Ugrás a tartalomra

Bezárt a könyvbazár

 

Bartis Attila elégedetten pöfékelt a fesztivál vasárnapján.

Szendi Gáborra még a könyves csarnok legbelső részében is sütött a nap. Hát persze, ha valaki Napfényvitamin címmel ír könyvet!

A török díszvendégek kulturális csemegéi mellett a kávéjukat is megkóstolhatták a látogatók. Habár a magyarok nem nagyon kértek a feketelevesből...

"Károly, és ha inkább pirospacsiznánk, most rögtön?!" – Lendvai Ildikó és Herényi Károly a Csendes ulti dedikálásánál.

"Na, én ezt nézni sem bírom..." – Mészáros Tamás politikai elemzéskötetét dedikálta Lendvai Ildikóék mellett.

Szécsi Noémi elgondolkodik a Gondolatolvasó fölött.

Závada Pál is vendége volt a nap lezárásaként rendezett születésnapi irodalmi szalonnak.

A fesztivál zárónapjának másik hagyománya a Budai-díjak, és a kereskedőket, kiadókat jutalmazó elismerések átnyújtása. Zentai Péter László, az MKKE igazgatója röviden elmondta a díjak történetét. A Budai-díjakat kezdetben a XI. kerületi önkormányzat, majd a Könyvfesztivál átköltöztetése után a II. kerület jóvoltából osztják ki. A kereskedői, kiadói (és a hangoskönyvkiadói) elismeréseket a könyvszakma ítéli oda titkos szavazással.

A Budai-díjakról a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnázium tanári zsűrije döntött. A két alkotás egy-egy kisméretű lószobor, mely bronzra emlékeztet – az egyiknek könyv a talapzata, a másiknak fahinta.

A könyvtalapzatú lovacskát a Napvilág Kiadó érdemelte ki "Kérdések és válaszok" című sorozatával, dr. Schneider Márta kiadóvezető vette át a díjat. Hangoskönyvkiadóként a Titis Kiadó A láthatatlan ember feldolgozásáért kapott elismerést.

Az Év Kiadója 3. helyezettjeként két "befutó" is volt: a Libri és az Európa. Oklevél csak egy volt, de barátságosan megosztoztak rajta – M. Nagy Miklós vette át. Halmos Ádám a Libri részéről némi reformot is javasolt a díjak odaítélésében: szerinte be lehetne vonni a szélesebb körű szakmát: újságírókat, olvasókat, irodalmárokat, könyveseket.

Magvető nélkül nincs díjkiosztó – idén a 2. helyezett lett. Morcsányi Géza vette át a díjat.

A győztes pedig: Kossuth Kiadó, Kocsis András Sándor vezetésével. A díj átvétele után rögtön reagálni is tudott Halmos Ádám felvetésére, hiszen Kocsis egyben az MKKE elnöke is (köszönömbeszédében humorosan célzott is az érdekes helyzetre). Nem olyan egyszerű megreformálni a díj odaítélését – volt a rövid reflexió lényege, s ezen aztán mindenki töprenghetett tovább.

A kereskedőknél külön kategóriában szerepeltek a vidéki és a budapesti könyvesboltok. A vidékiek közül a szegedi Líra könyvesbolt nyerte el a díjat. A budapestiek harmadik helyezettje az Örkény Könyvesbolt (képünkön vezetője).

A budapestiek 2. helyezettje az Írók Boltja lett. Megható pillanata volt a műsornak, amikor a bolt két vezetője, Balogh Edit és Nagy Bernadett a köszönetük mellett egyúttal le is köszöntek. Közel negyven évnyi közös munka után Edit és Detti átadják a legendás bolt vezetését a fiataloknak. Nehéz lesz nélkülük elképzelni a fővárosi irodalmi élet oázisát. Köszönjük, Lányok!

A győztes pedig a budapesti Libri Allee könyvesbolt – vezetője átveszi a gyönyörű plakettet.

Hangoskönyvszínészként Rost Andrea kapta az elismerést, akinek elmondása szerint nagyon nagy öröm, hogy nemcsak énekhangjával, de immár prózai színészként is elismerést kapott.

