Ugrás a tartalomra

Nyáry Krisztián a romániai magyar érettségin

A 2013-as romániai magyar írásbeli érettségin három feladatot kellett megoldaniuk a diákoknak. Ebből az első Radnóti Miklós Virágének című versének elemzése volt. A költemény egyébként a magyarországi tananyagban is helyet kapott, például a Mozaik Kiadó a 8. osztályosoknak szóló irodalomtankönyvében szerepelteti.

Radnóti Miklós: Virágének

Fölötted egy almafa ága,
szirmok hullnak a szádra,
s külön egy-egy késve pereg le,
ráhull a hajadra, szemedre.

Nézem egész nap a szádat,
szemedre hajolnak az ágak,
fényén futkos a fény,
csókra tünő tünemény.

Tűnik, lehunyod szemedet,
árny játszik a pilla felett,
játszik a gyenge szirommal,
s hull már a sötét valahonnan.

Hull a sötét, de ne félj,
megszólal a néma, ezüst éj;
kivirágzik az égi fa ága,
hold bámul a béna világra.

A verset a linkre kattintva meghallgathatják Helyey László előadásában is.

A második tétel Nyáry Krisztián Így szerettek ők című könyvének részlete volt, az abban található előszó egyik bekezdése, amellyel kapcsolatban négy kérdésre kellett válaszolniuk az érettségizőknek. A szerző Facebook-profiljáról származó képet az alábbiakban közöljük a feladatlapról. Ehhez Nyáry Krisztián annyi kommentárt fűzött: „Nem, nem én lettem ma érettségi tétel Erdélyben, hanem az általam írt előszó kapcsán tettek fel kérdéseket. Meglepő és megtisztelő. Remélem, már végeztek, és az Ursust isszák valamelyik teraszon”.

Az Ursus előtti utolsó megoldandó feladatot egy szabadon választott 20. századi magyar dráma sajátosságainak bemutatása jelentette. Ahogy a fenti képen is látszik, a feladatsor segítséget adott a döntéshez: Örkény István, Sütő András és Székely János egy-egy drámáját említve meg zárójelben.

Boldog Zoltán

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.