Ugrás a tartalomra

Egy holnaplopó naplójából – Faludi Ádám vers/prózái

EGY HOLNAPLOPÓ NAPLÓJÁBÓL
FALUDI ÁDÁM VERS/PRÓZÁI
 
 
A nyár fáin és a rozsdamarók röptében
 
Miért volt itt ez a sok idő, ha egyetlen pillanatát sem lehetett megtartani? Az idézett kép csak illusztráció. Hidegek felvonulása egy esős vasárnap délután. Civil tiszteletadás mellett ünnepélyes redőnyfelhúzás. Mit látnak szemeink? Utána fordulunk az idei utolsó nyárnak és megállapítjuk, egyre jobb ez a nyár, csak hát folyamatosan távolodik. Olyan, mint a többi nyár. Alig észrevehetően van, majd egyre terebélyesedve nincs. És akkor már nem tudunk átsiklani gyors pillanatain, mert a jelentéktelennek vége. A jelentéktelen elnyerte méltó jelentőségét. Amikor ringló dobol a palán, az ismerős szél jár a tónál. Semmi kétség. A hal bosszújaként emlegetett szálka története elevenedik meg bográcsunkban. Pincér, hozzon egy rendes adag homályt, nincs kedvem tovább menekülni!
 
 
A sün együtt eszik a macskákkal, elsőre úgy gondoltam, hogy az én hibám, szórakozik a képzeletem, egy beállítás képei, de nem. Felkel a nap, lemegy a nap, a macska mosdik, a sün szuszogva útra kel. A kerítésen túl, az olcsó ajánlatok birodalma. A legyőzhetetlen tudatlanságra alapított birodalom. Egyszer használatos ember, eldobható nap, szelektív gyűjtés. Így látni innen. És mégis kifürkészhetetlen ez az egész, akár a madár szándéka. Figyelem, figyelem! Régóta figyelem. – Vagy nem maga az élet a legjobb időtöltés? – tette fel a kérdést egy messze elkalandozó délutánon Ed Sanders a híres „könyvmoly, fűkadét, fug költő, a Fuck You Press szerkesztője, kiadó, stb.”, ahogyan magát körülírta a jeles ezerkilencszázhatvanakban. Ez a kérdés nem tőle származott eredetileg, hanem benne volt a levegőben és a közfelkiáltás következtében került a falakra akril festékkel és széles gesztusú betűkkel. Aranyköpés, magyar ezüst, feledésbe merülő forralók. És szemernyi bánat, szemernyi hiányérzet, szemernyi nincs sincs a batyudban  attól kezdve, hogy mégiscsak megértetted mindezt. A repkedés közben dugóhúzóba került és így eltűnt dolgok azonban rendre felbukkannak a kényelmes hétköznapiból, ha időnként odébb rúgsz egy hantot vagy kövületet.
 
 
mókuskerékpárom indulás előtt a fának döntve

mindjárt szeptember egy * villanydrótjaimon százával a * gyülekező varázsbegy * a tollfrakkok szárnyán kéklő fény siklik * kék a feketén elöl pedig a független fehér * a felkerekedés napokon belül innen elrepít *  elrepül az összes újabb megint * sok-sok megint röppen fel * varázsütésre vagy csak a kényszer * viszi el az újabb és újabb megintjeim *
reggel hat múlt az augusztusból * mindjárt szeptember egy * villanydrótjaimon százával a
* gyülekező varázsbegy
 
 
 
A biztonságérzet azt jelenti, hogy a vészhelyzet érzékelőd nem működik. Legjobb lenne mihamarabb valami csapnivaló után nézni. Egy kéttagú szón hét pont – ez igen! A Rekordok Kora mindenkit beültetne a közönség soraiba.  Keleti pályaudvar, Nyugati pályaudvar, Változatok pályaudvar, Tiszai Pu, és így tovább, jöjjön! Lapozzunk. A napozó zárva.
 
 
 
Ablak-e
 
Blake
L
Ablak-e
K
E Blake
 
avagy a
nyitott
ajtósor
lenne a
kijárat
ajtók a
Morrison Hotel fehér falában eltemetve odalenn
esetleg
átjárás
a falon
szándékos halálforgalom
There are things that are known, and there
are things that are unknown; un between
there  are
DOORS
O

(A Bodakajtor-Felsőszentiván vasútállomás bejárata felett 1971 nyarán lebegő kép 1981- es rekonstrukciója)
 
 
 
Előbb a rozsdafarkút ismered meg, később a rozsdamarót, aztán pedig egyiket sem. Utóbb rendszeresen összekevered a nevüket is. A nyár fáin minden levél neked szól és mindegyiken egyetlen mondat és mindegyik mondat ugyanaz. »Ha annyira hiábavaló volt, akkor miért baj,
hogy nem valósult meg?«
Rezgő nyár és az ezüst nyár. Hokusai fókuszai avagy fókuszálj. 2014 szeptemberét látod odakint.
 
 
hóvége rag-time
– kiss jovák álcázott mercedes márkájú mellzongorán játszik a maszkabálban –
 
 
ahogyan apránként nem jutnak eszembe a dolgok
úgy jutnak eszembe hogy ezek az aprók és
nagy címletűek nem jutnak eszembe
és apránként így jutnak eszembe újra
 
de nem tudnék velük élni
nem szerettem megfelelően őket
talán emiatt nem jutnak eszembe időnként
hogy így jussanak időnként mégis az eszembe
lehet hogy jobb lenne
ha soha többé nem jutnának eszembe
mi is maradna akkor az egészből jut eszembe
hát nem sok olyan amire szükségem lenne
aprók nagy címletűek
egyik sem sok
hagyjuk így ahogy van
hogy eszembe jusson olykor a
megfelelően kedvelni és a
megfelelően nem kedvelni jelentése apránként
szól a hóvége rag-time
 
 
Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.