Ugrás a tartalomra

Karácsonyi, szilveszteri Nézőtér – 2013.

Ünnepi összeállításunkban a Kárpát-medence színházainak és zenés társulatainek karácsonyi, illetve újévi kínálatából vállogattunk az MTI, szinhaz.hu, port.hu portál, valamint az intézmények sajtóközleményei alapján.

 

 

 

 

Karácsonyi, szilveszteri Nézőtér

 

 

Karácsonyi misztériumjátékot adott elő a Budapesti Térszínház társulata vasárnap délután az óbudai Fő téren lévő Zichy-kastélyban. Bucz Hunor igazgató elmondta: a karácsonyi misztériumjátékot az 1970-es években rendezték meg először, 1987-től pedig – amióta Óbudán működik a társulat – minden évben megtartják. Belépődíj nincs, a nézők elemózsiás batyut visznek magukkal, amelynek tartalmát az előadás végén közösen fogyasztják el egy nagy szeretetvacsorán.

A Kolozsvári Magyar Opera december 24-én délután CsajkovszkijA diótörő című balettjét mutatta be. A Peter Wright librettója alapján készült előadáson Horváth József karnagy vezényelt, a rendező-koreográfus Adrian Mureşan.A színrevitelben az intézmény művészei mellett közreműködtek az Octavian Stroia Balettiskola diákjai. Gyerekeknek ingyenes volt a belépés.

December 31-én és január 5-én este hat órától a társulat Kolozsvári Broadway című szilveszteri premierjét tekintheti meg a Kincses Város közönsége. Vezényel Kulcsár Szabolcs, az előadás rendezője Gombár Annamária.

Hagyományos karácsonyi táncházra kerül sor december 27-én, pénteken a Sepsiszentgyörgyi Míves Házban. A táncház ünnepi meghívottja az Üsztürü zenekar. A házigazdák Both József és Both Zsuzsa, a talpalávalót a Heveder Banda és a Folker biztosítja még.

A Budapesti Örkény Színházban december 31-én délután három órától Czigány Zoltán Csoda és Kósza című gyerek- és ifjúsági előadása látható. A darabot Mácsai Pál vitte színre. A mese két ló, a csacska Kósza és a megfontoltabb Csoda figurájában az örök párost teremti újra, amelyet a mostani szülők számára Lolka és Bolka, a nagyszülőknek pedig Stan és Pan jelentett. 

Este hét órától Tasnádi IstvánFinito című verses komédiáját nézheti meg a felnőtt közönség szintén Mácsai Pál rendezésében.

A Kézdivásárhelyi Városi Színház december 31-én, 18 órától Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátékával búcsúztatja az óévet. Az előadás rendezője Dávid Péter. „A kalandok, tréfák és bukfencek mögött – a magyar vándorkomédiások életének egy nyomorúságos és káprázatos fejezete; az a kor, melyet meghatottan úgy emlegetünk: a magyar színészet hőskora.”

A Budapesti Operettszínház december 31-én délután három és este hét órától tűzi színpadra Gerard Presgurvic Elfújta a szél címűművét, amelynek ősbemutatója 2003. szeptember 30-án volt a párizsi Palais des Sports-ban. A társulat a híres irodalmi művek adaptációinak sorát kívánja folytatni ezzel a bemutatóval.

Az Operettszínház január elsején este fél kilenctől újévi operettgálával is kedveskedik a zenekedvelő közönségnek. Műsoron a legnagyobb operettslágerek, musicallel, operával, slágerekkel fűszerezve. Részletek hangzanak el következő darabokból: Csárdáskirálynő, A denevér, A víg özvegy, A mosoly országa, Mágnás Miska, Lili bárónő, Marica grófnő, Cigányszerelem, Parasztbecsület, Gianni Schicchi, Chicago, West Side Story, Mozart!

A Debreceni Csokonai Színház december 31-én 15 órától a Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regénye alapján készült musicalt adja elő Várhalmi Ilona rendezésében.

Az előadást először 1991. április 19-én mutatták be a teátrum százhuszonöt éves fennállásának alkalmából. A produkció külön érdekessége, hogy – akárcsak az ősbemutatón – most is Dánielfy Zsolt játssza a tudomány világába menekülő, jóságos Valkay tanár urat, ő énekli a musical leghíresebb, az Élet szép, az élet minden… című dalát.

A Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház december 31-én este hat órától a I. L. Caragiale Elveszett levél című művéből készült bemutatóelőadással várja nézőit, rendezője Zakariás Zalán. A 2014-es választási év küszöbén aktuális darab ez a klasszikus vígjáték, amely 1884-es bemutatója óta számos rendező és színház hírnevét öregbítette szerte a világon.

