svájcban turnézott, addig az operett-tagozat Izraelbe látogatott. Az Operettszínház első ízben mutatta be a Csárdáskirálynőt a Tel-avivi Operaházban, a december 12-i premieren 1600 néző tapsolt hosszú percekig a társulatnak. Ugyanitt, az előadás előtt nyitották meg a Robert Capa életét és munkásságát bemutató kiállítást.

 

Új összetételében először állt közönség elé a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház december 13-án. A Verslábak című előadásuk „táncköltemény magyar költők műveire”. A több műfajt ötvöző, újszerű, izgalmas bemutató koreográfus-rendezője Vári Bertalan.

 

December 17-én és 19-én Nagyváradon vendégszerepelt a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata Mikó Csaba Boldogságia című darabjával, amelyet  kifejezetten a társulat és Csiki Zsolt rendező felkérésére írt a szerző.

 

December 17-én  a Kassai Thália Színház bemutatta  Horváth Péter Csaó Bambínó című drámáját, az előadás rendezője  Léner András.  A rendhagyó darabban – amely meghatározása szerint zenés családi revü – egyszerre zajlanak az ötvenes évek tragikus eseményei, a magyar átlagcsalád banális történései és a gyermeki lét mindennapos drámái, közben pedig felcsendülnek a korszak legnagyobb külföldi és hazai slágerei: A pancsoló kislány, Reszket a hold a tó vizén, Bongó cha-cha-cha, Marina, Járom az utam, Melodie d’amour, Megáll az idő.

 

Két új előadás bemutatójára készülnek a Budapesti Magyar Színházban.

December 21-én Tasnádi István Közellenség című darabját mutatják be Vidovszky György rendezésében. A dráma, amely Kohlhaas Mihály történetét meséli el lovai szemszögéből, 14 éves kortól ajánlott ifjúsági előadás. Kohlhaas Mihályt a darabban vendégként Horváth Lajos Ottó játssza.A nagyszínpadon bemutatott előadáshoz Sokszemközt címmel színházpedagógiai program is kapcsolódik. A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont diákjai a próbákon találkoznak az alkotókkal, véleményeik, ötleteik beépülhetnek az előadásba.

December 22-én Federico García Lorca Vérnász című színpadi műve kerül bemutatásra. Horgas Ádám rendező-koreográfus a mozgás- és táncszínház felől közelíti meg a drámát, amelyet a Sinkovits Imre Színpadon láthat a közönség.  Az előadás zenéjét Ács Dominika szerezte.

 

A bor melankóliája címmel ad estet december 20-án az Átriumban a Kistehén zenekar. Az előadáson nemcsak keserédes dalok, de személyes hangvételű versek is elhangzanak, és a Sziegl Pincészet nemes boraiból kínálnak kóstolót. Kollár-Klemencz László, a zenekar frontembere szerint: A bor melankóliája – számos asszociációt ébreszt. Elsőként Hamvas Béla alapműve, A bor filozófiája juthat eszünkbe... ilyenkor télen, amikor szép lassan elcsendesedik minden, és haladunk az ünnepek felé – ami egy nagyon szép folyamat –, a megnyugváshoz, a befelé forduláshoz hozzátartozik a bor. Az est során megidézzük A bor filozófiáját, de a bor melankóliájáról való beszédet rábízzuk a vendégekre – az írókra, a költőkre.”

 

Advent első hétvégéjén nyílt meg a Deák tér melletti Városháza parkban az Advent Budapesten kulturális fesztivál, amely december 24-éig várja az érdeklődőket.  A családi rendezvény a karácsonyi vásár mellett újdonságként mindennap kulturális programokat is kínál a fűtött Sátor Színházban, a Szabad Tér Színház szervezésében.

 

Új bemutatóra készül az Újvidéki Színház, december 20-án este hét órától látható előadásukban Gerhart Hauptmann  A patkányok című darabja, amelynek rendezője Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Nemzeti Színház korábbi igazgatója.

 

December 21-én, szombat este 7 órától játssza a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház  Dézsi Szilárd rendezésében Carlo Goldoni Mirandolina című komédiáját. 

 
December 22-én a Budapesti Radnóti Színház bemutatja Ibsen Hedda Gabler című drámáját, Valló Péter rendezésében.

Ugyancsak december 22-én, vasárnap délelőtt 11 órától látható a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyszínpadán az elsősorban gyerekeknek szóló, de az egész családnak tartalmas kikapcsolódást kínáló Óz, a nagy varázsló  című musical, amelyet Puskás Zoltán rendezett.

 

Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából kerül sor december 22-én a  Kolozsvári Állami Magyar Színház A teljesség felé című felolvasó-előadására, amelyet Tompa Gábor rendez.

A száz éve született költő Hamvas Bélának dedikálta 1945-ben írott, A teljesség felé című kötetét: „Hamvas Bélának, mesteremnek köszönöm, hogy megírhattam ezt a könyvet: ő teremtett bennem harmóniát.” A teljesség felé Weöres létértelmezésének, létélményének prózában megírt összefoglalása.

 

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata december 23-án játssza Terék Anna Vajdasági lakodalom című drámáját, amelyet Táborosi Margaréta vitt színre.

December 28-án Brestyánszki Boros RozáliaVörös című drámáját játsszák a Budapesti Katona József Színházban, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatával közös előadáson.

A két társulat egyedülálló vállalkozása számos szemtanú vagy leszármazott vallomásán alapul, ezáltal kíván hiteles, ám hihetetlen képet alkotni a délvidéki magyarság második világháborús kálváriájáról, amelyről szinte megfeledkeztünk, mert az emberek néma rettegése még évtizedekkel a szörnyű tragédia után is tartott. Ugyanis a terror keze messzire nyúlt. Egészen a közelmúltig.

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.