Ugrás a tartalomra

Nézőtér október–november 2014

Őszi színházi szemlénkben – rövid nemzetközi kitekintés után – a Kárpát-medence társulatainak fontosabb bemutatóiból, sikeres produkcióiból válogattunk a teljesség igénye nélkül. Segítségünkre voltak a port.hu, színház.hu, az MTI és a különböző színházak sajtóközleményei.

 

 

Nézőtér október–november

 

KÜLFÖLD

Interneten kölcsönözhető, illetve megvásárolható a londoni Shakespeare's Globe Színház több mint ötven előadása.

Turisták százezrei érkeznek évente Londonba, hogy a Temze déli partján épült Globe-ban, Shakespeare 1613-ban leégett színházának másában megtekintsék a drámaíró darabjainak szabadtéri előadásait. Az új digitális technológia segítségével most otthon vagy útközben, laptop vagy tablet képernyőjén is élvezhetők a színművekből készült Globe-pordukciók .

Az online hozzáférhetővé tett előadások között szerepel a 2012-es Globe to Globe Fesztivál összes idegen nyelvű produkciója, továbbá a 2009 és 2013 közötti nagyprodukciók. A legfrissebb darabok közül az elkövetkező hónapokban kerül fel  a 2013-as  A vihar Colin Morgan és Roger Allam főszereplésével.

Kristóf Ágota Az analfabéta című művéből készített színpadi változatot Nabil El Azan rendező Párizsban.  A 80 perces monológot Catherine Salvat, az egyik legjelentősebb francia társulat, a Comédie Francaise tagja adja elő minden este a Les Déchargeurs nevű belvárosi kisszínházban.
Az október elején bemutatott előadás november 22-ig látható a francia fővárosban.

 

 

BUDAPEST

Mihail Bulgakov A Mester és Margarita című regényéből rendezett előadást  a Vígszínházban október 12-én Michal Dočekal, a cseh színházi élet egyik meghatározó személyisége. A rendező alkotótársa ezúttal is a neves cseh díszlettervező, Martin Chocholoušek, aki látványos színpadképet készített az előadáshoz. Margaritát Járó Zsuzsa alakítja, a Mester szerepét Hevér Gábor játssza, míg Woland karakterét Lukács Sándor játékában láthatja a közönség.

A TÁP Színház október 31-én új bázisán, a Hátsó Kapu nevű romkocsmában mutatta be Lö csibészek című új darabját, melyet Mózsik Imre írt Sartre Zárt tárgyalás című műve nyomán.

November 7-én a Trafóban robotszínházi előadásra került sor, Az átváltozás címmel, Franz Kafka azonos című novellája alapján. Irène Jacob közismert előadó és egy android robot lépett fel a színpadi adaptációban, amelyben a főhős svábbogár helyett android robottá változik. Az adaptáció és rendezés Oriza Hirata munkája.

Haza a mélyben 1944 címmel nyílik vándorkiállítás november 10-én 17 órakor a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Magyar Színházi Társaság, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Nonprofit Társadalomkutató Egyesület kiállítása a magyar holokausztban elveszített színészek, színházi szakemberek alakját idézi fel.

Georg Büchner utolsó, befejezetlen szövegét, a Woyzecket dolgozta fel a celldömölki Soltis Lajos Színház. Az előadásranovember 14-én este nyolc órától kerül sor a budapesti MU Színházban.  Büchner befejezetlen munkája, a Woyzeck megtörtént bűnesetek alapján írt dokumentarista, mégis költői dráma. A 23 évesen elhunyt géniusz három év alatt alkotta meg írói életművét.

A celldömölki Soltis Lajos Színház ifjú alkotógárdája számos mesejáték mellett olyan rendhagyó előadásokkal vált ismertté, mint a Somogyi István által rendezett Csongor és Tünde, a Katona Imre nevével fémjelzett A végzetes szerelem játékai vagy mozgásszínházi előadásaik, az Álomevők és a Menedék.

 

A Kolibri Színház november 28-án a Nobel-díjas Selma Lagerlöff A trollgyerek című művéből tart bemutatót. Ebben a költői mesejátékban egy troll banya cseréli el emberi szemnek visszataszító gyermekét egy erdőn átutazó fiatal pár szép, egészséges csecsemőjére. Kúnos László fordítását felhasználva Fábri Péter dalszövegeivel, Horváth Péter dramaturg közreműködésével készült el az új bemutató szövegkönyve. A nagyszínpadi produkcióban a Kolibri színészei közül közreműködik Fehér Dániel, Mészáros Tamás, Megyes Melinda, Tisza Bea, Mult István, Czupi Dániel, Alexics Rita. A díszletért és a jelmezért Orosz Klaudia felel, a zenei vezető Bornai Szilveszter.

 

VIDÉK

Október 24-én volt az ősbemutatója Réczei Tamás Színházi vándorok című darabjának a Kecskeméti Katona József Színház Ruszt József Stúdiószínházában. A darabot Szente Vajk állította színpadra. Az előadás zenés múltidéző Kecskemét és a magyar színjátszás hőskorából. 

