Ugrás a tartalomra

Jelige: A hülyeség fáj – Rossz viccnek a több, mint fele igaz

Jelige: A hülyeség fáj

 

 

Rossz viccnek a több, mint fele igaz

 

 

Sor került a 2013-as év utolsó román parlamenti ülésére. A parlamenti gyorsíró lejegyzéseiben a következő áll:

„Elsődlegesen megvitatandó: a stoppolás büntetésének kérdése. M= miniszter. Ügyi = ügyes.

Bel ügyi M: Mindenképpen büntetni fogjuk a stoppolást.

Szállítás ügyi M: A helyi közméltóságoknak, polgármestereknek és tanácsosoknak túl nagy az érdekeltségük a közszállítási cégekben. A csökkent lakossági igénybevétel miatt ezen barátaink és ismerőseink közszállításból származó nyereségei vészesen megcsappantak, melyet 2014-ben helyre kell állítanunk. Továbbá azon üzemanyag mennyiség után, amit a forgalomból kényszerűen kivett járatok nem fogyasztanak el, jelentős adó és illetékbevételtől marad el az állam. Mindennek tetejébe a régi dízelmotorokkal működő utasszállító autóbuszok károsanyag-szennyezés utáni adója teljes egészében kiesik az államkasszából, ami jelentősen csökkenti a dzsídípít. A stoppolás szokásának terjedése minden területen súlyosan érinti a gazdaságot. Ha a rendelet még idén, 2013 decemberében nem lép érvénybe, a Román Vasúti Társaság 2014-ben potenciálisan bekövetkező hivatalos csődje miatt tízezrek fosztódnának meg gyermekkori álmuk beteljesedésétől, miszerint világéletükben vasutasok lesznek. A vasutas szakiskolát frissen elvégzőknek a Román Állam ezt annak idején a nyugdíjig tudta garantálni. E nemes és szép ígéretet igyekszünk a nehéz időkben is minden áron megtartani. Ezen túl, fel fogjuk szólítani az autóstoppal közlekedő, főként vidéki lakosokat, hogy itt az ideje megpróbálni akciós ajánlatainkat nemzeti fapados repülőjáratainkon, amivel nagyban hozzájárulhatnának EU által előírt éves életszínvonal-emelkedéshez és a Román Légitársaság financiális újraélesztéséhez.

Kormány Szóvivő: Mit mondunk majd erről a sajtónak?

Pénz ügyi M: Azt, hogy egy személygépkocsiba egy személy jár! Magyarázatként pedig hozzá kell tenni: a kiszuperálandó, állami masinák ócskavassá történő átminősítése esetén a kiöregedett és ezáltal hasznavehetetlen saját tulajdonú személygépkocsikat az iparág telítettsége miatt már nem olvaszthatnánk be a Nemzeti Ócskavas Alapba. Így a személygépkocsi tulajdonosok addig kellene parkolási díjat, illetve tulajdonadót fizessenek, magánterületen vagy garázsban álló autókra is, amíg az enyészet és a rozsda azokat molekuláira nem eszi. Elhalálozás esetén a befizetések az örökösre hárulnának. A polgároknak ebből meg kell érteniük, hogy másképpen nem lehet.

(Taps)

Fejlesztés ügyi M: A kis- és középvállalkozások céges telefonszámairól csak cégügyben lehessen telefonálni. A családdal tartandó beszélgetésekre a telefontársaságok január elsejéig vezessenek be emelt percdíjat. A megfigyelés végrehajtását és a beszélgetések helyességének kielemzését állami közalkalmazottak végzik majd.

(Taps)

Fejlesztés ügyi M: A valamely cég tulajdonában levő személygépkocsikkal csak a lepecsételt delegátuspapíron megjelenő útvonalon lehet haladni. Több lehetséges útvonal esetén nem megengedett egyik útvonalat előnyben részesíteni a gyorsasága vagy az aszfaltfelszín épsége miatt. A cégautóknak kötelező módon kiegyensúlyozottan kell használniuk a nemzeti és nemzetközi utakat, valamint a már meglévő néhány kilométernyi autópályát. Máskülönben a jelenleg virágzó autószerelő ágazat működése zavart szenvedne, az autósztrádák pedig még a garanciájuk lejárta előtt javításra szorulnának. Hogy mindenki értse, autópályából kicsit és jót, rossz útból sokat és hosszút. Mert, ne feledjük, több nap, mint kolbász!

(Többen: Helyes. Még többen: Nagyon helyes.)

Egészség ügyi M: A kolbászról jut eszembe, mindenképpen le kell állítani a falusiakat, hogy a saját, legeltetett teheneik tejét a piacon eladhassák! Minden tejnek a fejéstől számított két órán belül a tejfeldolgozó üzembe kell kerülnie, ahol a friss tej összetevőire gondosan szétválasztandó. Az értékes tejcukrokat a háztartási tejből vonjuk ki és helyettesítsük aszpartámmal. Ezt az amerikaiak is így csinálják.

Péz ügyi M: Így a termelők kénytelenek lesznek a tejet a begyűjtő központoknak eladni, mennyiségtől függően literenként egy lej tíz baniért, a lakosság pedig megvásárolhatja négy-öt lejért áfástul, de akár annál drágábban is, a csomagolástól függően. Jövedelmeink a tej után jelentősen növekedni fognak. Mindeddig a falusiak jártak jól, mert a piacon két lej ötven banit is elkérnek a friss házi tej literéért.