A Budapesti Vígszínház Eszenyi Enikő rendezésében december 31-én este hat és kilenc órai kezdettel tűzi műsorra a Popfesztivál 40 című előadást, amely Déry Tibor kisregényének, Pós Sándor adaptációjának és korabeli dokumentumoknak a felhasználásával készült. Az esten felcsendülnek Presser Gábor és Adamis Anna dalai, és archív felvételek idézik fel a Vígszínház negyven évvel ezelőtti, Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című, legendás produkcióját.

Ugyanitt január 1-jén délelőtt 11-től Dés László – Geszti Péter – Békés Pál A dzsungel könyvecímű, kétrészes zenés játékát nézhetik meg a gyerekek Hegedűs D. Géza rendezésében.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata december 31-én este hét órától Székely Csaba Hogyne, drágám! című darabját mutatja be. Az első erdélyi zenés tragikomédia romantikus történet a kisvárosi értelmiségi és művészéletről sok humorral, félreértéssel és egy csipetnyi társadalomkritikával. Sebestyén Aba – a Bányavirág és a Bányavakság után – immár harmadszor alkalmazza színpadra a szerző színházi művét. 

Az Egri Gárdonyi Géza Színház december 31-én Eisemann Mihály – Nóti Károly – Zágon István Hyppolyt, a lakáj című, háromfelvonásos zenés vígjátékával búcsúztatja az évet. Az 1931-ben készült Hippolyt, a lakáj volt az első magyar hangosfilm Kabos Gyulával és Csortos Gyulával a főszerepben, és azóta is az egyik legnépszerűbb magyar film. Zágon István színdarabját és Nóti Károly forgatókönyvét Vajda Anikó és Vajda Katalin alkalmazta zenés színpadra, az előadást Blaskó Balázs rendezte.

A Szegedi Nemzeti Színház december 31-én délután öt, illetve este nyolc órától szilveszteri gálaműsorral várja közönségét. Népszerű részletek hangzanak el a Csárdáskirálynő, a Bál a Savoyban, a Marica grófnő, a Víg özvegy, a Leányvásár, a Cigányszerelem, a Cigánybáró, a Gül baba, valamint a Mágnás Miska című operettekből.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata december 31-én este hat órától Somogyi Gyula–Zágon István–Eisemann Mihály  Fekete Péter című operettjét adja elő Bessenyei István társulatigazgató rendezésében. A közismert betétdalokat – Szerelemhez nem kell szépség, Lesz maga juszt is az enyém, Holdvilágos éjszakán – megszólaltató mű reflektál a 21. századi ember problémaira is.

A Székesfehérvári Vörösmarty Színház Bor, mámor, szerelem című operettműsorával búcsúztatja az óévet december 31-én délután öt órától. Az előadásban közismert operettslágerek hallhatók Mahó Andrea, Váradi Eszter Sára, Závodszky Noémi, Buch Tibor, Keller János, Juhász Illés, Tűzkő Sándor, Réti Anikó, Horváth Elemér, Horváth Péter, Cserta Balázs közreműködésével.

A olasz szerzőpáros, Giulio Scarnacci és Renzo Tarabusi Kaviár és lencse című vígjátékát mutatja be a Nagyváradi Szigligeti Ede Társulat december 31-én, kedden 21 órától. Azelőadást Lendvai Zoltánrendezte,Horváth Károly írt hozzá zenét. Bár a darabot már sok színházban bemutatták, ezzel a zenével, ezekkel a dalszövegekkel a nagyváradi közönség láthatja először. Aki nem tud elmenni a szilveszteri premierre,január 2-án, csütörtökön 19 órától tekintheti meg az előadást.

Ifjabb Johann Strauss A denevér című művének szilveszteri premierjére készül Fischer Ádám a Metropolitan Operaházban, ahol több mint 60 év után vezényli ismét magyar karmester a bécsi klasszikust. A New York-i bemutató egyik érdekessége, hogy angol nyelvű előadás lesz. A rendező a brit Jeremy Sams,Rosalindát a feltörekvő csillag, Susanna Phillips énekli, de befutott művészek, Jane Archibald és Christopher Maltman is fellépnek. Fischer Ádám 1994-ben debütált a Metropolitanben Verdi Otellójával, A denevért 1989-ben vezényelte először a londoni Covent Gardenben, 2012-ben pedig Brüsszelben, a Theatre de la Monnaie-ben Rost Andrea főszereplésével mutatta be a darabot.

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.