A díjátadó után visszacsöppentünk a fesztiváli forgatagba – itt épp Szakolczay Lajos irodalomtörténész a vajdasági kiadók standjánál

Az erdélyiek is képviseltették magukat természetesen. Középen Káli Király István kínálja a portékát.

Mi több, az egyiptomiak is jelen voltak. Legalábbis, ami a jelmezt illeti.

Tóth Krisztina is dedikált

Németh Gábor böngészik, Kőrössi P. József szóval tartja

Grecsó Krisztián inog a papíralapú, és a fél tenyérben elférő elektronikus hordozófelület között.

Az Írók Alapítványa–Széphalom Könyvműhely svéd szerzőt hozott Budapestre: Ulla-Lena Lundberg Jég című regényét mutatták be. Lázár Balázs és Tallián Marianne olvasott fel részleteket a műből.

A szerző közben követte, vajon hol tarthat a szöveg. Balra Jávorszky Béla, a mű fordítója.

Babiczky Tibor és Király Levente kvaterkáznak.

Soma Mamagésát tavaly is megörökítettük, de nagyon fotogén.

 

A szerelmek szakértője, Nyáry Krisztián.

Aki dedikál: Egressy Zoltán, akik asszisztálnak: Czapáry Veronika és Lackfi János

Nem a Nyugati Jelen, csak simán Nyugati – a Libri kiadványa, mivel a Nyugati téren található a székhelyük. A cím alatti jelmondat: "A vágány mellett, kérjük, olvassanak!"

Barnás Ferenc a tavalyi fesztiválon vehette át az Aegon-díjat.

Fehér Béla egyelőre fehér lappal – de hamarosan beleír.

A születésnapi irodalmi szalonra menet találkoztunk az Irodalmi Jelen két szerzőjével: Zalán Tiborral és Viola Szandrával. Zalán maga is a kerek születésnapot ülők között szerepelt, Viola Szandra pedig még messze van, hogy akár csak a szalon legfiatalabb "évjárata", az ötvenesek közé bekerüljön.

Idén Böszörményi Gyula képviselte a szalonon az ötvenéveseket, aki ifjúsági műveivel lett népszerű. Az ünnepeltek Tarján Tamásnak meséltek régi és friss születésnapokról, valamint egy-egy művüket vagy részletét is felolvasták. 

Egy "nagytotál" a résztvevőkről balról jobbra, zárójelben az ünnepelt éveinek száma: Lezsák Sándor (65), Zalán Tibor (60), Bányai János (75) Kurucz Gyula (70), Sarusi Mihály (70), Kalász Márton (80), Tóth Éva (75), Pomogáts Béla (80), Kányádi Sándor (85), Borbándi gyula (95), Görgey Gábor (85), Paál Rózsa (70), Závada Pál (60), Bart István (70). Mint Tarján Tamás műsorvezető elmondta, 140 író-költő ünnepel idén valamilyen kerek születésnapot. Bár szívük szerint mindenkit meghívnának a szervezők, de a színpadon ennyien sajnos nem férnének el. 

Kányádi Sándor, aki a korelnök Borbándi Gyula mellett foglalt helyet, néhány haiku-tömörségű "körömverset" mondott el. E műfajt Kosztolányi után alkotta, aki azt mondta, írni kell, ha más nem, hát írjon az ember a körmére. Kányádi Sándor elmondta, egy ideje nem írt új verset, mint mondta, tudni kell idejében abbahagyni. 

Zalán Tibor (Lezsák Sándor és Kurucz Gyula között) a születésnapok emlékező jellegéről beszélt, és arról, hogy fiatalon eldöntötte, 28 éves koráig akar élni. Most, hogy már a kétszer 28-at is átvészelte, belátja, nem is olyan rossz tovább élni. Különösen, hogy idén unokája is születik.

Mi pedig az estébe hajló óra ellenére is igazi piknikhangulatú Millenáris látványával búcsúztunk az idei Könyvfesztiváltól.

 

Szöveg és fotók: Laik Eszter

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.