Mezőgazd. M: Ne feledjük, az állami szubvenciókat vissza kell szorítanunk a tíz vagy annál több tehenet tartó, jogi személyként működő nagygazdák támogatására. Elég volt az állami pénzek egy-két tehénre való elfecsérléséből. Ezzel falusi polgárainkat ösztönözhetjük földjeik átengedésére külföldi befektetők számára, akiktől a mezőgazdaság fellendülését várjuk. Végül is ezért tettük szabaddá a nemzeti területeink megvásárlását külföldi állampolgárok, cégek és nagyvállalatok számára! A jövő a modern istállókban van, ahonnét a teheneknek ki sem kell jönniük! Így a gyepes területeket felszánthatjuk, hogy a tehenek takarmányozásához szükséges génmódosított kukorica termesztésére elegendő területet biztosíthassunk. A Pénz ügyi M urat felkérem, hogy erre is különítsen el érdemben megfelelő nagyságú összeget a vállalkozó kedvű román gazdák ösztönzésére 2014-ben, hogy a külföldi agrárvállalatokkal szemben versenyképesek maradhassanak. Az is lehet, hogy közös összefogással exportra is tudunk majd termelni, hiszen a szomszédos országokban sehol nem ismerték fel a génmódosított növénytermesztésben rejlő nagyszerű lehetőségeket. A 2014-es évben minden természeti kincsünket fel kell használnunk az ország felvirágoztatására!

(Aktív bólogatás és taps)

Körny. Véd. M: Mi legyen a palagáz-feltáró fúrásokkal? A nagyvárosi hipszterek továbbra is forronganak az utcákon és a Facebookon.

M. Elnök: Az ország altalaj és felszíni kincseinek kiaknázásáról véleményt formálni vagy döntést hozni csak az aktuális Kormányhatalmak illetékesek. Minden olyan aktivistára, tüntetőre és potenciális forradalmárjelöltre, aki ezen ügyeket érintőlegesen nyilvánosan vagy családi körben a Kormányéval ellenkező nézeteket hangoztat, különféle büntetések legyenek kiszabhatóak, az adott eset súlyosságának mértékében. A Facebookot is figyelni fogjuk és ott csapunk le rájuk, ahol nem is számítanának.

Bel ügy M: Ennek a remek javaslatnak a gyakorlatba ültetéséhez 2014-ben egy újabb ellenőrző szerv létrehozását kezdeményezem. Gyors számításaim szerint a kilátásban helyezhető effektív létrehozandó munkahelyek száma több ezertől egészen több tízezerig terjedhet.

Muka ügyi M: Két legyet egy csapásra! Ezáltal ugyanis az országos munkanélküliség elérheti a kívánt 0 százalékos arányt! Végre a tetőfokára hághatna Román Szuverén Nemzeti Összhang! Ennek megvalósítása évszázadok óta a mindenkori román vezetők szent és rendületlen törekvéseinek részét képezte, a nagy Decebáltól napjainkig.

(Munka ügyi M a Kultúr M-re néz. Kultúr M bólogat. Taps.)

Belügy M: A büntetéseket 48 órán belül ki nem fizető lázadó polgárokat az új végrehajtó szervek kötelesek a polgárok saját otthonában, vagy –amennyiben az utcán kerülnek kézre-, a rendőrszobán, elrettentő példaként jól elagyabugyálni!

Körny. Véd M: Kedves mindenkori bajtársaim! Felhívom a figyelmet arra, hogy, mivel Románia a szennyező iparágak szomorú hanyatlását volt kénytelen elviselni a rendszerválás utáni években, az ország levegőjében a szabad oxigén százaléka meghaladja az EU-s megengedett átlagot! A környezetvédelmi szaktárca által benyújtott tudományos dokumentációban olvasható pontos számításaink szerint még négyszáztizenhat millió hatszázhatvanezer nyolcszáz negyvenkilenc és fél négyzetkilométernyi tűlevelű és lombhullató erdőt kell kitermelni.

Kül keresk. M: Ennek a famennyiségnek a nyolcvanhat és fél százaléka az export-import mérleget hivatott kiegyensúlyozni, maradék öt százaléka pedig a miniszterek, képviselők és szenátorok kandallóiban és fás kazánjaikban a téli ünnepek alkalmával eltüzelendő.

(Nagyobb taps)

Körny. Véd. M: Ezen intézkedés során várhatóan 2014 decemberére elég szén dioxid kerül a levegőbe ahhoz, hogy az Uniós elvárásoknak az ország eleget tegyen.

Pénz ügy M: Sajnos így is csak a bel- és külföldön eladott fából származó bevételek jelentéktelen hányada fogja az államkasszát gyarapítani. A többi pénzek hivatalosan már most nem léteznek. Sőt, már az említett faanyag jókora hányada sem, ami miatt Románia vélhetőleg jelentős fenyő- és keményfa importra szorul a közeljövőben. Hozzátenném azt is, hogy Norvégiának nem adhatunk el a Nemzeti Hulladékból, ugyanis, bár a norvégok az összegyűjtési és elszállítási költségeket teljes mértékben fedezték volna, a szemét köbméteréért megalázóan alacsony árat ajánlottak Romániának.

Sport és Ifjúsági M: Minek a norvégoknak a szemét?

Körny. Véd. M: Azzal fűtenek.

Sport és Ifjúsági M: Értem.

Pénz ügyi M: Ezt megbeszéltük. Menjünk, faljunk valamit.

Összes jelenlévő: Jó.”

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.