A Miskolci Nemzeti Színház balettkara november 5-én mutatta be Szergej Prokofjev Hamupipőke című táncjátékát Kozma Attila rendezésében. Különlegesség, hogy az előadásból két változat is készült. A kisebbek a klasszikus balett világán keresztül ismerkedhetnek meg a mesével, míg a nagyoknak a kortárs tánc eszközeivel mutatják be a történet komolyabb oldalát. Hamupipőkét Szeles Viktória alakítja.

Merő Béla rendezésében láthatta a közönség november 7-én és 8-án a békéscsabai Ibsen Stúdiószínházban Apáti Miklós K und K (Karády katonái) című zenés víziójátékát. A színdarab a két világháború közötti magyar film izgalmas megjelenésű, sejtelmes hangú filmsztárjának visszaemlékezéseiből villant fel képeket. A főbb szerepekben Horváth Margit, Liszi Melinda, Babócsai Réka, Tege Antal és Kovács Frigyes látható. A produkciót Vozár M. Krisztián zongorajátéka teszi teljessé.

A Gödöllő Táncszínház november 7-én mutatta be Körzetek című előadását. A darabban a világ körzetekre van osztva, mindenhol nyomor és keserűség honol, kivéve egy körzetben, ahol az uralkodó osztály él az Uralkodónő védelme alatt. A darabban elhangzó verseket Rékasi Károly adja elő. Az előadás látványtervezője Aradi Tamás, koreográfus-rendezője pedig Kézer Gabriella és Vajda Gyöngyvér.

A  Szegedi Nemzeti Színházban november 7-én este hét órától mutatták be Shakespeare Ahogy tetszik című darabját, Keresztes Attila ötödik szegedi rendezését.

November 14-től, délután két órától láthatja a közönség Csukás Istvánnak a szeretetről, a barátságról és a hűségről szóló, Szökevény csillagok című művét. A daljáték gyerekeknek íródott, gazdagon színezett dallamvilágú, a mese hangulatához illő zenéjét Nagy Imre Erik szerezte.

November 21-én este hét órától tartják a Jaroslav Hašek népszerű műve alapján készült Švejk, a derék elsőháborús katona című vígjáték kőszínházi bemutatóját. A darabot a Szegedi Szabadtéri Játékok kisebbik játszóhelyén, Újszegeden mutatták be a nyáron. A komédiát Réz Ádám fordításának felhasználásával a teátrum főrendezője, Bodolay Géza állította színre. A vígjáték címszerepét Sorbán Csaba alakítja, társai Szilágyi Annamária, Jakab Tamás, Pataki Ferenc, Kárász Zénó és Gömöri Krisztián.

 

HATÁRON TÚLI MAGYAR SZÍNHÁZAK

Potozky László kortárs erdélyi prózaíró Sztrodzsegon című drámájának ősbemutatóját október 31-én láthatta a nagyérdemű a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Levél utcai bábstúdiójában.A történet néhány piaci árusról szól és arról, hogy ezek az emberek hogyan élik meg a városvezetés döntését: egy hónapon belül az egész orosz piacot le kell dózeroltatni, ezáltal mintegy felszámolva az ő megélhetésüket.

Mikszáth Kálmán Különös házasság című regényének Závada Pál által létrehozott színpadi változatát mutatta be a Komáromi Jókai Színház társulata november 7-én, Valló Péter rendezésében. A főbb szerepekben Tóth Károly, Drága Diána m.v., Szabó Viktor, Fabó Tibor és Bárdos Judit volt látható. A jelmezeket Gadus Erika tervezte, a díszlet a Kossuth-díjas rendező, Valló Péter munkája.

A Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színháznovember 7-én mutatta be Csehov Meggyeskert című darabját. Az előadás rendezője, Sardar Tagirovsky jelenleg harmadéves rendező szakos hallgató a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Színészként és rendezőként is dolgozott alternatív közegben és a filmes szakmában Magyarországon és Oroszországban; most először rendez erdélyi kőszínházban, annak a programnak a keretében, amely teret biztosít fiatal alkotóknak, hogy bemutatkozhassanak a közönség és a színházi szakma előtt.

A Sepsiszentgyörgyi M Stúdió Mozgásszínház Federico Garcia Lorca Háza című darabját november 11-én mutatja be a budapesti Bethlen Téri Színházban fél nyolc órai kezdettel. Az előadás Sepsiszentgyörgyön 18-án és 19-én este hét órától a Tamási Áron Színház új stúdiójában látható. A játék Federico Garcia Lorca legismertebb színpadi alakjait tereli egyetlen térbe, egy esküvőre. Zenéjében Osvaldo Golijov Ainadamar című operáját használja fel, mely Lorca meggyilkolásának történetére épül.

