Ugrás a tartalomra

Török–magyar, két jóbarát

Jellegzetes pénteki tájkép a Millenáris csarnokából: szakadó eső és könyvek.

Odabent azért megvolt a színkavalkád is.

A leglátványosabb minden bizonnyal a török stand Nakkashéna nevű könyvműhelye, ahol a látogató megismerheti a könyvkötés, a papírkészítés, az írás, a kalligráfia, az aranyozás rejtelmeit.

A művész nem alszik, a művelet olyan aprólékos, hogy ennyire közelről kell figyelni.

Ezek a lenyűgöző színkavalkád alapanyagai.

A török standon kódexkiállítást is rendeztek.

Ha nem is valódi arany, de a megszólalásig hasonló.

Még mindig a török standon: találkozás Mevlana İdris Zenginnel, a Csengő-bongó meseutca című kötet írójával. Az alkotót Szondi György mutatta be.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület konferenciájának fókuszában az elektronikus tartalmak kontra nyomtatott könyv kérdése állt. A résztvevők abban mind egyetértettek, hogy valószínűleg inkább a szakirodalom költözik majd át az e-book olvasókra, és a szépirodalom megmarad nyomtatott könyvnek.

A népszerű ifjúsági író, Bartos Erika is maradt a papíralapú könyvnél – a Máltai Szeretetszolgálat jelentette meg Őrangyal című művét, melynek honoráriumáról jótékony célokra mondott le a szerző.

A Könyvtáros Klubban is folyamatosan zajlottak az előadások, itt épp egy zenei tárgyú, arról, hogy a zene szó szerint a vérünkben van. Más-más ritmusok másképp hatnak a vérsejtjeink elrendeződésére – tudtuk meg az előadótól, aki később meg is énekeltette közönségét.

Az antropozófia hívei nem vetik meg a kényelmet sem.

Szerzőnk, Gömöri György dedikálására is elnéztünk. A Pro Pannonia Kiadónál jelent meg Rózsalovaglás című új verseskötete.

A Nap Kiadó "Magyar esszék" című sorozatának új darabjait (Imre László, Olasz Sándor, Sárközy Péter és Szakolczay Lajos köteteit) mutatták be Gróh Gáspár és Márkus Béla szerkesztők.

A nemzeti standok közül az egyik legvonzóbb látvány Románia fapolcos, tágas, natúr birodalma.

A magyar tolmácsolással zajló "Török–magyar történelmi kapcsolatok" című előadás résztvevői Erhan Afyoncu és Fodor Pál, az MTA Történelemtudományi Intézetének vezetője voltak.

A Millenáris galériáján kiállítás is nyílt a legjobbb magyar illusztrátorok munkáiból.

Sok más művész mellett Rényi Krisztina munkái is megtekinthetők.

 

Albert Gábor is dedikált.

A kódexek után a másik látványosság az Orosz Kulturális Intézet klasszikus minikönyv-kiállítása. Többnyire fél arasznyi olvasmányok.

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.