Ugrás a tartalomra

Nézőtér – 2013. október

Most induló rovatunk rendszeresen szemléz a Kárpát-medence magyar nyelvű színházainak és zenés társulatainak programjából – a teljesség igénye nélkül.

 

 

 

NÉZŐTÉR

 

 

Jel Színház-ősbemutató Sepsiszentgyörgyön

A Franciaországban élő és alkotó, világhírű táncművész és koreográfus, Nagy József Jel Színháza ősbemutatójára kerül sor Sepsiszentgyörgyön október 30-án, este hét órától a Tamási Áron Színház Új Stúdiójában. A Wilhelm-dalok Tolnai Ottó azonos című kötetének versei alapján készült, Nagy József rendezte, szereplői Nagy József és Bicskei István.

 

Tízéves a szatmárnémeti Brighella Bábtagozat

Egy évtizede működik Szatmárnémetiben hivatásos bábszínház, amelyet az Északi Színház Harag György Társulatának Brighella Bábtagozataként ismernek város- és országszerte. A jubileum alkalmából a társulat 2013. október 25. és 27. között ünnepi programsorozattal várja közönségét. A gyermekelőadások mellett ifjúsági és felnőttelőadásokra is sor kerül, illetve játszószínházat szerveznek, valamint tematikus kiállítást rendeznek az Ács Alajos Játékszínben.

 

Kortárs darab Kolozsvárott

Október 26-án este nyolc órától kerül sor a kolozsvári író, költő Demény Péter Bolero című drámájának bemutatójára a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdió termében. Az előadás rendezője Albu István.

Az író ekképp vall az előadás előtörténetéről: „A Bolero felolvasószínházi előadása után Visky András megkérdezte, miért éppen drámában? Akkor nem tudtam válaszolni, de ma már, két év és más próbálkozások után azt válaszolnám, azért, mert a drámában nem lehet mellébeszélni. Nincs tájleírás, portré meg más ilyen passzivitás, illetve mindezt azok révén kell elmondani, akik nem akarnak mindent elmondani. Úgy mondani el a titkaikat, hogy ők nem akarják, sőt, kézzel-lábbal hadakoznak minden megnyílás ellen – számomra ez a drámaírás legnagyobb kihívása.

 

Operett az Aradi Magyar Színházban – De csuda volt...

A nagyváradi  M. M. Pódium Színház társulata már több ízben elkápráztatta operettelőadásaival az aradi közönséget. November 17-én, vasárnap ismét Aradra jönnek, ezúttal az elsősorban Eisemann Mihály, Zerkovitz Béla és Ábrahám Pál zenéiből válogatott, De csuda volt... című másfél órás előadással az eddigi hagyományokat követve kívánják folytatni az 1900-as évektől egészen az 1950-es évekig bezárólag az operett mesés világának a bemutatását.

Az előadást Kele Krisztina énekesnő állította össze, a darab részvevői Molnár Júlia, Kele Krisztina, Meleg Attila és Varkucs Róbert. A tánckar tagjai Korda Árpád, Farkas Beatrix, Szallós Ildikó, Sajgó-Bezgédi Norbert. Jelmeztervező Schneider Mária, tervező Lajtos Éva, koreográfus Marin Lucia, az előadást Meleg Attila rendezte.

Az aradi operettkedvelő közönséget két előadással (17 és 19 órai kezdettel) várja az Aradi Magyar Színház és a nagyváradi társulat.

 

Kárpátalján járt a Nemzeti

A Budapesti Nemzeti Színház társulata először látogatott Kárpátaljára. A legpatinásabb magyar színtársulat Tamási Áron Vitéz lélek című darabját mutatta be, előbb Ungváron, a Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenei-Drámai Színházban, 850 fős közönség előtt. A Nemzeti színészei ezután Munkácson léptek fel, az ugyancsak zsúfolásig megtelt Kárpátaljai Megyei Orosz Drámai Színházban. A történelmi turné Beregszászon zárult, a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházban.

 

Ősbemutatót tart a Magyar Nemzeti Balett

Október 26-án este a Magyar Állami Operaházban mutatja be első ízben a Magyar Nemzeti Balett az Aranyecset című táncjátékát. Pártay Lilla, az Anna Karenina és az Elfújta a szél alkotója ezúttal Munkácsy Mihály életútját vitte színre, a szegény asztalosinas küzdelmeitől a világhírig. A főhős alakja megidézi a 19. századi környezetet a kor polgáraival és előkelőségeivel, a festő társaságával és szerelmeivel, a kor befolyásos impresszárióival. A színpadon – Horesnyi Balázs díszletei és Velich Rita jelmezei segítségével – megjelenik a festő párizsi szalonja és műterme, amelyben monumentális képeit festette. A világítástervező az amerikai Kirk Bookman,számos Broadway-produkció közreműködője.

 

Új darab a Szegedi Pinceszínháztól

Október végén láthatja először a közönség az Ő meg Ő című, Jantyik Csaba rendezte előadást – de nem Szegeden, hanem a fővárosi H13-ban. A két főszereplő Szabó Győző és Nagy Enikő. A darab alaphelyzete: egy férfi és egy nő beszélgetni kezd a vonaton. Mint kiderül, mindketten éppen válási tárgyalásukról érkeztek. Az utazás során elmesélik, eljátsszák egymásnak életüket.

 

Bemutató a Kassai Thália Színházban

Horváth Péter Csaó Bambínó című darabját október 17-én mutatta be nagy sikerrel a Kassai Thália Színház. A Léner András rendezte előadás rendhagyó vállalkozás, hiszen a zenés családi revüként beharangozott produkció friss humorral és keserédes nosztalgiával mesél a magyar történelem egyik legborzalmasabb korszakáról. Egyik leleménye, hogy a kisgyermek szemével mutatja be azokat az eseményeket, amelyek egy család és egy egész nép életét befolyásolták.

 

Aradon is járt a Tündéri

Szeged, Békéscsaba és Székelyudvarhely után az aradi nézők is láthatták – a Ioan Slavici Színház Stúdiótermében – a Thealter Nemzetközi Színházi Fesztiválon, a Jókai Színházban, valamint a DráMA Fesztiválon hatalmas sikerrel játszott, Tündéri című minimál-szürreál musicalt. Az aradi előadás három színház – az Aradi Kamaraszínház, a Békéscsabai Jókai Színház és a szegedi Maszk Egyesület – nemzetközi együttműködése eredményeképp jött létre.

 

Az összeállításban a szerkesztőségünkhöz eljuttatott színházi sajtótájékoztatók, a társulatok honlapján közzétett információk, a szinhaz.hu portál, illetve az MTI anyagai voltak segítségünkre.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.