Méltatlanul feledésbe merült életmű előtt tiszteleg a Kolozsvári Magyar Opera november 18. és 20. között: Kolozsvár nagy szülöttét, gróf Bánffy Miklós reneszánsz egyéniséget hozza közelebb a közönséghez. A Bánffy-emlékév záróakkordjaként a Kolozsvári Magyar Opera színháztörténeti jelentőségű eseménysorozatnak, a Bánffy Miklós Napoknak ad otthont. A rendezvénysorozat kiemelt eseménye Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának bemutatója, az 1918-as ősbemutató Bánffy Miklós által megalkotott látványterveinek rekonstrukciójával. Az előadásra 18-án este hét órától kerül sor.

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház) a Szarvassá változott fiú – kiáltás a titkok kapujából  című drámát tűzi műsorra november 18-án este hét órától. Vidnyánszky Attila a színház eszközeivel újraírta Juhász Ferenc versét, és az így létrejött, sokféle hangulatot egyesítő, de alapvetően mégiscsak lírai jellegű színpadi kompozíció a beregszászi társulat szuverén világértelmezését fejezi ki, amelyben a felhasznált irodalmi alkotás legfeljebb ihletforrásként említhető.

November 24-én a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Futótűz című előadása látható a Thália Színházban. Wajdi Mouawad drámája egy titokzatos múlt mozaikszerűen felépített története és azé az úté, amelyen az ikerpár, Jeanne és Simon elindul felderíteni anyjuk múltját. A libanoni születésű, Kanadába menekült, többszörösen kitüntetett író művének filmváltozatát 2011-ben Oscar-díjra is jelölték a legjobb külföldi film kategóriában. A drámát Radu-Alexandru Nica állította színpadra.

 

13 előadás lesz látható idén a Desiré Central Station kortárs nemzetközi színházi fesztiválon Szabadkán, ezek közül nyolc Magyarországról érkezik. A fesztivál nevét a szervező színház névadója, Kosztolányi Dezső becenevéről kapta, és először 2009-ben rendezték meg.

A november 29. és december 5. közötti fesztivál idei alcíme Dead or Alive, azaz Élve vagy halva.

A rendezvényt november 29-én a párizsi Le Monfort Theatre nyitjameg az Akrobaták című produkcióval. Ezt követően a budapesti Maladype Színház, a ljubljanai Mini teater és a zágrábi Novo kazalište közös produkcióját tekintheti meg a közönség. A Roberto Zucco című darab igaz történeten alapul, az előadásban a sorozatgyilkos címszereplő sötét kalandjait végigkövetve borzonghat a közönség. Az estet abudapesti Hodworks Pirkad című táncprodukciója zárja

A fesztiválon föllép többek között:  a budapesti Forte Társulat, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, de látható lesz Oliver Frljic horvát rendező előadása, az Aleksandra Zec is, amely a délszláv háború történetére utal, valamint a Szkéné Színház, a Vádli Alkalmi Színházi Társulat és a FÜGE Produkció közös előadása, az I. Erzsébet, illetve A nagy füzet című előadás,  Horváth Csaba rendezésében. A színházkedvelők megnézhetik Urbán András rendezésében a macedón Naroden Teatar Bitola Hamletgép című produkcióját, Pintér Béla és Társulatának a nyolcvanas évekkel és az ügynökkérdéssel foglalkozó Titkaink című darabját, a brüsszeli Compagnie Thor Koktélok című kortárs kabaréját, valamint zárásként a BITEF idei különdíját elnyerő Hol a forradalom, barmok? című előadást a horvát Borut Separovic rendezésében

Negyedik  alkalommal rendezik meg  a nagy sikerű INTERFERENCIÁK Nemzetközi Színházi Fesztivált Kolozsvárott  november 26. – december 7. között. A színházi találkozóra tizennégy országból összesen huszonhárom társulat érkezik. A fesztivál idei kiadásának mottója „a test történetei”. Ez a téma jelzi azt, hogy mi, emberek sokat foglalkozunk saját mulandóságunkkal, aminek letéteményese a test, amelyet az idők során annyit istenítettek, magasztaltak, meggyaláztak, megsemmisítettek, börtönbe vetettek, felszabadítottak – nyilatkozta Tompa Gábor, a fesztivál művészeti igazgatója.

A kolozsvári közönség olyan nemzetközileg elismert alkotók előadásait láthatja a rendezvény tizenkét napja alatt, mint Thomas Ostermeier, Declan Donnellan, William Kentridge, Nagy József, Pippo Delbono, vagy a legutóbbi fesztiválon nagy sikert aratott dél-koreai Jaram Lee és a szabadkai Urbán András. Mexikóból a Lux Boreal kortárstánc-társulat, Lengyelországból a Grotowski Intézet partnerszínháza, a Teatr ZAR érkezik, míg az izraeli Habima Nemzeti Színház visszatérő vendége lesz a fesztiválnak. 

A programot idén is számos járulékos esemény színesíti. A TIFF Házban naponta kerül sor beszélgetésekre a meghívott alkotókkal, előadás-vetítésekre, valamint több új helyszínen könyvbemutatók, kiállítás-megnyitók és koncertek is várják majd a fesztivál közönségét. Újdonságnak számít, hogy az off-programban idén meghívott előadások is szerepelnek, melyeknek az Ecsetgyár lesz a helyszíne.

Varga Melinda

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.